De Sfintele Sãrbãtori de Pasti mâncãm, dar de bãut, ce bem?

mai 01

De Sfintele Sãrbãtori de Pasti mâncãm, dar de bãut, ce bem?

Deja este 1 Mai si grãtarele sfârâie de zor, soselel sunt ticsite de masini care se grãbesc sã ajungã ba la munte, ba la mare, ba prin Bucovina; iar eu vãd doar cifre mari la vânzarea de bere… Nu cã as avea o problemã majorã, de sete mai calc si eu în pãcat; insã fiind vorba de o ocazie atât de specialã mã gândesc totusi cã un vin potrivit, ar fi mai potrivit…ce s-a potrivit! Hai zâmbiti, cã mai si glumim, o mai luãm si pe arãturã.

De data aceasta vã voi face câteva recomandãri bazate pe antecedentele mele cu aceste vinuri si nu pe baza unui pairing deja fãcut – anul acesta de Sfintele Pasti voi consuma doar apã ! NU, nu m-am pocãit ci am restrictii medicale.

Cum spuneam nu am gustat vinurile si nu vã voi spune nimic despre ele, dar vã voi îndruma si vã voi lãsa pe voi sã le descoperiti si sã vã bucurati, sau, sã-mi încãrcati frigiderul de carne (dar sã nu fie tot oaie).

01. Mai – desi e post si începe noaptea de Înviere, unii au început deja petrecerea, asa cã lor mã voi adresa:

  • În timp ce se aprind cãrbunii nimic nu e mai potrivit decât un spumant. Alira Flamma Charme – un spumant menit sã porneascã sucurile gastrice si sã pregãteascã stomacul pentru atacul ce va urma. Bun, prietenos si nepretentios, Charme nu trebuie sã lipseascã din frigider niciodatã. La ce sã-l asociem? La sete! Dacã avem doar o sticlã nu ne mai ajunge si de asociere cã se bea de sete. Dacã sunteti gospodari si mai aveti o sticlã, atunci merge cu “gustãrelele” obisnuite, cu jamon, ceva brânzici usor maturate dar nepretentioase etc.
  • Stiu cã a trecut momentul culminat al Floriilor si a scãzut pretul la scrumbie, motiv pentru care ati dat nãvalã si v-ati aprovizionat temeinic cu scrumbie pe care o veti face în fel si chip: mai crestatã, mai necrestatã, mai în pergament, dupã cum are putere de convingere ‘ãl mai priceput dintre invitati…. Eh, dar cum s-ar duce scrumbia pe gât dacã nu-i dati de bãut cel mai potrivit vin pentru ea: Aligote ! Avem un Aligote 2020 de la Crama Delta Dunãrii – La Sãpata care va face din scrumbia la grãtar un adevãrat OZN. Hai puneti gura de vã convingeti !!!
  • Hop ! Stop ! Jap cu tigaia dupã tine Costeleeee! Pãi de copii uitasi? Ãstia mici nu mãnâncã scrumbie cã are multe oase, si nici cumãtra, cã-si stricã manichiura. Frige repede niste pui! Si s-a fript ! Dar normal cã trebuie sã guste si grãtaragiul, si normal cã trebuie sã bea ceva si doamnele, asa cã scoatem din joben un vin rose drept numai bun de pus lângã stimabilul pui. Alira Rose 2019
  • Stati putin cã nu s-a terminat! Pãi nashul este fitzos si clar cã vrea sã bea un vin rosu, cã deh, el se respectã, si noi pe el pentru atitudine! Scoate repede din cramã un vin rosu nici prea ieftin, nici prea scump, dar bun si savuros…asa cât sã te laude nashul si sã-ti mai ierte nevasta din pãcate! Hai cu Feteasca aia Neagrã – Vlãdoianu 2017 de la Cramele Cotnari! Dã-i repede cep si toarnã-l prin aerator în pahare ca sã-si desfacã mai repede aromele si sã-si încânte consumatorii asa cum a fãcut-o si cu mine de atâtea ori !

Hai cã am supravietuit si azi!

02 Mai – Sfânta Zi de Pasti ! Hristos a Înviat !

Stiu cã asaltul culinar începe de dimineatã asa cã si pregãtirea si riposta trebuie sã înceapã tot atunci!

  • Mi-e clar si Full HD 9K filmul în care mâine dimineatã vor fi devorate sute de mii de ouã, vopsite, fierte, umplute, bãtute si cine mai stie cum; mi-e clar ca tone de sãlatã de boeuf, cu sau fãrã boeuf, mazãre sau castraveti murati. La fel de bine le vãd filmele cu drob, brânzeturi neaose mai mult sau mai putin sãrate sau maturate si cine mai stie câte!!! Pentru a face fatã la toate astea este clar si stiti deja: spumantul trebuie sã fie nelipsit din frigider! Dar pentru cã este vorba despre un asalt major trebuie sã folosim munitia potrivitã asa cã vom începe cu un spumant Brut Natur din Frâncusã, Colocviu la Viena de la Cramele Cotnari. Eu îi mai spun si “detartrant la pret redus” pentru cã are o aciditate… “de-ti cade fatzada” !!! Alt spumant mai potrivit sã taie greata la atâtea chestii grele, nu prea îmi vine în minte. Si pentru cã “unde-s multi puterea creste” imediat dupã spumant o invitãm pe Madame S. 2020 – vin alb sec, sã impunã putinã disciplinã la masã. Recunosc cã pe dânsa nu am cunoscut-o încã, dar îl cunosc pe dragul de Ferdi – creatorul ei si am toatã încrederea. * Vinurile de la Crame Ferdi vor fi listate la restaurantul “Sunrise Marina – wine bistro” incepând cu anul acesta iar listarea lor va fi marcatã cu un eveniment oeno-gastronomic deosebit. Vã mai spun doar cã Ferdi are doar 3 hectare iar vinurile sunt lucrate manual in cantitãti mici cu atentie mare, asa cã va fi un eveniment exclusivist!
  • Al 2-lea atac se va da cu sarmalele în foi de vitã sau poate si de varzã împãnate cu sunca aia bunã de la Crãciun deci nu ne slãbeste vrãjmasul asa cã scoatem “Cavaleria” – un vin care a fost cel mai bun prieten al meu pret de un sezon întreg – atât de mult mi-a plãcut. De la Crama Gramma, Cuvee Visan Rose 2020 mesterit, nu fãcut; bibilit, nu procesat; iubit, nu ignorat – cu multã dibãcie si pricepere de finul meu Mishu.
  • Infanteria vine în valul 3 cu friptane si friptane peste friptane si friptane: mii de pulpe de miel vor iesi rumenite din cuptoare, mii de kilograme de miel se vor scãlda în stufat; iar pe lãngã toate astea mii de tone de alte cãrnuri vor umple mesele si vor bucura papilele gurmanzilor! Eh, pãi scoatem si noi infanteria la atac, ba chiar va conduce lupta însusi Red King Rezerva 2018, tot de la Crama Ferdi un vin care garanteazã remodelarea fetei si a grimaselor de uimire chiar si celor mai pretentiosi dintre degustãtori.
  • În tot acest timp, în acelasi rãzboiu’ doamnele se tratau cu binisorul, sau cum s-ar spune: “le-am dus cu zãhãrelul ca sã nu ne numere nouã paharele” – Cramele Cotnari – Euforia – Busuioacã de Bohotin demidulce 2020 – irezistibil !

In concluzie cine a câstigat rãzbelul? Pãi stati cã vã spui acus: nimic nu e mai frumos si niciun moment mai potrivit sã ierti si sã te împaci cu cineva decât noaptea de înviere! Drept urmare, am îngropat securea rãzboiului cu un vechi Cavaler si mi s-a alãturat în luptã dând împreunã lovitura decisivã care ne-a adus victoria: La Horincie – Horincã de Maramures “craft-uitã” de Stefan Gogotã; ce sã mai zic? mai digestiv de atât nici cã se putea!

Hai, repede la casele voastre cã intrã in vigoare restrictiile si ne taxeazã melitia de nu ne mai rãmân bani de flori…

03 Mai – a 2-a zi de Pasti – vizite, nasi-fini etc.

  • obligatiile sunt obligatii, datoriile datorii, dar pe toate le îndeplinim cu bucurie!

– Dupã atâtea lupte duse în ultimile 2 zile, ne vin în vizitã finii cei “mici”, prima datã la nashul mare, deci vor sta spãsiti si nu va fi bãtãlie prea cruntã. In deschidere un alt vin pe care nu-l refuz niciodatã: Cramele Cotnari – Colocviu la Moscova – Grasã de Cotnari SEC 2020. N-ai cum sã nu-l iubesti! E soi românesc (si gata, fãrã polemici), are o aromã finã, are aciditate, este lejer si usor de bãut si deschide cu succes orice festin!

– Poate ca dupã atâtea zile de carne cu greutate revenim la un peste sau ceva fructe de mare, motiv pentru care un Rose 2020 din Bãbeascã Neagrã de la Crama Delta Dunãrii – La Sapata merge de minune!

– Dacaã totusi vine si ceva carne mai grea pe masã sau pur si simplu vreti sã mai stati la un pahar de povesti, un Cuvee 2017 de la Alira va fi companionul potrivit.

Nu vã mai scriu nimic, cãci sunt pofticios si-mi fac rãu cu mâna mea.

Vã las sã descoperiti singuri vinurile si asocierile aferente; iar noi ne vedem sã aporfundãm mai mult, la viitoarele evenimente!

Pate fericit si Hristos a Inviat!!!

Scris cu voie bunã de Iulian Grigorescu – Gurmand incorigibil(din greșeală), degustător de vinuri(că tare-mi plac finețurile) și manager de restaurant(ca să pot spune că muncesc de plăcere, deci nu muncesc)!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *