Degustare de vinuri de la Cramele Recas

mai 20

Degustare de vinuri de la Cramele Recas

Dragi prieteni,

Dupa cum stiti – unii, sau aflati acum – altii, Joi 15.05 a avut loc la Braila un eveniment deosebit, mai precis o degustare de vinuri de la Cramele Recas, urmata de un concert  sustinut de Jezebel.

Invitati de seama au calcat pragul restaurantului Privighetoarea din Braila, unde au fost asteptati de subsemnatul, de Stelian Stefan – sommelierul Cramelor Recas si Razvan Stoenescu – vin2.ro. Dupa o asteptare inevitabila la romani (care nu va avea un viitor in concubinaj cu mine; mai precis, data viitoare unii vor ramane pe afara) am inceput prezentarile: la tribuna oficiala – musafirii, care mai obosit, care mai suparat, care mai insetat etc. iar pe teren: vinurile. Ei si-amu sa vezi: care mai fructat, care mai floral, care mai taninos, care mai onctuos, care mai prietenos.

In ordinea solicitata de sommelier, au fost servite si prezentate cu multe amanunte tehnice si cu povesti savuroase vinurile:

1. Sole – Spumant Roze – un spumant placut, ale carui bule le-au ascultat curiosi si musafirii nostri, care bine racit poate deschide cu onoare orice masa de weekend, fie ea de motociclisti insetati de la drum, fie boieri mari simandicosi.

2. Sole – Feteasca Regala – vin care a facut rani ireparabile chiar si in randurile celor ce nu sunt amatori de vinuri albe. De fapt, mi-a placut atat de mult ca as scrie doar despre el. Un vin cu adevarat matasos, aromat si parfumat, parca era o adolescenta gingasa care zburda printr-un camp de flori; fructele ca pepenele galben si caisele ne-au facut sa salivam intens dupa fiecare inspiratie si la fiecare inghititura. Un vin de vara de baut de dimineata pana-n seara.

3. Cocosul dintre vii – Chardonnay – chewie dupa mine. Destul de corpolent si cu o intensa aroma data de barique incat imi dadea senzatia ca il pot mesteca. Putin prea intens lemnul pentru gusturile mele.

4. Bonusul serii a fost Louis Latour – Grand Ardeche Chardonnay – mult mai tipic, mai asezat, cu un barique mai discret si mai complex, a facut senzatie si a primit multe aprecieri din partea publicului.

5. Degustarea a continuat cu Selene – Feteasca Neagra – alta bomba cu ceas, care a facut multe victime. Domnisoara in cauza s-a prezentat ca fiind tinerica si aparent dulcica, subtirica la mijloc, vrei s-o furi, dar nu e loc…pam pam – ca mai sunt si altii pe lista, toti dornici sa se bucure de ea si de fructele de pe buzele ei de barique prajit, care ademenesc cu vanilie si caramel. Dar ce sa vezi, domnisorica nu e chiar asa de naiva pe cat au crezut unii, ca s-a dus toata pe gat si i-a lasat pe insetatii nostri cu buza…uscata.

6. La Putere – Merlot – se intelege de pe eticheta – si daca nu, de la prima inghititura. Destul de dur pentru un Merlot, un vin catifelat, cu tanini usor agresivi pe gingie si-a gasit si el cativa musterii care l-au tinut de vorba pana tarziu in noapte…sau mai corect dimineata devreme.

Nu vreau sa inchei inainte de a mentiona ca am avut placerea de a fi vizitati si de George Mitea, stiti voi, cel ce scrie numai despre lucruribune . Si chiar ne-a adus ceva lucruri bune, respectiv un Red Paradox, despre care va las sa cititi mai multe aici.

Pai da, caci asa s-a intamplat, in compania preparatelor si a vinurilor, am fi stat o vreme si am fi plecat, dar cand pe langa toate astea se apuca Jezebel de cantat, timpul nu mai are masura. Ne-am bucurat de un recital foarte variat, int-o abordare originala si incantatoare. Acompaniata la pian de Alex Burca (pe care il suspectez a fi extra… sau macar android, la cum îi mergeau mainile), Jezebel ne-a mai oferit o surpriza: un scurt recital sustinut de tanara Iulia Burca(sora suspectului).

Nu stiu altii cum sunt, dar eu pe motocicleta ascult muzica mereu, iar pe Jezebel as putea s-o ascult cam pana in Norvegia si ceva mai sus…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *