Astro Lab – made in Romania

iul. 21

Astro Lab – made in Romania

Dragi prieteni,

Cum romanul in general plange cu un ochi si rade cu celalalt, iar in momentul acesta tot mai multi sunt consternati de intarziata condamnare a celor 7 animale din Vaslui; m-am gandit sa vin si cu o veste buna, si vorba lui Andi Moisescu: “…pentru occident”. Vestea buna este ca se intampla si lucruri bune si frumoase in Romania, ca tinerii mai au si preocupari frumoase, sanatoase, educative, stiintifice, etc. ceea ce ne poate da speranta cu nu vom apuca la batranete inceputurile “Idiocratiei”. Dar ce s-o mai lungesc atata, hai sa va spun despre ce este vorba: 3 tineri, frumosi (mai ales ea) si destepti (neah ca se poate) s-au inscris in Competitia Nationala de Rovere EXO-RO ( rovere , nu lovele, nu manele), organizat de ROSA ( romanian space agency).

De la inscriere pana la finala, nu este decat un pas mici de geniu, pas pe care cei trei “nazdravani” l-au si facut, astfel ca ne-am pricopsit cu echipa Astro Lab selectata in finala competitiei. Mai departe va mai spun ca au nevoie de sprijin moral, material si publicitar pentru a castiga competitia. Acum ce sa va zic, optiunea este a voastra: puteti paria pe campioni, sau nu; dar asta va va face sa regretati amarnic ziua in care nu veti bea din cupa invingatorilor alaturi de ei. Ei da, fac lobby pentru ei si ma si mandresc cu asta! De ce? Pentru ca merita! Pentru ca muncesc, invata si creeaza, asa ca noi ne-am mobilizat pentru a ajuta acesti tineri. O puteti face si voi in cateva moduri: 1. dati un “LIKE” la pagina lor – AstroLab; 2. dati un “share” sau “invite” tot pentru pagina lor de FB; 3. Mediatizati evenimentul si proiectul ; 4. Donati o suma de bani, oricat de mica, bani ce vor fi folositi in realizarea proiectului.

Si acum despre ei:

Echipa AstroLab

AstroLab este una dintre echipele finaliste ale Competiției Naționale de Rovere EXO-RO organizată de Agenția Spațială Română, ce are loc în luna septembrie. Acest concurs are scopul de trezi interesul tinerilor față de domeniul spațial, de a crește calitatea învățământului prin formarea de competente profesionale pentru tineri și, nu în ultimul rând, de a încuraja promovarea educației și a viitorilor oameni de știință. Echipa este formată din trei elevi, Irina Terente, Răzvan Neacșu și Dinu Adrian, cu toții învățând la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” din Brăila. Ei au ales să își unească cunoștințele dobândite pentru a construi un rover autonom, care, prin mecanismele, senzorii și instrumentele sale va reuși să analizeze diferite medii și situri de observații științifice, pentru a conclude dacă acestea pot sau nu să fie locuite de oameni. Echipa este sponsorizata de Primaria Municipiului Brãila, cluburile Rotary si Interact Braila, Clubul de vinuri “Pistoane Baricate”, ce o ajuta in popularizarea proiectului si colectarea de fonduri pentru construirea roverului. Cine sunt membrii echipei?
Irina Terente este eleva in clasa a zecea si are rezultate remarcabile obținute la Olimpiada Națională de Matematica, unde a obținut o medalie de bronz, la care se adaugă o participare la Olimpiada Națională de Fizică. De asemenea, pe lângă pasiunea pentru matematica, Irina are multe alte calități, printre care se numără o coordonare buna a sarcinilor in interiorul echipei. In timpul liber, Irina face o mulțime de activități, precum cântatul la pian, practicarea sporturilor si multe altele. Ea a ales sa participe la aceasta competiție pentru a-si dezvolta cunoștințele in domeniul
S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics) dorind ca pe viitor sa urmeze o cariera in inginerie.
Echipa AstroLab: Dinu Adrian (stânga), Terente Irina și Neacșu Răzvan    10446047_107980966214186_3773784840656857757_o

Razvan Neacsu este elev in clasa a zecea, având rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Fizica, unde a obținut o medalie de aur si una de argint, cat si la Olimpiada Națională de Matematica, fiind premiat cu doua medalii de bronz. Pe lângă pasiunea sa fata de
cele doua științe, el își manifesta performantele si la concursuri interjudețene si naționale de informatica precum PROSOFT@NT, unde a obținut premiul III, cat si la concursul InfoEducatie la care este calificat anul acesta. Dorința de a acumula cat mai multe
cunoștințe si experiență l-a determinat sa participe la acest concurs de Rovere.
Dinu Adrian este elev in clasa a noua si iese in evidenta prin rezultatele obținute la Olimpiada Națională de Fizica, cumulând o medalie de bronz si doua medalii de argint, cat si la Olimpiada Națională de Astronomie si Astrofizica, unde a obținut o medalie de bronz. El este pasionat de știința, observarea cerului nocturn si fotografie, dorind ca pe viitor sa lucreze in domeniul cercetării științifice. A ales sa participe la acest proiect pentru a-si dezvolta cunoștințele si pentru a-si pune in practica ideile. Adrian si-a descoperit pasiunea încă de la primele ore de fizica din clasa a șasea, îndrumat de doamna profesoara Neicu Maria. Acum, îndrumat de doamna profesoara Stroe Aurelia, coordonatoarea proiectului, este entuziasmat de posibilitatea construirii unui asemenea rover.
AstroLab a vizat anumite componente, care utilizate împreuna, vor reuși sa îndeplinească toate misiunile cerute de regulamentul concursului. Astfel, pentru a-si atinge scopul, ei au nevoie atât de sprijin financiar cat si de sprijin publicitar, dorind sa-si facă cat mai cunoscut proiectul, cu speranța ca din ce in ce mai mulți tineri vor deveni pasionați de domeniul științei, domeniu care membrii echipei Astrolab îl îndrăgesc atât de mult.

Noapte buna natiune!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *