Club de vin

De Sfintele Sãrbãtori de Pasti mâncãm, dar de bãut, ce bem?

Posted by on 10:41 pm in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Informatii utile | 0 comments

De Sfintele Sãrbãtori de Pasti mâncãm, dar de bãut, ce bem?

Deja este 1 Mai si grãtarele sfârâie de zor, soselel sunt ticsite de masini care se grãbesc sã ajungã ba la munte, ba la mare, ba prin Bucovina; iar eu vãd doar cifre mari la vânzarea de bere… Nu cã as avea o problemã majorã, de sete mai calc si eu în pãcat; insã fiind vorba de o ocazie atât de specialã mã gândesc totusi cã un vin potrivit, ar fi mai potrivit…ce s-a potrivit! Hai zâmbiti, cã mai si glumim, o mai luãm si pe arãturã. De data aceasta vã voi face câteva recomandãri bazate pe antecedentele mele cu aceste vinuri si nu pe baza unui pairing deja fãcut – anul acesta de Sfintele Pasti voi consuma doar apã ! NU, nu m-am pocãit ci am restrictii medicale. Cum spuneam nu am gustat vinurile si nu vã voi spune nimic despre ele, dar vã voi îndruma si vã voi lãsa pe voi sã le descoperiti si sã vã bucurati, sau, sã-mi încãrcati frigiderul de carne (dar sã nu fie tot oaie). 01. Mai – desi e post si începe noaptea de Înviere, unii au început deja petrecerea, asa cã lor mã voi adresa: În timp ce se aprind cãrbunii nimic nu e mai potrivit decât un spumant. Alira Flamma Charme – un spumant menit sã porneascã sucurile gastrice si sã pregãteascã stomacul pentru atacul ce va urma. Bun, prietenos si nepretentios, Charme nu trebuie sã lipseascã din frigider niciodatã. La ce sã-l asociem? La sete! Dacã avem doar o sticlã nu ne mai ajunge si de asociere cã se bea de sete. Dacã sunteti gospodari si mai aveti o sticlã, atunci merge cu “gustãrelele” obisnuite, cu jamon, ceva brânzici usor maturate dar nepretentioase etc.Stiu cã a trecut momentul culminat al Floriilor si a scãzut pretul la scrumbie, motiv pentru care ati dat nãvalã si v-ati aprovizionat temeinic cu scrumbie pe care o veti face în fel si chip: mai crestatã, mai necrestatã, mai în pergament, dupã cum are putere de convingere ‘ãl mai priceput dintre invitati…. Eh, dar cum s-ar duce scrumbia pe gât dacã nu-i dati de bãut cel mai potrivit vin pentru ea: Aligote ! Avem un Aligote 2020 de la Crama Delta Dunãrii – La Sãpata care va face din scrumbia la grãtar un adevãrat OZN. Hai puneti gura de vã convingeti !!!Hop ! Stop ! Jap cu tigaia dupã tine Costeleeee! Pãi de copii uitasi? Ãstia mici nu mãnâncã scrumbie cã are multe oase, si nici cumãtra, cã-si stricã manichiura. Frige repede niste pui! Si s-a fript ! Dar normal cã trebuie sã guste si grãtaragiul, si normal cã trebuie sã bea ceva si doamnele, asa cã scoatem din joben un vin rose drept numai bun de pus lângã stimabilul pui. Alira Rose 2019Stati putin cã nu s-a terminat! Pãi nashul este fitzos si clar cã vrea sã bea un vin rosu, cã deh, el se respectã, si noi pe el pentru atitudine! Scoate repede din cramã un vin rosu nici prea ieftin, nici prea scump, dar bun si savuros…asa cât sã te laude nashul si sã-ti mai ierte nevasta din pãcate! Hai cu Feteasca aia Neagrã – Vlãdoianu 2017 de la Cramele Cotnari! Dã-i repede cep si toarnã-l prin aerator în pahare ca sã-si desfacã mai repede aromele si sã-si încânte consumatorii asa...

read more

Vinul si mâncarea – asocierile unui gurmand

Posted by on 6:07 pm in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Editoriale, Recenzii | 0 comments

Vinul si mâncarea – asocierile unui gurmand

*scris pentru Braila.online De multe ori iesim din “țarcul” confortabil la câte o plimbărică prin zone pitorești sau lădate de cineva și ajungem la un moment dat să auzim “polonicul care bate în țeavă” – ni se face foame!De mâncare este clar cum procedăm: ori mergem pe o variantă cât se poate de simplă, zis “meniul drumețului – safe” adică un grill simplu; ori mergem pe o recomandare, o farfurie care ne-a trecut prin față și arăta bine etc. Însă unora dintre noi ne place să ne bucurăm de o experiență mai complexă, vrem o experiență oeno- gastronomică!Aici discuția e lungă dar o vom trata cu altă ocazie, astfel că presupunem că avem o “carte de vinuri” decentă si putem alege… Chef Cătălin Nechita a decris două preparate: pastrama tradițională de berbecuțSicotletele de berbec franțuzești Bune si gustoase ambele variante, dar haideți să vedem cu ce vin ne-am putea bucura de o experiență completă. La pastrama de berbecuț aș savura negreșit o Băbească Neagră, 2019 de la Crama Delta Dunării – La Săpata. Cunoașterea si stăpânirea soiului, tehnica de vinificare a strugurilor, vârsta viței de vie și nu în ultimul rând întreaga expresie a “terroir-ului” aflat sub influența unei agriculturi ecologice fac ca această Băbească să livreze o savoare deosebită, un gust unic, autentic si de referință pentru acest soi la noi în țară. “Juicy”, cu arome de fructe de pădure, taninuri domoale dar prezente, vivace dar elegant, acest vin cred că poate îmbrăca și desăvârși o porție de pastramă făcută așa cum ne place nouă gurmanzilor! Pentru cotletele “franțuzite” aș alege un vin mai “pricopsit”, cum ar fi un Syrah din gama Pătrar de la Domeniul Bogdan. De această dată vorbim de un vin “biodinamic”. Vinul este descris pe scurt și la modul general foarte bine de Dr Leonello Anello, girantul certificării “I vini biodinamici” la Domeniul Bogdan: “Vinuri autentice, care transmit emoție și terroir și pot fi învechite zeci de ani”. Căci la fi al despre asta este vorba: o emoție transmisă de asocierea oeno-gastronomică și locul în care se întâmplă. Despre cele 2 vinuri si mâncărurile discutate, gustați, savurați si trageți o concluzie pe propriile papile gustative! Let’s kick some corks!Scris cu poftă de Iulian Grigorescu – gurmand incorigibil(din greșeală), degustător de vinuri (că tare-mi plac finețurile) și manager de restaurant (ca să pot spune că muncesc de plăcere, deci nu...

read more

Bucãtãrie traditionalã vs. bucãtãrie profesionistã /modernã – ep.1

Posted by on 10:12 am in Editoriale | 0 comments

Bucãtãrie traditionalã vs. bucãtãrie   profesionistã /modernã – ep.1

Desi în urmã cu ceva vreme am trecut în plan secund activitatea “online” si am pus accentul pe activitatea “offline” cãutând sã fac cât mai multe lucruri împreunã cu iubitorii de vin, cu gurmanzii, cu cãutãtorii de experiente inedite, iatã cã minunata pandemie ne forteazã sã revenim putin în “online”. Nu prea tare cã nu ne mai place si ne vom încãpãtâna sã luptãm pe meterezele interactiunii fizice, a socializãrii si a trãirilor senzoriale. Azi avem un articol scris de Chef Cãtãlin Nechita, vinovatul experientelor culinare de la restaurantul “Sunrise Marina”. “Lucrurile ce țin de cele două concepte sunt foarte diferite, începând de la rețetă, ingrediente folosite și gustul final; de prezentare nu pomenesc prea mult căci asta este o altă mâncare … de pește; dar chiar ar trebui să fie atât de diferite? O fi bine, o fi rău?… E cam relativă treaba după cum spunea filosoful fizician cu părul vâlvoi sau fizicianul filosof. Concret, o friptură de porc cu cartofi la cuptor și salată de murături:1. Pe modul tradițional sau ,,ca la mama acasă” sau la mama soacră sau la bunică ai în farfurie câteva bucățele de carne, măricel tăiate, necântărite, bașca și cu ceva grăsime și organe, că și acelea trebuie consumate și au rolul lor gustativ; alături câțiva cartofi despre care nu-ți poți da seama dacă au fost fierți și apoi uitați în cuptor, musai colorați în roșu deschis de la boia dulce sau pastă de tomate; mai mereu ,,ca să miroasă frumos” îți presară și mărar verde peste cartofi, dacă se mai găsesc câteva fire în grădină pe sub pomii care și-au așternut pătura de frunze; carnea are gust dulce fără să fi pus bunica zahăr, dar a știut ea să facă caramelizare, adică a pus carnea ușor unsă cu ulei când era cratița, aia a ei de tuci cu margini înalte, foarte încinsă ,,ca să sfârâie…sfrrr…”; urmează la scurt timp o cană de vin alb ( nu roșu că înnegrește) și o cană de moare (saramură de varză murată); punea capacul așa sprijinit pe margine și dădea focul la minim (sanchi- lăsa cratița pe marginea plitei de la sobă); adică făcea slow- coocking ; și tot așa până ajungea temperatura în centrul termic la 80 grade Celsius…ei, na- o lăsa până se făcea de ți se topea în gură cu totul și cea mai gustoasă era bucățica cu tot cu slănină căci de la porcul crescut cu de toate, la curte, totul era bun…super bun! Să revenim… dar să mă șterg la gură căci glandele mele salivare au dat pe afară. 2. Ce facem noi bucătarii profi (adică și io): luăm bucata aia mai fină, mai fără grăsimică (sau unsoare cum o mai numesc unii), și de fină ce este ea, noi îi aplicăm tratamentul modern de lovire, bușire, maltratare cu o ustensilă ultra modernă numită ciocan. Rezultă o păpică pentru cățeii fără dinți; upss, am greșit; aceasta finețe de carne zdrobită o punem pe grătar ( adică 75% din ea, căci restul a rămas pe ciocan sau pe tocător). De bine ce am așezat-o pe grătar, se strânge la loc ( păi de ce oi fi întins-o dacă ea s-a strâns?- întrebare fără răspuns). Era să uit de cartofi, dar am unii gata făcuți; au fost amestecați cu ou și cașcaval, mai...

read more

Pastramă de berbecuț vs cotlete de berbec la cuptor

Posted by on 1:41 pm in Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale | 0 comments

Pastramă de berbecuț vs cotlete de berbec la cuptor

Povesti culinare cu Chef Cãtãlin Nechita Până să vină vaccinul și pe strada mea (cam pe la Paștele cailor), am hotărât o ieșire de sfârșit de săptămână care să fie cu aer mai curat, cu lume mai veselă și pusă pe distracție, cu zăpadă de o bulgăreală (mai multă chiar nu era) și cu bucate de prin partea locului. La toate tavernele unde se mănâncă tradițional era lume buluc. Din grad de ocupare de 30% conform reglementărilor, cred că se făcuse 300%. Se mânca normal la masă, se mânca în picioare, se mânca afară…încă puțin și năvăleau ca tătarii în bucătărie să îi mănânce pe cei de acolo. Ne-am retras intimidați și resemnați, având totuși ca soluție merindele de acasă din traistă (ca mai tot turistul român). Agale, spre cazare am întâlnit un restaurant de hotel. Am încercat și am avut noroc să găsim locuri libere. Ne-am simțit normal…atmosferă relaxantă, priveliște minunată, servire promptă și mâncare excepțională. Vedeta serii a fost un mignon de vită MW executat perfect, fraged și suculent, ușor roze și foarte bine asociat cu ceapă roșie caramelizată și piure din cartofi (alegerea soției). A fost un exemplu reușit de bucătărie modernă. Eu fiind la un fel de dietă, am ales pește: un animal de păstrăv de 1 kil de am uitat de dietă. Revenind la tema episodului cu numărul 3, voi confrunta două preparate care îmi plac în egală măsură. TRADIȚIONAL- PASTRAMĂ DE BERBECUȚ: carnea ar trebui să fie de la un animal sacrificat înainte de vârsta de un an (batal) și fasonată cât mai bine; marinata poate fi umedă sau uscată; de data aceasta o prefer pe cea uscată; pe feliile de carne fasonată și crestată se presară sare grunjoasă din belșug, cimbru uscat și fulgi de ardei iute uscat; se lasă la rece 3-4 zile, după care se leagă cu ață și se dă la zvântat într-o magazie aerisită și răcoroasă pentru alte 3-4 zile; pe grătarul cu jar încins, pastrama nu are de ce să stea mai mult de 2 minute pe fiecare parte; se mănâncă lângă grătar tăiată în fâșii subțiri, cu o mămăligă bine coaptă la ceaun și murături diverse. MODERN- COTLETE DE BERBEC FRANȚUZEȘTI (CARRÉ D’AGNEAU): se găsesc de cumpărat ca atare și se fasonează puțin; se condimentează cu sare grunjoasă, piper, frunze de cimbru și rozmarin proaspăt; se brezează pe o tigaie încinsă și se dă la cuptorul fixat pe 58°C pentru o oră și jumătate (roze perfect); între timp se fierb cartofii pentru piure, se scurg, se pasează și se bat bine cu unt, mult unt; două cepe roșii se taie rondele potrivite, se sotează în puțin unt cu zahăr până se caramelizează după care se adaugă 100 ml vin roșu dulce aromat și 3 linguri de oțet balsamic; se fierbe la foc iute până se evaporă lichidul și rămâne doar ceapa caramelizată; din feliile de cotlet, piureul din cartofi și ceapa caramelizată rezultă negreșit un plating deosebit. POFTĂ...

read more

A fi sau a nu fi cârciumar în România tehnocratã…

Posted by on 11:08 am in Informatii utile | 0 comments

Trăim într-o țară în care lupta politică, cred eu, este pusă de absolut toți politicienii mai presus decât orice; și risc să spun că mai presus și decât mamele lor. Ei sunt drogați de putere(trageți băh de fiare), obsedați de control(luați-vă măh telecomandă la tv) și indiferenți la nevoile poporului. Asta a fost în loc de introducere… Poate ar fi trebuit să spun cine sunt eu, păi de ce? Sunt un nimeni alături de celelalte milioane de nimeni muncitori, plătitori, votanți, ignorați. Sunt un nebun care a visat (și înca nu s-a trezit) că în România se poate face performanța, se poate face o afacere așa cum a învățat la școală (păi sa nu le rup eu picioarele respectabililor profesori pentru că m-au mințit?). Am visat că pot strânge lângă mine o echipă de oameni cu același ideal, alături de care să construim o afacere de nișă, clară și bine definită în piață. Și cumva am cam reușit… Soarta a făcut să găsesc si un investitor suficient de “nebun” încât să “cumpere” proiectul meu. Și el credea că se poate și pe calea cea dreaptă. Povestea a început cu 8 luni de investiții masive în amenajarea și dotarea unui spațiu cu o poziție excelentă dar batjocorit de chiriașii anteriori.După 8 luni se deschidea Sunrise Marina, restaurantul care își propunea să raspundă la întrebarile legate de produse locale, pește de Dunare, rețete vechi cu influență regională și alte lucruri la care noi visăm de mult. Evident că 4 luni de funționare nu pot aduce profit. Așa am învațat și în școala, întâi investești, apoi susții investiția, investești în marketing, îți faci treaba bine ca să revină clienții și vine și profitul cândva. (Da, dar banca te judecă altfel, ei au facut altă școală). Trece iarna în care am mai investit într-un sistem de adăpostire retractabil, tot pentru binele clienților și când să zicem hop, poc! Ne lovește carantina. Trece carantina și redeschidem în forță, ne facem treaba bine și după 2 luni deja eram auto-sustenabili. Ne-am bucurat că avem terasă generoasă și clienții nostri pot profita de zonă și peisaj; ne-am bucurat că am putut funcționa și am distanțat mesele, ne-am blindat de dispensere de dezinfectant, am făcut proceduri și am impuns draconic reguli pentru protecția personalului și a oaspeților noștri. Și ne-am bucurat nespus de promisiunea că vom primi și niște bani de la stapânire ca să mai achităm din datorii… SIGUR CĂ DA!!! Și marmota asteaptă banii și în ziua de azi. Controale? Cu zecile și sutele, toate organele de control protejate mai ceva ca Președintele de băieței înarmați, ne-au călcat măcar 3-4 zile din 7, săptămânal, verificând același lucru: dacă nu cumva Covidul stă ascuns printre mese. NU domnilor, după cum v-am tot spus, nu stă Covidul la restaurant căci el este un virus infect iar băuturile alcoolice sunt dezinfectante, deci el fuge în locuri mai prietenoase: ba în Mall, ba la piață, ba în școli… Am înghițit și asta, ba chiar ne-am mai certat și între noi(cârciumarii), căci eu nu pot fi ipocrit și o spun: unii n-au respectat regulile și au făcut adevărate “dezmățuri Covidoase”, căci iar revenim la politică și forță: “cine poate, oase roade”… așa este, dar am suferit toți… Și am auzit că banii noștri sunt folosiți pentru vaccinare, să facă bine...

read more

Bucãtãria traditionalã vs. bucãtãria profesionistã/modernã – Ep. 2

Posted by on 9:10 am in Informatii utile | 0 comments

Bucătărie tradițională vs. bucătărie profesionistă/modernă ep2 FASOLEA BĂTUTĂ (FĂCĂLUITĂ) VS ICRE DE FASOLE În Brăila este foarte apreciată fasolea, în special cea albă. Mâncăruri tradiționale cu fasole ce sunt in topul preferințelor : borșul de fasole cu afumătură, iahnia de fasole cu cârnați si fasolea batută (sau făcăluită) cu sos tomat. Mă intreb cum procedau locuitorii turci din trecut ai Ibrail ca să scape de asocierea perfectă dintre preparatele din carne de porc si fasole (pe care o consumă și ei frecvent)… Acum mă voi referi la fasolea făcăluită. Este o mâncare în sine  sau poate fi asociată cu diferite afumături.  Îndeosebi se pretează în sezonul rece, dar este la fel de bună și în sezonul cald doar că servită rece. Lumea araba are o mâncare foarte asemănătoare din boabe de naut: Hummus. Românii au făcut o mâncare pe gustul lor cu mult usturoi, mult ulei și prăjeală: 500 g fasole, doua cepe potrivite, doi morcovi, două căpățâni de usturoi, 500 ml de ulei; sosul: patru cepe potrivite, 500 g roșii pasate, foi de dafin, puțin cimbru, puțin oregano și piper. Se lasă fasolea în apă rece peste noapte, se scurge, se pune la fiert și se schimbă apa de minim două ori; de fiecare data apa de înlocuit trebuie să fie fierbinte (dacă nu se respectă acești pași de început, se va întâmpla în felul următor: fasolică bob umflat – face noaptea poc în pat; îi aștept pe cei de la Pfizer sau Moderna să facă un vaccin cu ARN mesager contra flatulenței….să vezi atunci doritori…). La ultima fierbere a fasolei adăugăm ceapa, morcovul, o foaie de dafin și sare. Când fasolea este foarte bine fiartă, se scurge de apă si se lasă puțin să se tempereze, apoi se toacă la mașina de tocat. Usturoiul se face pastă împreună cu uleiul cu ajutorul unui blender. Se amestecă totul cu mixerul, se gustă și se mai adaugă sare dacă trebuie. Ceapa pentru sos se toacă foarte mărunt și se pune la înăbușit cu ulei ( capac pe cratiță și foc mic). După 15 minute se adaugă roșiile pasate, o foaie de dafin, doua căni de apă, puțin piper, puțin cimbru si puțin oregano. Se fierbe până capătă consistență de sos gros. Se pune fasolea în strat gros în vase de ceramică cu sosul din belșug deasupra și se lasă la rece. Se consumă cu orice este murat. Varianta modernă este Crema de fasole sau Icre de fasole. Prepararea ei are influențe franțuzești, deci vom avea o mâncare mai ușor de digerat dar și foarte gustoasă. Ingrediente: 500 g fasole, două cepe potrivite, doi morcovi, o foaie de dafin, o lămâie, două linguri de muștar, 100 ml ulei de floarea soarelui si 100 ml ulei de măsline (exclus cel foarte amar). Se pregătește si se fierbe fasolea exact ca pentru Fasolea făcăluită. După ce se toacă, se adaugă sucul de la o lămâie, muștarul și se mixează cu tot uleiul turnat puțin câte puțin. Se gustă de sare și se pregătesc multe felii de pâine rustică pentru a fi încărcate cu această delicioasă compoziție . Poftă bună! Scris cu drag si har de Chef Catalin Nechita – Restaurant Sunrise Marina –...

read more

Concursul National de vinuri Bag-in-Box

Posted by on 1:05 pm in #winelovers, Concursuri, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Evenimente vitoare, Informatii utile | 0 comments

Concursul National de vinuri Bag-in-Box

Dragi prieteni, Luni 26 Februarie voi face parte din juriul care va evalua probele de vinuri din cadrul concursului de vinuri ambalate la “BiB”, motiv pentru care m-am gandit sa va soptesc si voua… Desi la noi vinul ambalat in acest mod este un vin inferior dpdv. calitativ, iar consumatorii de “cantitate” sunt principalii clienti, aflati ca in tarile cu niste “lungimi de bazin” inaintea noastra imbuteliaza si evident consuma, vinuri de top cu apelatiuni celebre si scumpe in acest mod. Nu de mult timp am avut ocazia sa gust de la BiB un Chablis de la un producator bine cotat si care nu costa de la 6 la 10 lei/litru, ci mult mai mult si in euro… Dar pana sa ajungem noi acolo va mai curge mult “Chateau La Pet” pe santul E85…   ,,Concursul Național Vin Bag-in-Box” are loc pentru cel de-al doilea an consecutiv, la inițiativa Azoc Star, partenerul oficial Smurfit Kappa Bag-in-Boxpentru Europa de Est (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Moldova si Romania). Concursul va avea loc pe 26 februarie în incinta restuarantului La Mama – Ateneu, strada Strada Episcopiei, nr. 9 din capitală.Potrivit reprezentantului Azoc Star, Cătălin Costiniuc, prima ediție a acestui concurs a fost foarte bine primită de producătorii români. Anul trecut au fost înscrise în concurs 72 de probe, iar la ediția de anul acesta vor participa aproximativ 100 de vinuri. Vinurile la bag-in-box care vor fi medaliate vor primi însemne aplicabile pe exteriorul cutiilor. Este o metodă de validare a calității, care va fi benefică atât consumatorilor, cât și revânzătorilor.Obiectivul principal al concursului – conform lui Cătălin Costiniuc – este acela de a sprijini consumatorii de vinuri la bag-in-box, în a-și alege vinuri certificate în mod obiectiv de specialiști din lumea vinului și degustători recunoscuți, din România si de promovare pe piata europeana a vinurilor romanesti ambalate in bag-in-box.Concursul Național Vin Bag-in-Box beneficiază de sprijinul companiei franceze Smurfit Kappa Bag-in-Box, a filialei italiene Smurfit Kappa Bag-in-Box Vitop și este organizat după modelul celui mai mare concurs de vinuri de profil din lume – Concours International Wine In Box. În urma evaluărilor la Concursul Național Vin Bag-in-Box, vinurile cu cele mai bune punctaje vor fi înscrise cu sprijinul financiar al organizatorilor la Concours International Wine In Box – concurs organizat în Franța, Toulouse din martie 2018. Pentru cramele din România, participarea la competiții internaționale de acest gen, este o modalitate de creștere a vizibilității la nivel mondial. Juriul concursului va fi alcătuit și în acest an din membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, somelieri, oenologi, jurnaliști și bloggeri din lumea vinului. În paralel cu juriul oficial al concursului, va fi și un juriu alcătuit din iubitori de vin. Sarcina acestuia din urmă fiind aceea de a selecta cel mai popular vin la bag-in-box. Termenul limită pentru înscrierea vinurilor în concurs este 16 februarie 2018. Decernarea premiilor se va face în 2 martie 2018, ora 14:00, în cadrul GOODWINE, Romania’s Wine Convention București, la standul Azoc Star. Azoc Star este membră a diviziei Smurfit Kappa Bag-in-Box, fiind responsabilă cu operațiunile din estul Europei (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Moldova, România etc). Cu șapte fabrici în întreaga lume, Smurfit Kappa Bag-in-Box este liderul european pentru soluții bag-in-box, iar robinetul său Vitop este numărul unu mondial pentru robinetele tip bag-in-box. Soluția de ambalaj Bag-in-Box este ideală nu doar pentru vinuri, ci și pentru produsele lichide sau semi-lichide alimentare și nealimentare, de la 1,5 litri pana la...

read more

Concursul de vinuri “Pistonul de AUR”, editia a VIII-a, Braila 2018

Posted by on 7:26 pm in #winelovers, Concursuri, Editoriale, Informatii utile | 2 comments

Concursul de vinuri “Pistonul de AUR”, editia a VIII-a, Braila 2018

Dragi prieteni, In 27 si 28 Ianuarie 2018 a avut loc la Braila, cea de-a VIII-a editie a concursului de vinuri “Pistonul de AUR”, concurs pe care il organizez impreuna cu prietenul meu, blogger-ul Razvan Stoenescu, aka vin2.ro.  Editia de anul acesta mi-a adus bucuria de a inregistra 306 probe in concurs, provenite de la 76 de crame din 12 tari (Romania, Rep. Moldova, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franta, Germania, Chile, Africa de Sud, Australia), probele din Ungaria si Serbia gasindu-si sfarsitul in mainile “animalelor” de la firmele de curierat 🙁  Trec peste asta si mentionez ca juriul a fost format din 25 de profesionisti  ( profesori universitari, doctori in oenologie, winemaker-i, degustatori autorizati – membri A.D.A.R, detinatori de certificari W.S.E.T, somelieri de renume, jurnalisti de vin etc.) din Romania si Republica Moldova, constituiti in 5 comisii de jurizare. Jurizarea s-a efectuat in “blind”, din pahare TIP O.I.V. pe fisa de 100 pct. Pentru prima data in istoria concursului am deschis portile si “profanilor”, organizand in ziua a 2-a de concurs, o jurizare cu jurnalisti si una cu amatori/consumatori, care au acordat “Premiul Presei” si “Premiul Consumatorului”; Din ciclul “confesiuni” : nu pot sa nu marturisesc ca am fost la un pas de a anula concursul din lipsa de fonduri, ca aceasta editie m-a epuizat fizic si psihic, ca am simtit gustul amar al ignorantei si indiferentei multor crame, care nu s-au sinchisit sa respecte termenul de expediere a probelor si ca a trebuit sa inregistrez si sa sortez probe pana in ziua concursului – dragi producatori, asta este lipsa de respect fata de voi in primul rand, apoi fata de mine; apoi este dovada ca visati cai verzi pe pereti, fapt ce constituie raspunsul la multe intrebari si nemultumiri pe care le aveti. DA, o spun fara retineri si fara frica, multi nu merita sa le cumparam vinul, sa-l promovam, sa-l vindem etc. pentru ca lor nu le pasa de nimic… trist, dar adevarat. Dupa aceasta editie epuizanta, dezarmanta si “chinuita” trebuie sa… …multumesc singurului OM care a facut tot ce a putut pentru a ma ajuta la pregatirea concursului – somelierul Cristian Vasiliu caruia ii multumesc din suflet !!! …multumesc in primul rand Primariei Municipiului Braila si Domnului Primar Viorel Marian Dragomir, care au inclinat balanta in favoarea desfasurarii concursului, suportand cazarea juratilor! …multumesc din suflet familiei Chiriac – “iubire” de la restaurantul Privighetoarea pentru tot ajutorul oferit in ultimii ani, pentru ca m-au si ne-au suportat si ne-au tratat formidabil!!! …multumesc partenerului Razvan Stoenescu pentru tot! …multumesc echipei de somelieri OSR2011 care au facut un serviciu exemplar ( Cristian, Gabi, Any, Cosmin)!!! …multumesc SPONSORULUI PRINCIPAL – CASA DE VINURI COTNARI – Victor Deleanu, care sustine de 3 ani concursul si fara de care nu am fi  putut merge mai departe! …multumesc sponsorilor Pancronex – Paul Bordei, Dagmar – Radu Rizescu; Document – Razvan Stoenescu; …multumesc partenerilor media Vinul.ro – Cezar Ioan; Cosmin Tudoran – Profu’ de VIN ! …multumesc partenerilor Est Motors Braila – dealer Ford – Ovidiu Dimofte; Vinus Mundi – Octavian Mita; …multumesc juratilor: Arina Antoce, Cintia Colibaba, Simona Mardale, Madalina Staicu, Viorica Ombun, Razvan Stoenescu, Andrei Cibotaru, Cosmin Tudoran, Dan Prisacaru, Ovidiu Maxim, Eduard Grama, Marian Timofti, Daniel Duica, Bogdan Dumitrescu, George Ignat, Gabi Lacureanu,  Horia Hasnas, Laurentiu Horodnic, Cezar Ioan, Costel...

read more

Editia a 14-a a Concursului de vinuri IWCB se apropie !

Posted by on 6:53 pm in #winelovers, Concursuri, Informatii utile | 0 comments

Editia a 14-a a Concursului de vinuri IWCB se apropie !

Se apropie cu pasi repezi editia a 14-a a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti – IWCB !!! Desfasurat sub tutela VINOFED , OIV si ADAR concursul IWCB este cel mai important concurs de vinuri din  Europa de Est. Inscrierile care se pot face online sunt gratuite pentru toti producatorii. Cu mandrie va spun ca si anul acesta am avut onoarea sa fiu invitat in juriul acestui prestigios concurs. In continuare retransmit comunicatul transmis de organizatorii concursului:   International Wine Contest Bucharest (IWCB), cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, pregăteşte cea de-a XIV-a Ediţie   Bucureşti, 6 martie 2017: Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV) anunţă o nouă ediţie a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB), ce se va desfăşura în perioada 25-28 mai la Bucureşti. www.iwcb.ro IWCB se desfăşoară sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). http://oiv.int/en/agenda După o atentă monitorizare, începând cu anul 2016, IWCB a fost acceptat în „superliga” Fedetaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase – VINOFED. http://www.vinofed.com/en/category/calendrier/   Şi în 2017 înregistrarea probelor se va face fără taxă pentru producătorii de vinuri.   Ca o primă noutate, în 2017, fiecare comisie de jurizare (panel) va fi formată din 7 juraţi (şi nu din 5 ca în majoritatea concursurilor), din care 4 specialişti străini în fiecare panel. Prin acest efort acurateţea evaluării IWCB ajunge la un nivel nemaiatins până în prezent. Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR) desemnează, cu autoritate, degustătorii evaluatori români, asigură securizarea probelor şi parcurgerea corectă a tuturor procedurilor impuse de regulament.   „Idealul ar fi ca IWCB să fie folosit de autorități, valorificat de asociațiile de producători, de instituțiile de învățământ superior pentru a culege date prelucrate şi pentru a-și expune mesajele, materialele științifice, în fața unei comunități compacte, valoroase, greu de „atins” în mod individual. Beneficiile şi economiile sunt evidente.”afirmă Cătălin Păduraru, CEO IWCB. Sincronizarea cu noile tendinţe mondiale este dovedită de IWCB prin introducerea spre evaluare a vinurilor „eco” în grupe distincte. În anul 2016, au intrat în competiţie 1495 de probe din 32 de ţări producătoare, probele producătorilor din străinătate reprezentând 52% din totalul înscrierilor. 238 de operatori români şi străini au trimis probe la IWCB. IWCB este principalul instrument de calibrare și comunicare pentru piața vinului din această parte a globului, cu influențe benefice majore pentru toți producătorii de vin din lume, dar şi pentru economia românească. Conform datelor oferite de APEV (Asociaţia Producătorilor şi exportatorilor de Vin din România), la sfârşitul anului 2015, România ocupă: a 5-a poziţie în UE după suprafeţele cu viţă de vie (după Spania, Franţa, Italia, Portugalia) şi este în primele 15 ţări la nivel mondial a 5-a poziţie în UE după cantitatea de struguri produsă (după Italia, Spania, Franţa, Germania) a 6-a poziţie în UE la producţia de vin (după Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Germania) Conform aceleiaşi surse, la sfârşitul anului 2015, producţia de vin a României era de 3,627 milhl, iar consumul de vin în România atingea 3,990 milhl. Un concurs de asemenea calibru atrage atenţia asupra României, cu efecte imediate de imagine, dar şi economice.   Parteneri media principali: Global Wine & Spirits   &    vinul.ro...

read more

Concursul de vinuri “Pistonul de AUR”, ed. a 7-a , Braila 28.01.2017

Posted by on 11:24 pm in #winelovers, Concursuri, Degustari cu prietenii | 1 comment

Concursul de vinuri “Pistonul de AUR”, ed. a 7-a , Braila 28.01.2017

Dragi prieteni, Iata ca a mai trecut un an peste noi si a venit momentul ca un anume numar de vinuri sa fie degustate si evaluate de degustatori, somelieri si detinatori de WSET. Ma bucur nespus ca am reusit si in acest an sa organizez concursul, insa cu ceva ajutor de aceasta data, ajutor venit din partea co-organizatorului Razvan Stoenescu. Incepand cu aceasta editie “Pistoane Baricate” si “Vin2.ro” sunt organizatorii acestui concurs. Nu mai intru in problemele de organizare ca nu intereseaza pe nimeni cata munca este in spatele unui astfel de eveniment, cat de greu este sa gestionezi probe sosite in concurs pe ultime suta de metri etc. ca astea trec si ramane doar implinirea, bucuria ca ai mai organizat o editie. Trebuie sa mentionez cine a facut posibila organizarea acestei editii: Organizatori: Iulian Grigorescu – www.blog.pistoanebaricate.ro si Razvan Stoenescu – www.vin2.ro Sponsori: Amb Wine – Liliac, Casa de vinuri Cotnari si Document – your office partner, carora le multumesc pentru sprijinul acordat! Parteneri: Vinul.ro , Restaurant Privighetoarea, Est Motors Ford Braila, Hotel Saint Germain, Vinus Mundi, carora le multumesc deasemenea! Juratii: Catalin Paduraru, Stefan Timofti, Razvan Stoenescu, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Eleonora Rusu, Viorica Ombun, George Ignat, Daniel Duica, Octavian Mita, Costel Tarbuc, Bogdan Dumitrescu, Laurentiu Horodnic, Andrei Cibotariu, Iulian Grigorescu, Marian Timofti, Catalin Galan, Diana Pavelescu, Catalin Mititelu, Zenaida Costea – iubitori ai vinului, prieteni ai mei, oameni frumosi carora le multumesc din suflet ca si-au sacrificat un week-end pentru a fi la Braila si a juriza vinurile din acest concurs! Somelieri: Cristian Vasiliu, Gabi Hornet, George Gheorghe si Anisoara, cei 4 care si-au facut meseria exemplar si au servit probele intr-o maniera exceptionala! Multumesc! Secretar: Diana-Maria Grigorescu – cea care este alaturi de mine, ma intelege si ma sustine! Multumesc iubire! Observatori: Nicolae Bogdan David si Lora Munteanu – ei pot confirma sau infirma corectitudinea si transparenta acestui concurs! Si acum sa trecem la cifre: Crame inscrise in concurs: 58 – Multumesc tuturor cramelor care au inscris probe in concurs! Tari din care au fost inscrise probe in concurs: 8 – Romania, Rep. Moldova, Ungaria, Grecia, Italia, Spania, Franta, Chile Probe inscrise in concurs: 221 MARE MEDALIE DE AUR SI TROFEUL “PISTONUL DE AUR”: 1. CARL REH – CRAMA OPRISOR – DRAGAICA ROSIE (C.S.+M.+SY.+P.N.) an 2013 – 92 Pct. 2. CRAMA DARIE – STRABUN – CABERNET SAUVIGNON – an 2014 – 92 Pct. CEL MAI BUN MONOVARIETAL ALB: – DOMENIUL VLADOI – ANCA MARIA – SAUVIGNON BLANC – an 2016 – 89 Pct. CEL MAI BUN MONOVARIETAL ROSU: – CRAMA DARIE – STRABUN – CABERNET SAUVIGNON – an 2014 – 92 Pct. CEL MAI BUN ASAMBLAJ ALB: – VIILE BUDUREASCA – PREMIUM FUME (CH.+S.B.+P.G.) – an 2015 – 87,33 Pct. CEL MAI BUN ASAMBLAJ ROSU: – CARL REH – CRAMA OPRISOR – DRAGAICA ROSIE (C.S.+M.+SY.+P.N.) an 2013 – 92 Pct CEL MAI BUN VIN STRAIN DIN CONCURS: – CHILE – VIU MANENT – SECRET – SYRAH – an 2013 – 90,33 Pct Clasamentul poate fi consultat si descarcat de aici: CLASAMENT 2017 PDF Alte informatii si mai multe fotografii si filmari de la concurs gasiti pe pagina de facebook a concursului: https://www.facebook.com/concursuldevinuripistonuldeaur/ Noapte buna natiune...

read more