Vinul si mâncarea – asocierile unui gurmand

apr. 12

Vinul si mâncarea – asocierile unui gurmand

*scris pentru Braila.online

De multe ori iesim din “țarcul” confortabil la câte o plimbărică prin zone pitorești sau lădate de cineva și ajungem la un moment dat să auzim “polonicul care bate în țeavă” – ni se face foame!
De mâncare este clar cum procedăm: ori mergem pe o variantă cât se poate de simplă, zis “meniul drumețului – safe” adică un grill simplu; ori mergem pe o recomandare, o farfurie care ne-a trecut prin față și arăta bine etc.


Însă unora dintre noi ne place să ne bucurăm de o experiență mai complexă, vrem o experiență oeno- gastronomică!
Aici discuția e lungă dar o vom trata cu altă ocazie, astfel că presupunem că avem o “carte de vinuri” decentă si putem alege…

 Chef Cătălin Nechita a decris două preparate: 
  • pastrama tradițională de berbecuț
    Si
  • cotletele de berbec franțuzești

Bune si gustoase ambele variante, dar haideți să vedem cu ce vin ne-am putea bucura de o experiență completă.

La pastrama de berbecuț aș savura negreșit o Băbească Neagră, 2019 de la Crama Delta Dunării – La Săpata. Cunoașterea si stăpânirea soiului, tehnica de vinificare a strugurilor, vârsta viței de vie și nu în ultimul rând întreaga expresie a “terroir-ului” aflat sub influența unei agriculturi ecologice fac ca această Băbească să livreze o savoare deosebită, un gust unic, autentic si de referință pentru acest soi la noi în țară. “Juicy”, cu arome de fructe de pădure, taninuri domoale dar prezente, vivace dar elegant, acest vin cred că poate îmbrăca și desăvârși o porție de pastramă făcută așa cum ne place nouă gurmanzilor!

Pentru cotletele “franțuzite” aș alege un vin mai “pricopsit”, cum ar fi un Syrah din gama Pătrar de la Domeniul Bogdan. De această dată vorbim de un vin “biodinamic”. Vinul este descris pe scurt și la modul general foarte bine de Dr Leonello Anello, girantul certificării “I vini biodinamici” la Domeniul Bogdan: “Vinuri autentice, care transmit emoție și terroir și pot fi învechite zeci de ani”. Căci la fi al despre asta este vorba: o emoție transmisă de asocierea oeno-gastronomică și locul în care se întâmplă. Despre cele 2 vinuri si mâncărurile discutate, gustați, savurați si trageți o concluzie pe propriile papile gustative!

Let’s kick some corks!
Scris cu poftă de Iulian Grigorescu – gurmand incorigibil(din greșeală), degustător de vinuri (că tare-mi plac finețurile) și manager de restaurant (ca să pot spune că muncesc de plăcere, deci nu muncesc)!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *