De ce nu beau vinuri (ieftine) din Lidl?

mai 12

De ce nu beau vinuri (ieftine) din Lidl?

In primul rand vreau sa specific, ca din punctul MEU de vedere, Lidl e foarte ok la toate produsele, si e de vizitat si referitor la vinuri; insa ce m-a deranjat pe mine si mi-a produs alergie, a fost avalansa de postari zilnice , cu toate vinurile de acolo, indiferent ca erau baubile sau nu. O sa ma contrazica unii(probabil) dar eu cred ca dupa toata isteria asta pro si contra, cititorul si nu numai, a iesit cel mai castigat. De ce? Pentru ca acum postarile sunt si despre vinuri ce trebuie evitate. Deci tot raul spre bine! si acum sa purcedem, ca articolul e din categoria “restante” si n-as vrea sa-l sara randul.

 

Pentru că am alternative !!! Da, am alternative românești mai bune. Insă asta nu e tot, am alternative mai ieftine, dar cu raport calitate/preț foarte bun. Păi dragii mei, nu-mi spuneți că nu sunt vinuri complexe sau deosebite, că vă dau eu replica voastră: “păi la banii ăștia?”. Să vedem dpdv financiar, ce înseamnă vinurile degustate: Oprisor=cca. 19 ron, Vinarte Clasic= cca. 19 ron, Vinarte Stârmina= cca. 20 ron (Carrefour), Chevalier D’Or Bordeaux din Lidl=19 ron. (Oprisor si Vinarte Clasic sunt vinuri de evenimente, sau pentru private label, devenind vinul casei în unele restaurante, astfel că se cumpără acolo cu cca. 19 ron- după inima propietarului…).Evident că mai sunt și alte exemple de vinuri romanești cu prețuri între 15 si 35 ron, care ofera o calitate foarte buna, de cele mai multe ori, peste echivalentul financiar din … stiti voi. Una peste alta, toate vinurile românești degustate acum, sunt peste cel din Lidl. Aici vreau să fac o mențiune(din nou), pentru a nu fi înțeles greșit: am cumpărat, cumpăr și voi cumpăra vinuri din Lidl, dar în scop didactic. Și când un vin e bun, o voi spune și-l voi recomanda oricui, însã nu agreez ridicatul în slãvi a tuturor poșircilor. De fapt, cred cã ãsta este marele câștig al “scandalului Lidl”, dacã-mi permiteti sã-i spun asa: anume cã s-au redus laudele la adresa tuturor mizeriilor și au început sã aparã postãri despre vinurile bune sau mai putin bune din infamul magazin dar mai ales că nu mai avem postări zilnice despre aceste vinuri. Mai vreau sã mentionez cã disputa despre vinuri nu are legãturã cu

celelalte produse ale magazinului. Eu cumpãr alte produse din acest magazin, cu mare plãcere! Ba chiar si la capitolul vinuri am avut surprize plãcute, cum ar fi: o Champagne la 50 ron, un Crianza, un românesc rosu, iar de putin timp, un Primitivo di Manduria minunat etc. Evident cã am avut si multe experiente neplãcute, cum ar fi spumantul nemtesc la 10 ron- o mizerie de nebãut, postat însã de un “avocat”. Ceea ce vreau eu sã rãmânã ca si concluzie, este cã nu toate vinurile ieftine din Lidl, sunt bãubile, asa cum nu tot ce zboarã, se mãnâncã! Si dacã ruperea unor legãturi(“block”, “unfriend”, din cauzã de frustrare) a trebuit sã fie pretul pentru a atinge acest nivel de sinceritate, atunci a meritat! Spre binele consumatorului curios si cititor de blog, chiar daca de blog de “dinozaur” sau de “puisor”!  Astept cu mare interes utilizarea butoanelor “block” si “unfriend”, din partea unora care vor demonstra din nou (si cu ajutorul meu, cã mã apuc sã dau din casã), cã “acuzatiile” sau insinuãrile despre ei, sunt reale. Despre rose-ul frantuzesc din celebra regiune va mai pot spune ca, dat unui bautor, dar nespecialist, l-a plasat in 15 ron , ca sa vrea sa-l cumpere mai des si sa-l faca shpritz; ceea ce ne face sa credem, daca analizam valoarea, ca nu e mare diferenta, deci e de bine. Eu insa nu ma imbat cu apa rece si spun ca daca analizam procentual diferenta, atunci e mare si e de rau. De ce? Pentru ca daca il punem la 15 ron, dam jos TVA-ul, dam jos ambalajul, dam jos profitul comerciantului – ca doar nu face munca voluntara pentru noi, dam jos transportul, ajungem sa ramanem in…nici macar in “cucul gol”, pardon de expresie. Nu-mi cereti calcule, ca-s lenes si n-am chef sa muncesc pentru curiosi 🙂 faceti-le singuri. Si-apoi sa-l beau doar pentru ca este ieftin? Nu mersi.

Si mai e ceva, stilul asta de a manevra preturile in toate partile, ma face sa nu cumpar niciodata vinul la listarea in magazin, ci sa astept 1-2 saptamani/luni, cand ajunge sa fie vandut pe o suma minima, concurenta cu una de apa plata sau mai jos. Despre acest lucru insa, nu voi vorbi pe larg. Curiosii pot cauta pe net, cred ca a scris Ciprian Haret – cipwine.blogspot.ro , dar nu mai stiu exact daca pe blog sau pe fb.

* zilele trecute am participat la o degustare in orb, cu vinuri din Lidl si vinuri romanesti, pe acelasi palier de pret.

Clasamentul a fost cam asa:

1. Noble 5 – Budureasca

2. Sable Noble – M1 C.A

3. Chateau Fongaban – Pusseguin-Saint Emilion

4. KaLPha – Crama Grigorescu (nu ca a primit multe puncte, dar asa a rezultat ierarhia)

5. Dragaica – Oprisor

6. Ch. Prieure de Blaignan – Medoc

7. Tribun – Alira

and so on….

IMG_3882 IMG_3904

 

 

 

 

 

 

In fine, va doresc sa aveti parte de vinuri cat mai bune, indiferent de sursa!

Va reamintesc, ca trupa in care este membru fiul prietenului nostru Adrian Butuc, se afla in Romania(sau deja a fost) intr-un turneu de promovare. Va invit la concert si va las tot in compania lor: The lemon Lovers

Noapte buna natiune!

P.S. In cinstea unui prieten de-al meu, care la intrebarea din titlu ar fi raspuns: “Pentru ca pot!” 🙂 S.D.C.

https://www.youtube.com/watch?v=8-YtWXdeCDQ

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *