Despre

Concursul National de vinuri Bag-in-Box

Posted by on 1:05 pm in #winelovers, Concursuri, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Evenimente vitoare, Informatii utile | 0 comments

Concursul National de vinuri Bag-in-Box

Dragi prieteni, Luni 26 Februarie voi face parte din juriul care va evalua probele de vinuri din cadrul concursului de vinuri ambalate la „BiB”, motiv pentru care m-am gandit sa va soptesc si voua… Desi la noi vinul ambalat in acest mod este un vin inferior dpdv. calitativ, iar consumatorii de „cantitate” sunt principalii clienti, aflati ca in tarile cu niste „lungimi de bazin” inaintea noastra imbuteliaza si evident consuma, vinuri de top cu apelatiuni celebre si scumpe in acest mod. Nu de mult timp am avut ocazia sa gust de la BiB un Chablis de la un producator bine cotat si care nu costa de la 6 la 10 lei/litru, ci mult mai mult si in euro… Dar pana sa ajungem noi acolo va mai curge mult „Chateau La Pet” pe santul E85…   ,,Concursul Național Vin Bag-in-Box” are loc pentru cel de-al doilea an consecutiv, la inițiativa Azoc Star, partenerul oficial Smurfit Kappa Bag-in-Boxpentru Europa de Est (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Moldova si Romania). Concursul va avea loc pe 26 februarie în incinta restuarantului La Mama – Ateneu, strada Strada Episcopiei, nr. 9 din capitală.Potrivit reprezentantului Azoc Star, Cătălin Costiniuc, prima ediție a acestui concurs a fost foarte bine primită de producătorii români. Anul trecut au fost înscrise în concurs 72 de probe, iar la ediția de anul acesta vor participa aproximativ 100 de vinuri. Vinurile la bag-in-box care vor fi medaliate vor primi însemne aplicabile pe exteriorul cutiilor. Este o metodă de validare a calității, care va fi benefică atât consumatorilor, cât și revânzătorilor.Obiectivul principal al concursului – conform lui Cătălin Costiniuc – este acela de a sprijini consumatorii de vinuri la bag-in-box, în a-și alege vinuri certificate în mod obiectiv de specialiști din lumea vinului și degustători recunoscuți, din România si de promovare pe piata europeana a vinurilor romanesti ambalate in bag-in-box.Concursul Național Vin Bag-in-Box beneficiază de sprijinul companiei franceze Smurfit Kappa Bag-in-Box, a filialei italiene Smurfit Kappa Bag-in-Box Vitop și este organizat după modelul celui mai mare concurs de vinuri de profil din lume – Concours International Wine In Box. În urma evaluărilor la Concursul Național Vin Bag-in-Box, vinurile cu cele mai bune punctaje vor fi înscrise cu sprijinul financiar al organizatorilor la Concours International Wine In Box – concurs organizat în Franța, Toulouse din martie 2018. Pentru cramele din România, participarea la competiții internaționale de acest gen, este o modalitate de creștere a vizibilității la nivel mondial. Juriul concursului va fi alcătuit și în acest an din membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, somelieri, oenologi, jurnaliști și bloggeri din lumea vinului. În paralel cu juriul oficial al concursului, va fi și un juriu alcătuit din iubitori de vin. Sarcina acestuia din urmă fiind aceea de a selecta cel mai popular vin la bag-in-box. Termenul limită pentru înscrierea vinurilor în concurs este 16 februarie 2018. Decernarea premiilor se va face în 2 martie 2018, ora 14:00, în cadrul GOODWINE, Romania’s Wine Convention București, la standul Azoc Star. Azoc Star este membră a diviziei Smurfit Kappa Bag-in-Box, fiind responsabilă cu operațiunile din estul Europei (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Moldova, România etc). Cu șapte fabrici în întreaga lume, Smurfit Kappa Bag-in-Box este liderul european pentru soluții bag-in-box, iar robinetul său Vitop este numărul unu mondial pentru robinetele tip bag-in-box. Soluția de ambalaj Bag-in-Box este ideală nu doar pentru vinuri, ci și pentru produsele lichide sau semi-lichide alimentare și nealimentare, de la 1,5 litri pana la...

read more

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, editia a VIII-a, Braila 2018

Posted by on 7:26 pm in #winelovers, Concursuri, Editoriale, Informatii utile | 2 comments

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, editia a VIII-a, Braila 2018

Dragi prieteni, In 27 si 28 Ianuarie 2018 a avut loc la Braila, cea de-a VIII-a editie a concursului de vinuri „Pistonul de AUR”, concurs pe care il organizez impreuna cu prietenul meu, blogger-ul Razvan Stoenescu, aka vin2.ro.  Editia de anul acesta mi-a adus bucuria de a inregistra 306 probe in concurs, provenite de la 76 de crame din 12 tari (Romania, Rep. Moldova, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franta, Germania, Chile, Africa de Sud, Australia), probele din Ungaria si Serbia gasindu-si sfarsitul in mainile „animalelor” de la firmele de curierat 🙁  Trec peste asta si mentionez ca juriul a fost format din 25 de profesionisti  ( profesori universitari, doctori in oenologie, winemaker-i, degustatori autorizati – membri A.D.A.R, detinatori de certificari W.S.E.T, somelieri de renume, jurnalisti de vin etc.) din Romania si Republica Moldova, constituiti in 5 comisii de jurizare. Jurizarea s-a efectuat in „blind”, din pahare TIP O.I.V. pe fisa de 100 pct. Pentru prima data in istoria concursului am deschis portile si „profanilor”, organizand in ziua a 2-a de concurs, o jurizare cu jurnalisti si una cu amatori/consumatori, care au acordat „Premiul Presei” si „Premiul Consumatorului”; Din ciclul „confesiuni” : nu pot sa nu marturisesc ca am fost la un pas de a anula concursul din lipsa de fonduri, ca aceasta editie m-a epuizat fizic si psihic, ca am simtit gustul amar al ignorantei si indiferentei multor crame, care nu s-au sinchisit sa respecte termenul de expediere a probelor si ca a trebuit sa inregistrez si sa sortez probe pana in ziua concursului – dragi producatori, asta este lipsa de respect fata de voi in primul rand, apoi fata de mine; apoi este dovada ca visati cai verzi pe pereti, fapt ce constituie raspunsul la multe intrebari si nemultumiri pe care le aveti. DA, o spun fara retineri si fara frica, multi nu merita sa le cumparam vinul, sa-l promovam, sa-l vindem etc. pentru ca lor nu le pasa de nimic… trist, dar adevarat. Dupa aceasta editie epuizanta, dezarmanta si „chinuita” trebuie sa… …multumesc singurului OM care a facut tot ce a putut pentru a ma ajuta la pregatirea concursului – somelierul Cristian Vasiliu caruia ii multumesc din suflet !!! …multumesc in primul rand Primariei Municipiului Braila si Domnului Primar Viorel Marian Dragomir, care au inclinat balanta in favoarea desfasurarii concursului, suportand cazarea juratilor! …multumesc din suflet familiei Chiriac – „iubire” de la restaurantul Privighetoarea pentru tot ajutorul oferit in ultimii ani, pentru ca m-au si ne-au suportat si ne-au tratat formidabil!!! …multumesc partenerului Razvan Stoenescu pentru tot! …multumesc echipei de somelieri OSR2011 care au facut un serviciu exemplar ( Cristian, Gabi, Any, Cosmin)!!! …multumesc SPONSORULUI PRINCIPAL – CASA DE VINURI COTNARI – Victor Deleanu, care sustine de 3 ani concursul si fara de care nu am fi  putut merge mai departe! …multumesc sponsorilor Pancronex – Paul Bordei, Dagmar – Radu Rizescu; Document – Razvan Stoenescu; …multumesc partenerilor media Vinul.ro – Cezar Ioan; Cosmin Tudoran – Profu’ de VIN ! …multumesc partenerilor Est Motors Braila – dealer Ford – Ovidiu Dimofte; Vinus Mundi – Octavian Mita; …multumesc juratilor: Arina Antoce, Cintia Colibaba, Simona Mardale, Madalina Staicu, Viorica Ombun, Razvan Stoenescu, Andrei Cibotaru, Cosmin Tudoran, Dan Prisacaru, Ovidiu Maxim, Eduard Grama, Marian Timofti, Daniel Duica, Bogdan Dumitrescu, George Ignat, Gabi Lacureanu,  Horia Hasnas, Laurentiu Horodnic, Cezar Ioan, Costel...

read more

Editia a 14-a a Concursului de vinuri IWCB se apropie !

Posted by on 6:53 pm in #winelovers, Concursuri, Informatii utile | 0 comments

Editia a 14-a a Concursului de vinuri IWCB se apropie !

Se apropie cu pasi repezi editia a 14-a a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti – IWCB !!! Desfasurat sub tutela VINOFED , OIV si ADAR concursul IWCB este cel mai important concurs de vinuri din  Europa de Est. Inscrierile care se pot face online sunt gratuite pentru toti producatorii. Cu mandrie va spun ca si anul acesta am avut onoarea sa fiu invitat in juriul acestui prestigios concurs. In continuare retransmit comunicatul transmis de organizatorii concursului:   International Wine Contest Bucharest (IWCB), cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, pregăteşte cea de-a XIV-a Ediţie   Bucureşti, 6 martie 2017: Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV) anunţă o nouă ediţie a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB), ce se va desfăşura în perioada 25-28 mai la Bucureşti. www.iwcb.ro IWCB se desfăşoară sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). http://oiv.int/en/agenda După o atentă monitorizare, începând cu anul 2016, IWCB a fost acceptat în „superliga” Fedetaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase – VINOFED. http://www.vinofed.com/en/category/calendrier/   Şi în 2017 înregistrarea probelor se va face fără taxă pentru producătorii de vinuri.   Ca o primă noutate, în 2017, fiecare comisie de jurizare (panel) va fi formată din 7 juraţi (şi nu din 5 ca în majoritatea concursurilor), din care 4 specialişti străini în fiecare panel. Prin acest efort acurateţea evaluării IWCB ajunge la un nivel nemaiatins până în prezent. Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR) desemnează, cu autoritate, degustătorii evaluatori români, asigură securizarea probelor şi parcurgerea corectă a tuturor procedurilor impuse de regulament.   „Idealul ar fi ca IWCB să fie folosit de autorități, valorificat de asociațiile de producători, de instituțiile de învățământ superior pentru a culege date prelucrate şi pentru a-și expune mesajele, materialele științifice, în fața unei comunități compacte, valoroase, greu de „atins” în mod individual. Beneficiile şi economiile sunt evidente.”afirmă Cătălin Păduraru, CEO IWCB. Sincronizarea cu noile tendinţe mondiale este dovedită de IWCB prin introducerea spre evaluare a vinurilor „eco” în grupe distincte. În anul 2016, au intrat în competiţie 1495 de probe din 32 de ţări producătoare, probele producătorilor din străinătate reprezentând 52% din totalul înscrierilor. 238 de operatori români şi străini au trimis probe la IWCB. IWCB este principalul instrument de calibrare și comunicare pentru piața vinului din această parte a globului, cu influențe benefice majore pentru toți producătorii de vin din lume, dar şi pentru economia românească. Conform datelor oferite de APEV (Asociaţia Producătorilor şi exportatorilor de Vin din România), la sfârşitul anului 2015, România ocupă: a 5-a poziţie în UE după suprafeţele cu viţă de vie (după Spania, Franţa, Italia, Portugalia) şi este în primele 15 ţări la nivel mondial a 5-a poziţie în UE după cantitatea de struguri produsă (după Italia, Spania, Franţa, Germania) a 6-a poziţie în UE la producţia de vin (după Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Germania) Conform aceleiaşi surse, la sfârşitul anului 2015, producţia de vin a României era de 3,627 milhl, iar consumul de vin în România atingea 3,990 milhl. Un concurs de asemenea calibru atrage atenţia asupra României, cu efecte imediate de imagine, dar şi economice.   Parteneri media principali: Global Wine & Spirits   &    vinul.ro...

read more

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, ed. a 7-a , Braila 28.01.2017

Posted by on 11:24 pm in #winelovers, Concursuri, Degustari cu prietenii | 1 comment

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, ed. a 7-a , Braila 28.01.2017

Dragi prieteni, Iata ca a mai trecut un an peste noi si a venit momentul ca un anume numar de vinuri sa fie degustate si evaluate de degustatori, somelieri si detinatori de WSET. Ma bucur nespus ca am reusit si in acest an sa organizez concursul, insa cu ceva ajutor de aceasta data, ajutor venit din partea co-organizatorului Razvan Stoenescu. Incepand cu aceasta editie „Pistoane Baricate” si „Vin2.ro” sunt organizatorii acestui concurs. Nu mai intru in problemele de organizare ca nu intereseaza pe nimeni cata munca este in spatele unui astfel de eveniment, cat de greu este sa gestionezi probe sosite in concurs pe ultime suta de metri etc. ca astea trec si ramane doar implinirea, bucuria ca ai mai organizat o editie. Trebuie sa mentionez cine a facut posibila organizarea acestei editii: Organizatori: Iulian Grigorescu – www.blog.pistoanebaricate.ro si Razvan Stoenescu – www.vin2.ro Sponsori: Amb Wine – Liliac, Casa de vinuri Cotnari si Document – your office partner, carora le multumesc pentru sprijinul acordat! Parteneri: Vinul.ro , Restaurant Privighetoarea, Est Motors Ford Braila, Hotel Saint Germain, Vinus Mundi, carora le multumesc deasemenea! Juratii: Catalin Paduraru, Stefan Timofti, Razvan Stoenescu, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Eleonora Rusu, Viorica Ombun, George Ignat, Daniel Duica, Octavian Mita, Costel Tarbuc, Bogdan Dumitrescu, Laurentiu Horodnic, Andrei Cibotariu, Iulian Grigorescu, Marian Timofti, Catalin Galan, Diana Pavelescu, Catalin Mititelu, Zenaida Costea – iubitori ai vinului, prieteni ai mei, oameni frumosi carora le multumesc din suflet ca si-au sacrificat un week-end pentru a fi la Braila si a juriza vinurile din acest concurs! Somelieri: Cristian Vasiliu, Gabi Hornet, George Gheorghe si Anisoara, cei 4 care si-au facut meseria exemplar si au servit probele intr-o maniera exceptionala! Multumesc! Secretar: Diana-Maria Grigorescu – cea care este alaturi de mine, ma intelege si ma sustine! Multumesc iubire! Observatori: Nicolae Bogdan David si Lora Munteanu – ei pot confirma sau infirma corectitudinea si transparenta acestui concurs! Si acum sa trecem la cifre: Crame inscrise in concurs: 58 – Multumesc tuturor cramelor care au inscris probe in concurs! Tari din care au fost inscrise probe in concurs: 8 – Romania, Rep. Moldova, Ungaria, Grecia, Italia, Spania, Franta, Chile Probe inscrise in concurs: 221 MARE MEDALIE DE AUR SI TROFEUL “PISTONUL DE AUR”: 1. CARL REH – CRAMA OPRISOR – DRAGAICA ROSIE (C.S.+M.+SY.+P.N.) an 2013 – 92 Pct. 2. CRAMA DARIE – STRABUN – CABERNET SAUVIGNON – an 2014 – 92 Pct. CEL MAI BUN MONOVARIETAL ALB: – DOMENIUL VLADOI – ANCA MARIA – SAUVIGNON BLANC – an 2016 – 89 Pct. CEL MAI BUN MONOVARIETAL ROSU: – CRAMA DARIE – STRABUN – CABERNET SAUVIGNON – an 2014 – 92 Pct. CEL MAI BUN ASAMBLAJ ALB: – VIILE BUDUREASCA – PREMIUM FUME (CH.+S.B.+P.G.) – an 2015 – 87,33 Pct. CEL MAI BUN ASAMBLAJ ROSU: – CARL REH – CRAMA OPRISOR – DRAGAICA ROSIE (C.S.+M.+SY.+P.N.) an 2013 – 92 Pct CEL MAI BUN VIN STRAIN DIN CONCURS: – CHILE – VIU MANENT – SECRET – SYRAH – an 2013 – 90,33 Pct Clasamentul poate fi consultat si descarcat de aici: CLASAMENT 2017 PDF Alte informatii si mai multe fotografii si filmari de la concurs gasiti pe pagina de facebook a concursului: https://www.facebook.com/concursuldevinuripistonuldeaur/ Noapte buna natiune...

read more

7 siners, 7 wine&food sins

Posted by on 8:10 pm in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Evenimente vitoare | 0 comments

7 siners, 7 wine&food sins

Dragi prieteni, In curand pe blog voi incepe sa postez o serie de evenimente lunare/bilunare/saptamanale (nu am stabilit inca), din serialul „7siners, 7 wine&food sins”. Vom fi 7 personaje, 7 cupluri care au micile lor pacate oeno-gastronomice pe care le vom explora impreuna. Gatim, asociem cu vin si povestim; pentru ca viata este scurta si frumoasa, o sa incercam sa o facem lunga si savuroasa!!! Zic si eu. 🙂 Ca un teaser, azi am gatit dorada „en papillote” la cuptor ( pestele proaspat se curata, se cresteaza la 1 cm, se unge cu marinada, se impacheteaza in hartie de copt si se da la cuptorul incalzit la 200-220 grade, timp de 30 minute).# marinada: ghimbir tocat, coriandru verde tocat, tarhon verde, seminte, miere de albine, limeta. Garnitura a fost din legume la tigaie( morcov, zuchini, telina, pastarnac, ardei gras colorat, taiate toate la aceeasi lungime, si de grosime aprox. egala 0,5mm, trase in 30 gr de unt toput in tigaie cu un catel de usturoi strivit). Pont: zuchinii trebuie taiati si eliminat miezul cu seminte. Se trag la tigaie cca. 5 min. Se toarna putin sos de soia pt a sara legumele si se mai lasa 5 min. Este suficient pt a avea legume gustoase si crocante. Azi am adaugat o bagheta integrala unsa cu unt, ciocolata alba rasa si caviar. Am „stropit” gâtlejul cu un vin care a castigat Medalia de Aur la concursul „Pistonul de aur”- ed. a 6-a, un asamblaj de Viognier si Sauvignon Blanc 2014 de la EtCetera, Rep. Moldova. Un vin fresh, vioi, dar usor corpolent care a mers de minune cu dorada si legumele. La desert am pregatit inghetata din fructe de padure ( iaurt gras grecesc , 125gr, fructe de padure 300gr, 2 linguri de miere de albine, 3-4 frunze de busuioc verde; in blender, apoi in forme la congelator minim 45 min). Servit langa carpaccio de ananas si capsuni cu frisca- aici puteti da frau liber imaginatiei… Pe curand, „Let’s kick some corks!” Din categoria „siners”, va las cu baietii de la AC/DC si „the...

read more

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, editia a 5-a, Braila, 30.01.2016 RO/EN

Posted by on 11:49 pm in #winelovers, Club de vin, Concursuri, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Informatii utile | 0 comments

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, editia a 5-a, Braila, 30.01.2016 RO/EN

RO Dragi prieteni, Luna Ianuarie reprezinta luna aniversara a blogului, iar anul acesta a fost un moment cu atat mai important cu cat vine dupa o alunecare nefericita in 2015, cand am fost pe punctul de a-l inchide definitiv; dar stiti cum se zice – tot raul spre bine, asa ca iata-ne sanatosi si voiosi la editia din acest an. Juriul, ca la fiecare editie aniversara, a fost si va fi format din specialisti si oameni implicati in industria vinului. Au participat un numar de 39 de crame/producatori, din Romania, Rep. Moldova, Grecia si Ungaria, totalizand 103 probe – un record absolut pentru concursul de la Braila. Pentru a evita orice comentarii, subsemnatul, care m-am ocupat de inregistrarea si secretizarea probelor, nu am facut parte din juriu. In plus, pentru mai multa transparenta (dar nu a pungilor), a fost prezent la eveniment un observator independent – Costel Tarbuc, care poate raspunde oricand la intrebari referitoare la seriozitatea si desfasurarea concursului. Si acum sa va prezint membrii juriului, ca sa stiti pe cine pupati/injurati… 🙂 Horia Hasnas – vinul.ro – presedinte comisia 2 Marian Timofti – OSR2011 – presedinte comisia 1 Razvan Stoenescu – vin2.ro Laurentiu Horodnic – oenolog.ro George Mitea – lucruribune.blogspot.ro Bogdan Dumitrescu – sommelier Stefan Timofti – sommelier Catalin Mititelu – sommelier George Ignat – sommelier Eleonora Rusu – proprietar magazin specializat – marelliwines.ro Octavian Mita – proprietar magazin specializat – vinusmundi.ro Catalin Galan – Lector Univ. Dr. Observator independent – Costel Tarbuc – Ordinul European al Cavalerilor Vinului Am beneficiat de ajutorul staff-ului tehnic: Diana Maria Stefan – 1/2 pistoane care fac motorul sa functioneze… – centralizare date Cristian Vasiliu – sommelier Partenerii concursului: Restaurant Nemo – restaurant cu specific pescaresc Estima Motors – dealer auto Toyota & Ford Braila – www.toyotabraila.ro Ultimii, dar cei mai importanti pentru supravietuirea concursului – SPONSORII: Casa de vinuri Cotnari             Amb Wine – Liliac – The wine of Transylvania             And the winner is: ***** Tiffan’s Lucia Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, 2009, Villany, care a castigat „Pistonul de AUR” cu 89 de puncte. Un vin inscris in concurs de importatorul www.bigwine.ro Pentru restul castigatorilor de medalii, va rog sa consultati fisierul Clasament ed a 5-a Din punctul meu de vedere, toate cramele sunt castigatoare pentru ca toti vinificatorii muncesc enorm de mult pentru a obtine un vin cat se poate de bun, iar noi, cei ce le criticam munca, nu trebuie sa uitam niciodata ca aceste vinuri sunt ca si copiii lor, sunt sufletul si pasiunea lor. Felicitari castigatorilor !!! Felicitari tuturor participantilor !!! Multumiri tuturor celor care au avut tangenta cu acest eveniment. A fost o editie incurajatoare, marcata de interes sporit din partea cramelor, fapt care ma obliga sa duc acest concurs doar in directia seriozitatii, impartialitatii, transparentei si increderii. In rest, pentru ca este totusi vorba de prieteni si prietenie, dupa concurs, am povestit, ne-am delectat cu bucate alese pe baza de peste, am sabrat spumante si sampanie, am ras si am glumit asa cum ne sta noua bine. Pana la editia viitoare: noapte buna natiune! …va las cu un titan al muzicii si cu mesajul transmis de el (singura optiune pe care o avem in viata): „we are…” EN “Golden Piston” Wine Contest 5th...

read more

Aventuri oenogastronomice in Braila – Restaurant Peskano

Posted by on 1:01 am in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Recenzii | 0 comments

Aventuri oenogastronomice in Braila – Restaurant Peskano

Dragi prieteni, Pentru ca in 2016 mi-am propus sa fiu mult mai activ decat in 2015, am inceput sa-mi fac incalzirea inca de pe acum, astfle incat am luat in vizor restaurantele din Braila. De foarte putin timp, s-a deschis restaurantul Peskano, un restaurant amenajat pe Dunare, pe un ponton, asa cum ii sta bine unui oras de pe Dunare. Peskano a fost amenajat cu fonduri EU si cred ca ar vrea sa fie un restaurant cu specific pescaresc, nimic rau sau gresit, insa pentru un locuitor al orasului, recunosc ca nu acest aspect m-a atras foarte mult. Am si eu viciile mele, iar unul din ele se numeste VITA! Ei da, de cand asteptam sa pot striga in gura mare ca se poate manca vita gustoasa si pregatita conform solicitarii si in Braila. Iata ca acum pot, si ma bucur nespus pentru asta. Asadar, intr-o seara minunata am decis impreuna cu cativa prieteni sa mergem la locul faptei. Intrand in restaurant, m-a intampinat o atmosfera foarte placuta, calduroasa si primitoare care m-a determinat imediat sa vreau sa facem o recenzie, chiar daca nu asta planificasem. Amenajat cu foarte mult gust, cu stuf si bambus, cu lemn si funii, restaurantul parca te face sa uiti ca esti intr-un loc public si iti da o senzatie de „acasa”, ceea ce este minunat, mai ales ca asta inseamna sa stai si sa faci consumatie… Am fost intampinati de un ospatar echipat elegant, amabil si zambitor (mai rar asa ceva). Meniu de bucate, de bauturi si carte de vinuri, toate ne-au fost prezentate spre consultare. Este drept ca mi-as fi dorit ca suportul sa fi fost mai elegant, insa am aflat ulterior ca este doar o varianta provizorie, cele definitive urmand sa soseasca la inceputul anului 2016. Mi-a placut foarte mult ca nu se fumeaza in interior, viciosii fiind asteptati de scrumiera afara, la briza Dunarii, ceea ce permite savurarea mancarurilor si a bauturilor. Un alt aspect foarte interesant este ca mesele sunt la o distanta apreciabila una de cealalta iar scaunele permit ospatarului sa faca serviciul corect. Fiind pasionat de vita, am comandat vita; asa cum imi place mie, rare-medium…ceea ce am si primit. Da, surprinzator sau nu, am primit ceea ce am cerut. Carnea frageda, gustoasa si prezentata foarte elegant pe platouri de piatra. Am stropit-o cu un minunat Blaufraenkisch de la Lacerta servit la temperatura corecta. Desi mi-am propus sa fiu scurt, nu pot incheia fara sa amintesc de desertul absolut fabulos – Moelleux au chocolat, facut atunci si acolo, cu un gust desavarsit. (am aflat ca bucatarul este obsedat de deserturi – norocul nostru)! Toata distractia pentru 4 persoane, mancare, bautura si desert = 336 ron, un scor foarte decent. Din grila de recenzie au rezultat 85,5 puncte din 100, ceea ce il face PRIMA recomandare pentru servirea mesei in Braila. As vrea sa mentionez ca n-am scris recenzia pana nu am revenit pentru a ma convinge ca nu a fost o intamplare. Astfel ca am revenit singur si am cerut un „tomahawk”, adica o bucata de carne de 950 gr, o specialitate pentru gurmanzi. Am primit „toporul”, adus pe gheridon, servit de catre ospatar, transat si fript la standardul clientului pe piatra incinsa, chiar langa masa. Absolut delicios si la numai 120 lei/ portia de 950 gr,...

read more

Hell NO! Under the Sign of the Sun ! english

Posted by on 10:53 am in #winelovers, Degustari cu prietenii, Editoriale | 0 comments

Hell NO! Under the Sign of the Sun ! english

Dear friends, After a short pause of wandering, introspection and recovery, I decided to keep going further this way, with this passion that brings me so much happiness. Like a meteor, I come, go, and come back –only that this time it is forever. As „Game Over” was a page of a life story, so it is with „Under the Sign of the Sun”. That which does not kill you, makes you stronger, and a kick in the ass is a step forward. After the Moon sets, the Sun inevitably rises; the Sun always rises. However, there are some that fail to see it ever again. The way you use to get through the night, if you ever find it, makes the difference; and you will surely succeed if there is someone to be your light and a candle, in the meandering night; someone that in the dawn of the new day will get you out of your bed sheets and outside will make you sit on the beach of your life and show you the rising Sun. There are some people, like myself, lucky enough to have those guardians overnight, and reach their sea to watch the sunrise, so beautiful, so warm, so strong. I watched it and I took from it all the light and heat. From the bottom of my heart a big thanks to the ones who stood over me in the meandering night, without names – they know themselves. Good wine is even better if you share it with real friends, with beautiful people; and I share this glass with you. And I share this glass with my soul that deserves the best and now enjoys the heat of the Sun. Nietzsche said that if you look deep into the abyss, then the abyss will look deep into you. It may sound scary but somehow the inner light is the one that makes the difference. After taking all the light and heat from the Sun, you get up and stand tall, with a dignified look, it’s life, happiness, honor that shine in your eyes. Being like this is how I dared to look deeper into the abyss and I saw terrible monsters and they looked deep into me and went blind because they saw the light, felt the heat, because horses do not die just because the dogs want so! (this is a Romanian saying and it is a word by word translation, the horses won’t choose to die just because the dogs want it) Therefore, let’s enjoy life and what it offers to us, to enjoy our family, our friends and all they offer; to enjoy ourselves, our passions and of all accomplishments as we deserve them. Let us all enjoy the Sun and savor it. Sun 2009 from Vinarte – my soul cellar–a delicious wine, a delight to all senses. Still the best Cabernet Sauvignon from Romania (at least for me), every bottle confirms the care and attention of the winemaker, Iustin Urucu, for his creation and his clients. For maximum pleasure, give it air, let it breathe properly and as you need air to be alive, breathe deeply and move forward. Time spent in the decanter will relax it enough to offer you its best, it will make it want to...

read more

HELL NO !!! Sub semnul SOARElui !

Posted by on 11:47 pm in #winelovers, Editoriale, Informatii utile | 1 comment

HELL NO !!! Sub semnul SOARElui !

Dragi prieteni, Dupa o scurta pauza de ratacire, reculegere si regasire, am decis sa merg totusi mai departe pe acest drum, cu aceasta pasiune care imi aduce atata bucurie. Si cum meteoritii vin, pleaca, revin, tot asa revin si eu – definitiv de data aceasta. Si dupa cum „Game Over” a fost o fila de poveste de viata, tot asa este si „Sub semnul SOARElui”. Ceea ce nu te omoara, te face mai puternic si un sut in fund inseamna un pas inainte. Dupa ce apune Luna, inevitabil rasare Soarele; intotdeauna rasare Soarele. Unii insa, nu reusesc sa-l mai vada vreodata. Diferenta o face modul in care reusesti sa treci peste noapte, daca reusesti; si reusesti cu siguranta daca in noaptea ratacirii este cineva acolo sa ti-o lumineze fie si cu o lumanare; cineva, acel/acei cineva care in zorii noii zile sa te scoata in cearsafuri afara, sa te aseze pe plaja vietii tale si sa-ti arate Soarele rasarind. Cum unii, cum sunt si eu, au norocul sa aiba acei paznici peste noapte, iata ca ajung pe plaja marii lor si privesc rasaritul, atat de frumos, atat de cald, atat de puternic. Eu l-am privit si voi lua de la el toata lumina si caldura. Acelora care mi-au vegheat noaptea ratacirii le multumesc din suflet, fara sa dau nume – se stiu singuri. Vinul bun este si mai bun daca il imparti cu prietenii adevarati, cu oameni frumosi; iar eu impart acest pahar cu voi. Si impart acest pahar cu mine, cu sufletul meu care merita tot ce-i mai bun si care se incalzeste acum de la Soare. Nietzsche a spus ca daca privesti adanc in abis atunci si abisul va privi adanc in tine. Suna cumva infricosator insa lumina interioara este cea care face diferenta. Dupa ce iei toata lumina si caldura de la Soare, te ridici si stai drept, privesti demn inainte si in ochii tai straluceste viata, fericirea, onoarea. Astfel fiind am indraznit sa privesc adanc in abis si i-am vazut monstrii cumpliti iar acestia au privit adanc in mine si au orbit pentru ca au vazut lumina si au simtit caldura, caci nu mor caii cand vor cainii! Asadar sa ne bucuram de viata si de tot ce ne ofera ea, sa ne bucuram de familie, de prieteni si de tot ce ne ofera ei; sa ne bucuram de noi, de pasiunile noastre si de toate implinirile pentru ca le meritam. Sa ne bucuram de Soare si de toata savoarea lui. Soare 2009, de la Vinarte – crama mea de suflet – un vin savuros, o desfatare a tuturor simturilor. Inca cel mai bun Cabernet Sauvignon din Romania (cel putin pentru mine) ne confirma cu fiecare sticla grija si atentia vinificatorului Iustin Urucu, pentru creatia sa, pentru clientii sai. Pentru ca placerea sa fie maxima, da-i aer, lasa-l sa respire cum si tu ai nevoie de aer in viata, pentru a respira adanc si a merge mai departe. Un timp petrecut in decantor il va incanta si relaxa suficient incat sa-ti ofere tot ce are mai bun de oferit, il va face sa vrea sa-ti spuna povestea lui – nu-ti mai ramane decat sa o descoperi. Tu, bucura-te de el cu cineva drag, cu un prieten bun sau cu persoana iubita. Nu fi egoist si...

read more

VINUL ! de la NASTERE la MOARTE, de la BUCURIE la DURERE

Posted by on 2:06 am in #winelovers, Ajuta, Cavalerii Vinului, Club de vin, Concursuri, Cursuri, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Evenimente vitoare, Galerie foto, Informatii utile, Recenzii, zambeste | 0 comments

VINUL ! de la NASTERE la MOARTE, de la BUCURIE la DURERE

Dragi prieteni, Desi cred ca logic ar fi ca acest articol sa fie cel mai lung, voi incerca sa-l fac cat mai scurt, in cele din urma, ca sa nu mai zica lumea ca scriu prea mult si nu citeste nimeni tot – so what? I don’t give a fuck! Este adevarat si multi o spun pe la prezentari ca strugurii sunt ca oamenii, iar vinul ne insoteste de la nastere pana la moarte. Un om caruia ii port mult respect spunea ca omul rupe strugurii de pe vita ca si cum ai lua un copil de la sanul mameai, iar acestia isi jura ca se vor razbuna pe omul rau care l-a luat si l-a chinuit; si o face cand este must, o face cand este „tulburel”, o face cand este vin, dar mai ales cand este ” ce mai vin”! Si ne insoteste de la Botez la Impartasamie si de la Cununie la Inmormantare, fiind acolo de fiecare data, cu bune si/sau cu rele. Mi-am propus sa ma exprim mai putin dar sa va dau o tema de gandire tuturor. Cu ceva vreme in urma vorbeam cu un prieten, Nicu Vasiliu – vinificator intr-un combinat de-al Vincon; si acesta mi-a spus, poate cumva mi-a reprosat ca scriem doar despre beneficiile vinului, despre bucuria de a-l bea, despre vinurile alese etc. si niciodata nu ne-am gandit poate (recunosc ca eu n-o facusem pana atunci) la partea intunecata, de la problemele si luptele duse in industrie pana la efectele nocive ale consumului de vin. I-am promis atunci ca ma voi gandi la acest aspect si am facut-o, insa abia acum am simtit cu adevarat ca pot sa si scriu. Scriu acum pentru ca in diverse moduri, vinul s-a transformat si mi-a transformat bucuria in durere; de la a ma servi si a ma bucura, m-a posedat si m-a deposedat de tot ce era mai bun in mine sau in jurul meu. Da, oare n-ar fi bine sa ne gandim la cat rau face consumul iresponsabil de vin? La cate drame, batai, abuzuri, crime duce? Oare n-ar trebui sa ne indreptam atentia catre milioanele de litri de otrava sociala ce se vinde anual pe piata? Oare „(stirile) violul de la ora 5” bausera Chianti? Va las pe fiecare din voi sa rezonati si sa reflectati in felul vostru asupra acestei teme.   Eu, pentru ca in urma cu 15 ani, am deschis ochii in lumea vinului cu VINARTE – crama la care tin si pentru care voi avea intotdeauna ceva aparte in suflet, am decis sa inchei meteorica mea existenta in lumea publica a vinului, cu aceeasi crama. Pentru ca in curand imi aniversez 35 de ani de viata traita la frecventa maxima, mi-am facut cadou o „Aniversare”: Acest vin are nevoie de o decantare prelungita, pentru ca este unul din vinurile noastre  de top, este un vin inca viu si puternic, cu taninuri vii, un vin puternic si artagos, care se deschide incet si dezvaluie o paleta aromatica fabuloasa, un vin de zile mari, cum ar fi ziua in care cineva alege sufletul in detrimentul ratiunii; cand cineva umple paharul cu acest vin minunat, cu lacrimi, lacrimi de durere, acestasta este o aniversare sinistra. Mai multe, vor descoperi cei curiosi. Multumesc tuturor persoanelor care au insemnat ceva in viata...

read more