Clubul de vinuri Pistoane Baricate – lansare

mai 14

Clubul de vinuri Pistoane Baricate – lansare

Dragi prieteni,

131547133220misiones_in_sales_ene12

Pistoane Baricate – Lansare

Dupa cum am promis, joi 08.05.2014, am lansat Clubul de vinuri Pistoane Baricate. Pentru cei ce n-au fost pe receptie de la inceput, reiau povestea: este vorba de una sau mai multe grupe de iubitori de vinuri, dornici sa deguste si sa invete cat mai multe despre vinuri.

Numarul maxim de membri/grupa este de 13. Impreuna vom face degustari tehnico/educative ale diferitelor soiuri, in incercarea de a fixa cat mai bine notiunile legate de soi, tipicitate si terroir; dar si asocierile culinare aferente.

Astfel ca am avut prima cursa, de incalzire, cand am degustat cateva vinuri de Chile, mai exact Merlot de la Misiones de Rengo, o verticala pe gama cu ridicare de treapta.

IMG_3795

Pistoane Baricate – Lansare

Ne-am pregatit papilele gustative cu un Sauvignon Blanc – Varietal, 2010, 12,5%. Limpede, galben pai, usor auriu, ne-a dezamagit cu un nas de S.B. european, destul de tipic si cuminte. Gustativ, inca dovedea o aciditate medie, destul de intensa, cu o prima declaratie de corcodusa. Destul de verde, cu note de fructe necoapte si carcei. Am zis noi ca ar fi momentul final pentru consum, peste ceva vreme, posibil sa nu mai ramana nimic din el.

IMG_3811

Pistoane Baricate – Lansare

Rosiile au debutat cu Merlot 2006, Varietal, 14% vol. Visiniu cu o bordura aproape caramizie, ni se pare destul de tanar pentru etatea sa… Nas pielos, urmat de piper rosu, si fructe negre. Gustativ, place cu tatinii moi, alcoolul foarte bine integrat si structura echilibrata, demna. Un vin catifelat, de intensitate peste medie si final de condimente.

Degustarea a continuat cu Merlot 2007, Varoetal, 15% vol. , care vizual a aparut mai imbatranit decat 2006, ceea ce s-a confirmat si la gust – dezechilibrat, oxidat, mort si ingropat.

Notabila a fost aparitia lui 2009, 14% vol. Varietal, cu o culoare rubinie si o bordura fina inca violacee, nas de nuca, gem de prune zaharisit, si ceva tuse de asfalt si cerneluri. Gustativ place si atrage cu taninii moi, bine integrati pe o corpolenta destul de mare si o astringenta placuta. Fructe rosii de padure si  visinata te incanta la inceput, iar pe finalul lung si placut apar discrete trufele.

IMG_3820

Pistoane Baricate – Lansare

Am incheiat seara cu Merlot 2009, de data aceasta din gama Reserve, 14% vol., in compania nucilor si a branzeturilor. Culoare tanara, frumoasa, cu un nas de sudoare de cal, si piele la inceput – desi a fost desfacut cu ceva vreme inainte, inca a mai fost nevoie de timp pentru a se deschide in fructe si gemuri afumate, coacaze si afine. Usor astringent, placut, cu tanini catifelati, si un gust lung. As putea spune ca sunt prea rotunde aceste vinuri, prea frumoase si prea putin vizate de catre consumatori.

Cam asa s-a desfasurat prima intalnire a Clubului de vinuri PistoaneBaricate, club ce isi doreste sa ofere participantilor ocazia de a degusta o multitudine de vinuri, de a le povesti, analiza si intelege, precum si ocazia de a le asocia cu preparate culinare. Vom continua seria intalnirilor, in fiecare luna, in zile stabilite in functie de disponibilitatea participantilor.

Urmatoarea intalnire va viza soiul Feteasca Alba si vom analiza aceste vinuri de la crame si podgorii diferite.

Inchei cu cateva fotografii:

Noapte buna natiune!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *