Despre

Drumul cãtre si dinspre VEST trece pe la Wine Princess – obligatoriu!

Posted by on 12:06 am in #winelovers, Degustari cu prietenii, Editoriale, Galerie foto | 0 comments

Drumul cãtre si dinspre VEST trece pe la Wine Princess – obligatoriu!

Dragi prieteni, Si anul acesta am dat o tura cu motoarele prin Europa noastra draga, nu atat de mult cat ne-am fi dorit, dar sa nu maniem pe D-zeu. De data aceasta am avut cu noi si consoartele – pai acum cand au si ele tot confortul sa nu profite?! Pai da, asa am hotarat sa o luam catre vest, ca cica acolo e mai bine – o fi bre! Cum pistoanele nu puteau ramane nebaricate, am socotit ca drumul este mai bun pe ruta Arad… iar cum Braila este la capatul opus al tarii, am socotit ca avem nevoie de un popas. Evident ca nu puteam gasi un popas mai potrivit decat pensiunea de la Wine Princess din Paulis, undeva langa Arad. Am anuntat gazdele si am cerut 2 camere si ceva de-ale gurii (de mestecat si de baut). Drumul bun, cald si frumos, plin de soferi idioti, in fine, ajungem la destinatie. Fusesem avertizati de cand am facut rezervarea, ca ei nu au bucatarie ci pregatesc ceva simplu pentru oaspeti si in rest… vinul e baza 🙂 Apoi, dragii mei, asa a fost: cum am descalecat de pe caii de otel, am si rupt gatul unei sticle de spumant, asa de „welcome drink”, ne-am instalat, ne-am improspatat si hop-top la masa. Adevarat ca nu exista restaurant ci doar ospitalitate, asta e o chestiune despre care multi ar trebui sa mai invete cate ceva. Pai de ce? Pai pentru ca uneori ospitalitatea este cea care face ca un ciolan copt sa te incante mai mult decat orice alte fonfleuri. Asta am patit noi, zic; poate altii au alte experiente. Intre timp am vizitat si crama si sala baricurilor si magazinul de vinuri – totul organizat, aranjat, curat, asa cum trebuie sa fie. Dar sa trecem la subiect: VINUL ! Ca doar am spus ca baza este vinul, iar aici curge râuri; asa am patit noi va zic, poate altii… Le voi povesti aici pe toate, desi noi le-am degustat in 2 sesiuni, una la dus si alta la intors; ca asa de tare ne-a placut. Asadar din cele 10 vinuri degustate in total, cam 3 s-au suprapus, dar nu ne-a parut rau, mai ales ca de data aceasta degustarile au fost fara „scuipatoare”. 1. Spumantul Clarus – 2013 – din Mustoasa de Maderat, al carui vin de baza este facut la crama, insa a 2-a fermentatie este facuta in Ungaria. Un spumant surprinzator de bun, cu o perlatie intensa, cu bule jucause, curge usor pe gat si mai cere un pahar, doua, noua… Aromat, cu aluzii de fructe albe , cu un final usor migdalat si cu o aciditate exact cata vrei sa primesti de la un spumant. 83 pct. 2. Mustoasa 2014 – linistit. Nas vegetal cu zarzare si corcoduse, iar in gust cu o aciditate mare, numai buna sa-ti taie orice greata sau greturi… Sec de nu incape in cuvinte, cu un final de propolis. 84 pct. 3. Furmint 2013. Cu ce sa-l compari ? Pai doar cu un Furmint facut in Ungaria. La capitolul asta am avut ocazia pe parcursul anului sa degust destule creatii ale vecinilor si pot sa spun cu mana pe inima ca acesta este unul foarte bun. Nasul vine cu tei si miere, apoi in gust te invioreaza aciditatea si mineralitatea....

read more

Astro Lab – made in Romania

Posted by on 12:13 am in Ajuta, Club de vin, Informatii utile | 0 comments

Astro Lab – made in Romania

Dragi prieteni, Cum romanul in general plange cu un ochi si rade cu celalalt, iar in momentul acesta tot mai multi sunt consternati de intarziata condamnare a celor 7 animale din Vaslui; m-am gandit sa vin si cu o veste buna, si vorba lui Andi Moisescu: „…pentru occident”. Vestea buna este ca se intampla si lucruri bune si frumoase in Romania, ca tinerii mai au si preocupari frumoase, sanatoase, educative, stiintifice, etc. ceea ce ne poate da speranta cu nu vom apuca la batranete inceputurile „Idiocratiei”. Dar ce s-o mai lungesc atata, hai sa va spun despre ce este vorba: 3 tineri, frumosi (mai ales ea) si destepti (neah ca se poate) s-au inscris in Competitia Nationala de Rovere EXO-RO ( rovere , nu lovele, nu manele), organizat de ROSA ( romanian space agency). De la inscriere pana la finala, nu este decat un pas mici de geniu, pas pe care cei trei „nazdravani” l-au si facut, astfel ca ne-am pricopsit cu echipa Astro Lab selectata in finala competitiei. Mai departe va mai spun ca au nevoie de sprijin moral, material si publicitar pentru a castiga competitia. Acum ce sa va zic, optiunea este a voastra: puteti paria pe campioni, sau nu; dar asta va va face sa regretati amarnic ziua in care nu veti bea din cupa invingatorilor alaturi de ei. Ei da, fac lobby pentru ei si ma si mandresc cu asta! De ce? Pentru ca merita! Pentru ca muncesc, invata si creeaza, asa ca noi ne-am mobilizat pentru a ajuta acesti tineri. O puteti face si voi in cateva moduri: 1. dati un „LIKE” la pagina lor – AstroLab; 2. dati un „share” sau „invite” tot pentru pagina lor de FB; 3. Mediatizati evenimentul si proiectul ; 4. Donati o suma de bani, oricat de mica, bani ce vor fi folositi in realizarea proiectului. Si acum despre ei: Echipa AstroLab AstroLab este una dintre echipele finaliste ale Competiției Naționale de Rovere EXO-RO organizată de Agenția Spațială Română, ce are loc în luna septembrie. Acest concurs are scopul de trezi interesul tinerilor față de domeniul spațial, de a crește calitatea învățământului prin formarea de competente profesionale pentru tineri și, nu în ultimul rând, de a încuraja promovarea educației și a viitorilor oameni de știință. Echipa este formată din trei elevi, Irina Terente, Răzvan Neacșu și Dinu Adrian, cu toții învățând la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” din Brăila. Ei au ales să își unească cunoștințele dobândite pentru a construi un rover autonom, care, prin mecanismele, senzorii și instrumentele sale va reuși să analizeze diferite medii și situri de observații științifice, pentru a conclude dacă acestea pot sau nu să fie locuite de oameni. Echipa este sponsorizata de Primaria Municipiului Brãila, cluburile Rotary si Interact Braila, Clubul de vinuri “Pistoane Baricate”, ce o ajuta in popularizarea proiectului si colectarea de fonduri pentru construirea roverului. Cine sunt membrii echipei? Irina Terente este eleva in clasa a zecea si are rezultate remarcabile obținute la Olimpiada Națională de Matematica, unde a obținut o medalie de bronz, la care se adaugă o participare la Olimpiada Națională de Fizică. De asemenea, pe lângă pasiunea pentru matematica, Irina are multe alte calități, printre care se numără o coordonare buna a sarcinilor in interiorul echipei. In timpul liber, Irina face o mulțime de activități, precum cântatul...

read more

Pistonul de Aur – Ed. a 4-a

Posted by on 5:30 pm in #winelovers, Club de vin, Concursuri, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante | 0 comments

Pistonul de Aur – Ed. a 4-a

Dragi prieteni, Cu intarzierea devenita deja normala (anul asta a fost mai incarcat in viata reala, asa ca am scris cand am prins si eu cateva ore libere), m-am gandit sa va povestesc despre editia a 4-a a Concursului de vinuri Pistonul de Aur. Aceasta editie, dupa cursul firesc al lucrurilor, se potrivea prin Mai; eh si daca e Mai, atunci e ROSE! Zis si facut! – va place vorba asta romaneasca? mie nu! Eu as prefera ZIS, GANDIT si FACUT! De ce? Pai tocmai     pentru ca asta am facut eu, m-am gandit ce implicatii ar avea concursul de rose-uri in perioafa respectiva; iar raspunsul nu a intarziat: pe 14 Mai, este concursul anual „Centura Rose”, organizat de amicii mei de la Vin2.ro. Cum eu nu agreez nici stilul „sa moara capra vecinului”, mi-am zis ca nu e oportuna organizarea in aceeasi perioada a doua concursuri de rose-uri, nici pentru noi, nici pentru producatori. In consecinta am discutat cu Razvan (aka RaSto) si am decis sa organizam concursul de rose-uri impreuna. Astfel am organizat concursul la Bucuresti, unde juriul a fost alcatuit din iubitori de vin, din iubitori de vin cu ceva educatie in domeniu si din specialisti recunoscuti, cum ar fi: Marinela Vasilica Ardelean, Ioana Bidian Micu, Catalin Paduraru si Sergiu Nedelea. Detalii despre ce s-a intamplat acolo gasiti pe vin2. Eu va mai spun ca secretizarea si servirea a fost asigurata de tanarul sommelier Mihai Dumitru caruia ii multumesc si pe aceasta cale. Nu-i putem uita nici pe cei ce ne-au sprijinit: VinMag, Dagmar, Rifco Trading si Restaurantul Madame Pogany. Inainte de a incheia va mai spun ca lupta a fost stransa, favoritii au picat de la prima runda, iar podiumul arata cam asa: 1. Liliac; 2. Vladoi; 3. Girboiu. Let’s kick some corks!!!                                                                                                                                                       ...

read more

VINITALY 2015 RO/EN

Posted by on 9:15 pm in #winelovers, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante | 0 comments

VINITALY 2015 RO/EN

Dragi prieteni, Anul acesta, in perioada 22-25 martie, a avut loc targul de vinuri Vinitaly. Aflat la cea de-a 49-a editie, targul s-a bucurat de peste 150 000 de vizitatori, din care peste 55 000 au fost din alte tari; peste 2600 jurnalisti din 46 de tari(printre ei fiind si eu, iar pe aceasta cale doresc sa multumesc organizatorilor pentru acreditarea de presa oferita blogului www.blog.pistoanebaricate.ro). Continuand cu datele tehnice, va mai spun ca au fost vizitatori din categoria “trader internationali” din peste 14o de tari, iar expozitia care s-a intins pe circa 10 hectare, a adunat peste 4000 de expozanti. De mentionat este faptul ca Vinitaly are, pe langa expozitia de vinuri, si una de utilaje de vinificatie – ENOLITECH, precum si SOL&AGRIFOOD, unde pot fi gasiti producatori de masline si ulei de masline, dar si de alte produse.                   Apreciez foarte mult si faptul ca micii producatori, cei care fac agricultura organica si biodinamica, au avut dedicata o sectiune intreaga, unde si-au putut prezenta vinurile, la standuri mici, dar cochete si suficiente pentru nevoile unui producator de vinuri care este de cele mai multe ori un “one man show”, adica el munceste via, el vinifica si tot cu el stai de vorba la stand. Aici am avut bucuria sa-l revad pe Roberto Di Filippo, prezentandu-si vinurile biodinamice, produse la crama din Italia. Pentru cine nu-l stie, Roberto este “one man show” si in Romania, el detinand si vinificand vinurile de la Crama Delta Dunarii – La Sapata. Chiar isi prezenta cu mandrie la Vinitaly Aligote-ul 2014, de o calitate incredibila si cu care ar putea sa castige cam orice concurs de Aligote… Norocul lui, an bun, oameni buni, mana buna si iata minunea. Dar despre Roberto si vinurile lui voi scrie un articol separat. In plus i-am promis ca voi organiza un workshop la Bucuresti. SA va mai spun acum despre dimensiunile evenimentului in general: urias, adica totul este la scara mare; de la halele in care erau expozantii pana la constructiile cu etaj ale fiecarui expozant. Sincer va spun ca m-am simtit ca un copil ratacit intr-o padure de stejari seculari, singura diferenta fiind ca mie imi era frica sa nu gasesc iesirea prea repede  Totul de o curatenie si o organizare exceptionala, cu spatii de servicii pentru absolut toate categoriile de vizitatori care ar fi avut nevoie de asa ceva, cu zona de restaurante etc. Pe partea de vinuri prezenta italienilor a fost coplesitoare, toate regiunile si apelatiunile erau prezente acolo cu vinurile lor. Din pacate, cele 4 zile sunt insuficiente pentru a putea cunoaste toti expozantii, insa am mers si eu dupa instinct, dar cu mentiunea ca am avut in vizor si partea internationala. Asa s-a facut ca am participat la o degustare sprijinita de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, unde s-au prezentat vinurile representative la nivel de stat ale acestei tari. O selectie riguroasa de 14 vinuri care mi-a incantat papilele gustative.  Au fost foarte multe evenimente organizate, multe masterclass-uri si workshop-uri, iar dintre acestea as aminti doar pe cea sustinuta de castigatorul premiului IWSC’s 2015 – Tyson Stelzer, care si-a propus sa lase oamenii sa se convinga singuri daca dopul de pluta este sau nu mai bun decat “screwcap-ul”, aducand 5 perechi de vinuri, ale caror singura diferenta era dopul. Sa nu...

read more

De ce nu beau vinuri (ieftine) din Lidl?

Posted by on 11:33 pm in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Informatii utile | 0 comments

De ce nu beau vinuri (ieftine) din Lidl?

In primul rand vreau sa specific, ca din punctul MEU de vedere, Lidl e foarte ok la toate produsele, si e de vizitat si referitor la vinuri; insa ce m-a deranjat pe mine si mi-a produs alergie, a fost avalansa de postari zilnice , cu toate vinurile de acolo, indiferent ca erau baubile sau nu. O sa ma contrazica unii(probabil) dar eu cred ca dupa toata isteria asta pro si contra, cititorul si nu numai, a iesit cel mai castigat. De ce? Pentru ca acum postarile sunt si despre vinuri ce trebuie evitate. Deci tot raul spre bine! si acum sa purcedem, ca articolul e din categoria „restante” si n-as vrea sa-l sara randul.   Pentru că am alternative !!! Da, am alternative românești mai bune. Insă asta nu e tot, am alternative mai ieftine, dar cu raport calitate/preț foarte bun. Păi dragii mei, nu-mi spuneți că nu sunt vinuri complexe sau deosebite, că vă dau eu replica voastră: „păi la banii ăștia?”. Să vedem dpdv financiar, ce înseamnă vinurile degustate: Oprisor=cca. 19 ron, Vinarte Clasic= cca. 19 ron, Vinarte Stârmina= cca. 20 ron (Carrefour), Chevalier D’Or Bordeaux din Lidl=19 ron. (Oprisor si Vinarte Clasic sunt vinuri de evenimente, sau pentru private label, devenind vinul casei în unele restaurante, astfel că se cumpără acolo cu cca. 19 ron- după inima propietarului…).Evident că mai sunt și alte exemple de vinuri romanești cu prețuri între 15 si 35 ron, care ofera o calitate foarte buna, de cele mai multe ori, peste echivalentul financiar din … stiti voi. Una peste alta, toate vinurile românești degustate acum, sunt peste cel din Lidl. Aici vreau să fac o mențiune(din nou), pentru a nu fi înțeles greșit: am cumpărat, cumpăr și voi cumpăra vinuri din Lidl, dar în scop didactic. Și când un vin e bun, o voi spune și-l voi recomanda oricui, însã nu agreez ridicatul în slãvi a tuturor poșircilor. De fapt, cred cã ãsta este marele câștig al „scandalului Lidl”, dacã-mi permiteti sã-i spun asa: anume cã s-au redus laudele la adresa tuturor mizeriilor și au început sã aparã postãri despre vinurile bune sau mai putin bune din infamul magazin dar mai ales că nu mai avem postări zilnice despre aceste vinuri. Mai vreau sã mentionez cã disputa despre vinuri nu are legãturã cu celelalte produse ale magazinului. Eu cumpãr alte produse din acest magazin, cu mare plãcere! Ba chiar si la capitolul vinuri am avut surprize plãcute, cum ar fi: o Champagne la 50 ron, un Crianza, un românesc rosu, iar de putin timp, un Primitivo di Manduria minunat etc. Evident cã am avut si multe experiente neplãcute, cum ar fi spumantul nemtesc la 10 ron- o mizerie de nebãut, postat însã de un „avocat”. Ceea ce vreau eu sã rãmânã ca si concluzie, este cã nu toate vinurile ieftine din Lidl, sunt bãubile, asa cum nu tot ce zboarã, se mãnâncã! Si dacã ruperea unor legãturi(„block”, „unfriend”, din cauzã de frustrare) a trebuit sã fie pretul pentru a atinge acest nivel de sinceritate, atunci a meritat! Spre binele consumatorului curios si cititor de blog, chiar daca de blog de „dinozaur” sau de „puisor”!  Astept cu mare interes utilizarea butoanelor „block” si „unfriend”, din partea unora care vor demonstra din nou (si cu ajutorul meu, cã mã apuc sã dau din...

read more

Who the… wine is VDS by M.S?

Posted by on 6:37 am in Informatii utile | 0 comments

Who the… wine is VDS by M.S?

     Dragi prieteni,  In urma cu ceva ani, am cunoscut un personaj, timid. In timp si-a depasit timiditatea si a devenit un tip de o relaxare si un calm deosebit, avea o atitudine de genul barbatului matur, pe la 40 ani, implinit si multumit de sine, care nu se enerveaza pentru orice fleac. Gandindu-ma ca n-are nici 25, am pus-o pe seama mentorilor sai din viata reala si din viata de sommelier. Sa traiti domnilor, ca se pare ca ati facut o treaba buna. Calm si „mut”, cateodata parca prea „mut”, omul nostru tace si face; astfel a facut un vin. Impropriu zis, dar l-a creat in forma sa finala, „bun de pus in sticla”. Colac peste pupaza, ne trezim la cursul de Master de la Catedra de Vinificatie si Viticultura din cadrul USAMV Bucuresti, cu un inceput de semestru mai special. Cat de special? Pai vine acest M.S. sa ne povesteasca despre VDS.  So, who the… wine is VDS by M.S ?         1.      Cine este Marius Stoica? Aici chiar mi-ar placea sa aud si parerea ta pentru ca ma cunosti de pe vremea cand faceam setup-ul pentru prezentarile prietenului nostru Marian Timofti. Ce as spune eu despre mine si consider ca este mai important decat un proiect fizic: sunt un om de 24 ani dintr-o familie simlpa, am muncit enorm ca sa imi depasesc conditia, imi place sa creez, sa inovez, sa ii ajut pe altii cum pot, sa ii inspir, sa modific sau sa adaug lucruri noi in lumea vinului romanesc pentru a impinge aceasta industrie catre evolutie, fie prin idei cum este vinul de sommelier, fie prin greseli teribile din care altii sa invete J. Imi doresc foarte mult sa avem propriile noastre idei, sa venim cu ceva nou si special nu doar sa preluam ideile celor din Lumea Noua sau Veche a vinurilor. Vis-a-vis de Vinul de Sommelier, ma astept ca majoritatea oamenilor din industrie sa vada multitudinea de posibilitati si faptul ca ar putea reprezenta Romania peste hotare ca pe o tara unde se promoveaza si se incurajeaza tinerii cu initiative ca acestea. 2.      Ce studii ai? Extracurriculare? Dupa liceul teoretic Mihail Kogalniceanu Snagov (in 2009) m-am inscris la drept, Universitatea Titu Maiorescu pe care am inghetat-o dupa doi ani, in 2011, si m-am inscris la Bioterra, facultatea Ingineria Produselor Alimentare cu specializarea Enologie si Vinificatie. Pe timpul facultatii am dobandit mai multe calificari si le mentionez in ordinea in care le-am terminat: –          August 2011 ospatar –          Noiembrie 2011 sommelier –          Octombrie 2012 barman –          Decembrie 2013 degustator de vinuri initiat de A.D.A.R. Extracurricular: perfectionare (2 saptamani) in cadrul Organizatiei Sommelierilor din Romania unde am avut unii dintre cei mai buni profesori: Marian Timofti (sommelarie si restaurant), Liviu Grigorica (oenologie si vinificatie), Prof. Univ. Catalin Galan de la care am invatat foarte multe si le multumesc. A fost cel mai important si cel mai elaborat curs la care am participat. De asemenea, tot pe timpul facultatii am devenit membru in urmatoarele organizatii: Organizatia Sommelierilor din Romania 2011 Gentlemen`s Club Romania Ordinul European al Cavalerilor Vinului Fiecare dintre asociatiile mentionate mi-a adus un plus de valori morale si principii inalte. Am donat zeci de piese Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova – Crama 1777 ulterior devenind si consultatul lor.  3.      De cati ani practici meseria de sommelier? Asa cum...

read more

Sirena de pe râu !

Posted by on 1:58 pm in Informatii utile | 1 comment

Sirena de pe râu !

Dragi prieteni, Cu ocazia sărbătorilor Pascale, vă doresc să aveți parte de liniște, sănătate, fericire, iubire, pace și gânduri bune! Fie ca Duhul Sfânt să coboare în casele și sufletele voastre și să vă facă mai buni și mai toleranți! Această mică vacanță o petrec la cabana din Predeal, unde aerul curat este însoțit de un strat sănătos de zăpadă, numai bun pentru răcit vinurile. Tocmai când îi povesteam juniorului despre sirene, frumusețile din adâncuri, ce îi ademenesc pe marinari în apele adânci, ce credeti că s-a întâmplat? O sirenă iese din apa râului Râșnoava chiar lângă noi. Zic eu în mintea mea că or fi sirene si pe râuri, cine stie?! Mă apropii curios de ea și o iau la întrebări. Culmea este că sirena asta nu era o sirenă de râu, ci de Dunăre! Pe numele ei Sirena Dunării s-a născut tocmai la Castel Stârmina, în familia VINARTE. Cu pletele de culoarea chihlimbarului, miroase îmbietor a miere, caise confiate si curmale. Puțină cafea îndulcită cu zahăr ars am simțit când i-am furat un sărut. Dar ne-am plăcut și m-am lăsat pierdut în brațele-i cuprinzătoare. Bine crescută și atent educată de dl. Botrytis și-a desăvârșit studiile la școala Barrique. Din cauza educației primite, parcă e puțin cam arogantă, acră cum s-ar zice, cu un limbaj destul de acid, dar sunt obișnuit cu asta, ba chiar cred că are rostul ei, la așa o dulceață de sirenă. Îmi vorbește șoptit despre miere de albine din flori de câmp, de nuci de macadamia, stafide aurii și iod. Știe multe iar poveștile ei sunt lungi de tot. Ce să zic, cred că e mâna iepurașului, că am primit vizita unei sirene de Dunăre, tocmai aici la munte! Și pentru că păsărelele din pădure erau ocupate cu pregătirile pentru Paști, ne-au cântat băieții de la The Lemon Lovers, ce tocmai și-au lansat albumul „Loud, sexy & rude”! Vă las în compania lor, că eu mă duc să mai povestesc ceva cu sirena!...

read more

Ghidul participantului la degustari…&more

Posted by on 12:53 am in Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Informatii utile | 1 comment

Ghidul participantului la degustari…&more

Dragi prieteni, Dupa ce am participat la un numar considerabil de degustari de vinuri, si dupa ce am organizat un numar generos de degustari, m-am gandit ca ar fi cazul s-o fac “pe desteptul”. Cum? De ce? Simplu: pentru ca “unii chiar nu pricepe”. Degustarile de vinuri, sunt evenimente menite sa faca cunoscute pasionatilor de vin, niste vinuri; de un fel, de alt fel, de la un producator, regiune etc. In consecinta, se presupune(cel putin eu) ca cei ce vin la un astfel de eveniment, vor sa deguste vinurile si sa simta parfumul si aromele vinului; si vor in egala masura sa afle detalii tehnice, curiozitati, noutati si informatii diverse legat de producator, gama, vin etc. Pai asta presupune respectarea unor reguli. Si anume: 1. Ora inceperii. Intotdeauna este anuntata ora la care incepe degustarea, ba mai mult, eu anunt ora la care doresc sa “torn vinul in pahare”. Asta inseamna ca organizatorii( restaurantul, somelierul etc.) si-au facut ceva planuri legate de temperatura vinului, preparatele ce vor fi servite la fiecare vin, etc. Pai, daca vreti sa participati la degustare, veniti la ora anuntata, nu dupa 2 ore, si cu aere de vedeta si scandal ca voi nu primiti vinul degustat anterior – ca doar voi ati venit acolo sa beti zdravan, nu sa degustati „asistat”. Intarzierea da peste cap tot programul. In primul rand ca unii care au venit la timp, stau sa astepte “vedetele”, mancarea se raceste, vinul se incalzeste; si daca prezentarea a inceput, il deranjati pe cel care vorbeste cel putin, daca nu pe toti participantii, cand veniti voi, galagiosi si dezorientati, cautand masa libera, trosnind scaunele si defiland in toate directiile. „E de porc” bre! Sunteti niste tarani! Tot ce inseamna intarziere mai mare de 15 minute, este nesimtire, marlanie si toate celelalte… 2. Inhibatorii. Veniti la o degustare de vinuri pentru a mirosi si gusta vinurile, pentru a intelege asocierea culinara a vinurilor, pentru a va face o parere daca va place sau nu ceea ce degustati. Pai daca va aprindeti tigarile si comandati cafele sau o tarie(care inhiba si altereaza gustul), de ce va mai bucurati? Si daca unii sunt ignoranti si loviti la cap, ceilalti din jur ce vina au? Din nou “e de porc” bre’, iar eu va recomand, ca macar pana se termina prezentarea, sa va abtineti macar de la tigari, caci bauturile nu-I afecteaza prea tare pe cei din jur. O degustare de vinuri e cu totul altceva decat ” un spritz”. 3. Respectul. Vine un personaj (sommelier, degustator, agent de vanzari, oenolog, etc.) si latra ceva acolo, despre vinuri, despre crama, despre ce vrea el… Eu presupun ca vrei sa-l auzi, iar daca nu vrei, macar respecta-l pe omul ala si taci draq din gura! Nu este normal sa te apuci sa “hahai” cu vecinii de masa si sa povestesti despre ultimul amant al vecinei de la 2 sau despre ce s-a mai intamplat in telenovela turceasca ieri. E doar o chestiune de respect. Ah, respect fata de sine, nu fata de nefericitul ‘cela, ce trebuie sa-ti suporte si sa acopere hahaiala ta nesimtitoare, racnind cat il tin plamanii, ca sa-l auda ceilalti… To be continued… *ma gandesc la seria celor de la Radio Guerrilla si cred ca voi defini specimenul nepotrivit de la degustare… 4. „winelover”...

read more

Prince Stirbey – dulce-mut-nemteste-gut!!!

Posted by on 12:19 am in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Informatii utile | 2 comments

Prince Stirbey – dulce-mut-nemteste-gut!!!

Dragi prieteni, In urma cu ceva vreme am fost invitat in Bucuresti la aniversarea amicului Razvan Stoenescu (aka vin2.ro). Cum nu puteam rata un motiv de chef si voie buna, plus vinuri de tot felul, m-am infiintat cu consoarta la locul cu pricina; acesta nefiind altul decat caldurosul Ethic Wine, birjarit cu dibacie de Bogdan Sandu.Ajunsi acolo, am intrat repede in atmosfera si am inceput sa petrecem, alaturi de alti iubitori de vinuri si alaturi de gazda noastra- sarbatoritul, care a facut ceva kilometri, ca sa stea cate putin la masa fiecaruia si sa inchine un pahar de vin cu fiecare. Ei, dar nu asta vreau sa va povestesc – desi petrecerea a fost pe cinste- ci altceva: cam toata lumea a venit cu un cadou din cele obtinute prin zdrobirea strugurilor; cum am facut si eu de altfel. Si ce sa faca amicul Razvan, iata ca arunca pe mese spre degustare aproape toate vinurile. Si s-a degustat si s-a dat cu parerea….hei…ore, hei!!! Pe la spartul targului, cand sa ne luam bun-ramas, hop-top, ne-am trezit cu o sticla de vin in traista: „ia sa o degusti si vorbim” sau cam asa ceva a bolborosit Razvan. Eh, ce sa fac? sa refuz omul? sarbatoritul? nu, nu puteam! Pentru ca am mai stat in Bucuresti cateva zile, insotit de consoarta, m-am hotarat sa desfac sticla cu pricina, asa de impresie artistica, vazand exasperat ca este un vin dulce. Apreciez orice vin, insa nu prea ma dau in vant dupa dulceturi la sticla. Unde mai pui, ca era si o vechitura de 10 ani, cu putintel suport alcoolic, doar 12%vol. Asadar, recapitulam: Prince Stirbey – Tamaioasa Romaneasca – 2004 -Dragasani – dulce, 12%vol. Acesta este vinul cu pricina. Il desfac sfios cu teama de „cork”, miros si rasuflu usurat – e bun. Purced la turnarea in pahare si-i intind consoartei ca s-o dau pe spate, sa bea tot si sa scap de chin. Ei dar pacatul ma impinge sa-l studiez, sa-l miros, sa-l evaluez, daca tot trebuie sa beau putin… WOW !!! Si inspiri si expiri si gusti, si inghiti, si gusti, si-l pupi, si-l inspiri si-l inghiti, ba nu-l inghiti, ba vrei sa-l bei tot, ba nu vrei, si-l inspiri, si-l expiri, si-l gusti, si-l inghiti, nu vrei sa-l inghiti, vrei sa bei pana dai in diabet, oare dai in diabet? sau te roade stomacul de la citricele alea vii si galagioase? Am zis STOP! Oricat as vrea, nu-l putem savura singuri! Si asa a fost. In seara urmatoare l-am dus la Zexe, unde aranjasem cu o trupa sa facem un BYOB, prin amabilitatea lui Marian Timofti. Si l-am dus…si, si, sa incep iar? nu, ca vi se pare ca nu-s coerent si ca ma repet si ca bat campii. Poate ca da, sau poate ca nu; poate ca asa simti cand il gusti, valuri de arome te lovesc in palat, cu o dulceata imbracata foarte elegant intr-o aciditate tipica vinurilor nemtesti. Sa fie oare o coincidenta ca atat proprietarii cat si oenologul sunt… Ba bine ca da! Vinul se deschide incet, in timp si e nevoie de rabdare si de aerare serioasa ca sa elibereze valurile olfactive de trandafiri, iasomie, flori de lamai, iod, miere, stafide, citrice si tot asa, valuri de arome. Gustativ te izbeste aciditatea la care...

read more

Concurs !!!

Posted by on 6:07 pm in #winelovers, Club de vin, Concursuri, Degustari cu prietenii, Informatii utile | 7 comments

Concurs !!!

Dragi prieteni, Va invit la un nou concurs: 1. Spuneti ce peste este cel din imagine si puteti castiga o sticla de vin; 2. Dati o reteta de preparare a pestelui respectiv si puteti castiga inca o sticla de vin; 3. Spuneti cu ce vin trebuie asociat Reguli: # dati „like la pagina de fb pistone baricate; # postati raspunsul vostru DOAr ca si comentariu pe blog; succes! expira la...

read more