Bucãtãria traditionalã vs. bucãtãria profesionistã/modernã – Ep. 2

feb. 04

Bucătărie tradițională vs. bucătărie profesionistă/modernă ep2

FASOLEA BĂTUTĂ (FĂCĂLUITĂ) VS ICRE DE FASOLE

În Brăila este foarte apreciată fasolea, în special cea albă. Mâncăruri tradiționale cu fasole ce sunt in topul preferințelor : borșul de fasole cu afumătură, iahnia de fasole cu cârnați si fasolea batută (sau făcăluită) cu sos tomat.

Mă intreb cum procedau locuitorii turci din trecut ai Ibrail ca să scape de asocierea perfectă dintre preparatele din carne de porc si fasole (pe care o consumă și ei frecvent)…

Acum mă voi referi la fasolea făcăluită. Este o mâncare în sine  sau poate fi asociată cu diferite afumături.  Îndeosebi se pretează în sezonul rece, dar este la fel de bună și în sezonul cald doar că servită rece. Lumea araba are o mâncare foarte asemănătoare din boabe de naut: Hummus.

Românii au făcut o mâncare pe gustul lor cu mult usturoi, mult ulei și prăjeală: 500 g fasole, doua cepe potrivite, doi morcovi, două căpățâni de usturoi, 500 ml de ulei; sosul: patru cepe potrivite, 500 g roșii pasate, foi de dafin, puțin cimbru, puțin oregano și piper. Se lasă fasolea în apă rece peste noapte, se scurge, se pune la fiert și se schimbă apa de minim două ori; de fiecare data apa de înlocuit trebuie să fie fierbinte (dacă nu se respectă acești pași de început, se va întâmpla în felul următor: fasolică bob umflat – face noaptea poc în pat; îi aștept pe cei de la Pfizer sau Moderna să facă un vaccin cu ARN mesager contra flatulenței….să vezi atunci doritori…). La ultima fierbere a fasolei adăugăm ceapa, morcovul, o foaie de dafin și sare. Când fasolea este foarte bine fiartă, se scurge de apă si se lasă puțin să se tempereze, apoi se toacă la mașina de tocat. Usturoiul se face pastă împreună cu uleiul cu ajutorul unui blender. Se amestecă totul cu mixerul, se gustă și se mai adaugă sare dacă trebuie. Ceapa pentru sos se toacă foarte mărunt și se pune la înăbușit cu ulei ( capac pe cratiță și foc mic). După 15 minute se adaugă roșiile pasate, o foaie de dafin, doua căni de apă, puțin piper, puțin cimbru si puțin oregano. Se fierbe până capătă consistență de sos gros. Se pune fasolea în strat gros în vase de ceramică cu sosul din belșug deasupra și se lasă la rece. Se consumă cu orice este murat.

Varianta modernă este Crema de fasole sau Icre de fasole. Prepararea ei are influențe franțuzești, deci vom avea o mâncare mai ușor de digerat dar și foarte gustoasă. Ingrediente: 500 g fasole, două cepe potrivite, doi morcovi, o foaie de dafin, o lămâie, două linguri de muștar, 100 ml ulei de floarea soarelui si 100 ml ulei de măsline (exclus cel foarte amar). Se pregătește si se fierbe fasolea exact ca pentru Fasolea făcăluită. După ce se toacă, se adaugă sucul de la o lămâie, muștarul și se mixează cu tot uleiul turnat puțin câte puțin. Se gustă de sare și se pregătesc multe felii de pâine rustică pentru a fi încărcate cu această delicioasă compoziție . Poftă bună!

Scris cu drag si har de Chef Catalin Nechita – Restaurant Sunrise Marina – Braila

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *