Blogeri cu efect de top

feb. 28

Cu adevarat subiectiv, scriu acest articol si incerc sa trag un semnal de alarma.

Ceea ce fac in domeniul vinului, este din pura pasiune si fara a urmari castiguri materiale, de aceea mi se pare normal, ca atunci cand nu esti un profesionist in domeniu, ci doar un pasionat, autodidact, sau chiar specialist, insa fara a avea un business in doemniul acesta, ar trebui sa evaluezi vinurile, sa degusti si sa notezi, sa scrii despre etc. doar din pasiune si din dorinta de a aduce un plus valoare societatii prin umila ta contributie. Mai cu seama, un blogger de vin, este, dupa parerea mea, un pasionat de vinuri cu o sanatoasa coloana vertebrala, cu un spirit civic deosebit, care scrie pe blog din dorinta de a impartasi cu ceilalti, cunostintele lui, experientele, ideile, parerile etc. si de a atrage atentia celorlalti, mai mult sau mai putin cunoscatori, despre diverse probleme (vezi postarile lui Micuda despre vinul Lauri).

Cu toate acestea, exista unii bloggeri, care au prea mult timp liber sau prea multa energie, care degenereaza in “mancarici in c**”, pardon de expresie, sau in “defect de dop” (traducere: li se-mpute bruma de creier). Acestia stau calare pe facebook si ataca oricum si pe oricine, evident fara a avea motive si fara a cunoaste catusi de putin persoanele respective.

Si sa o luam punctual:

     – a scris cineva ceva si a facut cateva greseli. Ce se intampla? Pac! imediat sare unul sa-i dea in cap. De acord, ca ar trebui sa fim atenti si sa scriem corect, daca tot scriem si la un moment dat devenim “formatori de opinie”, dar eu indraznesc sa indemn la toleranta, si sa va provoc la o altfel de analiza: poate ca a scris de pe mobil, si stim cu totii ca se mai intampla sa nu atingi mereu litera corecta; sau poate era distras de ceva si nu a fost foarte atent la exprimare. Nu ar fi mai frumos si constructiv sa-i atragi atentia discret si binevoitor, decat sa-l faci cu ou si cu otet? Think about it! Maine ti se poate intampla si tie.

     – a postat omul o poza in nu stiu ce ipostaza. Pac! sare unul sa-i dea la cap, ca nu-i place lui, sau lui i se pare nepotrivit etc. Dar oare tu esti ala care nu greseste niciodata? Dar oare tu esti “miezul din …..”. Think about it! Maine poti fi chiar tu penibil.

     – apare o informatie subtire despre nu stiu ce degustare sau intamplare si ti se nazare, ca nu au fost bine transportate, depozitate, linistite, racite etc. vinurile. Pac! sari sa dai la cap. Dar nu ar fi mai inteligent din partea ta sa intrebi inainte de a comenta? poate ca nu ai toate informatiile si ceea ce pare nu este ceea ce este… Think about it! Maine poate fi randul tau.

Exemplele si problemele de genul asta sunt multe si diverse; eu insa vreau doar sa adresez un indemn la mai multa cumpatare, toleranta si rabdare. Maine oricare dintre noi poate cadea in pacat, si stiti vorba aceea: “ceea ce nu-ti place, altuia nu face!”.

In alta ordine de idei, consider ca un blogger, ba mai mult decat atat, un blogger de vin, ar trebui sa fie un placut si binevoitor, care sa cultive prietenia, intelegerea si buna dispozitie. Ar trebui sa faca lucruri constructive si educative; dar nu in ultimul rand, ar trebui sa stranga randurile si sa ajute la coagularea si sudarea relatiilor dintre bloggeri si/sau dintre iubitorii de licori bahice, nicidecum sa se comporte ca un ignorant cu “defect de dop”.

In sanatatea voastra!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *