Despre

Editia a 14-a a Concursului de vinuri IWCB se apropie !

Posted by on 6:53 pm in #winelovers, Concursuri, Informatii utile | 0 comments

Editia a 14-a a Concursului de vinuri IWCB se apropie !

Se apropie cu pasi repezi editia a 14-a a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti – IWCB !!! Desfasurat sub tutela VINOFED , OIV si ADAR concursul IWCB este cel mai important concurs de vinuri din  Europa de Est. Inscrierile care se pot face online sunt gratuite pentru toti producatorii. Cu mandrie va spun ca si anul acesta am avut onoarea sa fiu invitat in juriul acestui prestigios concurs. In continuare retransmit comunicatul transmis de organizatorii concursului:   International Wine Contest Bucharest (IWCB), cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, pregăteşte cea de-a XIV-a Ediţie   Bucureşti, 6 martie 2017: Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV) anunţă o nouă ediţie a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB), ce se va desfăşura în perioada 25-28 mai la Bucureşti. www.iwcb.ro IWCB se desfăşoară sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). http://oiv.int/en/agenda După o atentă monitorizare, începând cu anul 2016, IWCB a fost acceptat în „superliga” Fedetaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase – VINOFED. http://www.vinofed.com/en/category/calendrier/   Şi în 2017 înregistrarea probelor se va face fără taxă pentru producătorii de vinuri.   Ca o primă noutate, în 2017, fiecare comisie de jurizare (panel) va fi formată din 7 juraţi (şi nu din 5 ca în majoritatea concursurilor), din care 4 specialişti străini în fiecare panel. Prin acest efort acurateţea evaluării IWCB ajunge la un nivel nemaiatins până în prezent. Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR) desemnează, cu autoritate, degustătorii evaluatori români, asigură securizarea probelor şi parcurgerea corectă a tuturor procedurilor impuse de regulament.   „Idealul ar fi ca IWCB să fie folosit de autorități, valorificat de asociațiile de producători, de instituțiile de învățământ superior pentru a culege date prelucrate şi pentru a-și expune mesajele, materialele științifice, în fața unei comunități compacte, valoroase, greu de „atins” în mod individual. Beneficiile şi economiile sunt evidente.”afirmă Cătălin Păduraru, CEO IWCB. Sincronizarea cu noile tendinţe mondiale este dovedită de IWCB prin introducerea spre evaluare a vinurilor „eco” în grupe distincte. În anul 2016, au intrat în competiţie 1495 de probe din 32 de ţări producătoare, probele producătorilor din străinătate reprezentând 52% din totalul înscrierilor. 238 de operatori români şi străini au trimis probe la IWCB. IWCB este principalul instrument de calibrare și comunicare pentru piața vinului din această parte a globului, cu influențe benefice majore pentru toți producătorii de vin din lume, dar şi pentru economia românească. Conform datelor oferite de APEV (Asociaţia Producătorilor şi exportatorilor de Vin din România), la sfârşitul anului 2015, România ocupă: a 5-a poziţie în UE după suprafeţele cu viţă de vie (după Spania, Franţa, Italia, Portugalia) şi este în primele 15 ţări la nivel mondial a 5-a poziţie în UE după cantitatea de struguri produsă (după Italia, Spania, Franţa, Germania) a 6-a poziţie în UE la producţia de vin (după Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Germania) Conform aceleiaşi surse, la sfârşitul anului 2015, producţia de vin a României era de 3,627 milhl, iar consumul de vin în România atingea 3,990 milhl. Un concurs de asemenea calibru atrage atenţia asupra României, cu efecte imediate de imagine, dar şi economice.   Parteneri media principali: Global Wine & Spirits   &    vinul.ro...

read more

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, ed. a 7-a , Braila 28.01.2017

Posted by on 11:24 pm in #winelovers, Concursuri, Degustari cu prietenii | 1 comment

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, ed. a 7-a , Braila 28.01.2017

Dragi prieteni, Iata ca a mai trecut un an peste noi si a venit momentul ca un anume numar de vinuri sa fie degustate si evaluate de degustatori, somelieri si detinatori de WSET. Ma bucur nespus ca am reusit si in acest an sa organizez concursul, insa cu ceva ajutor de aceasta data, ajutor venit din partea co-organizatorului Razvan Stoenescu. Incepand cu aceasta editie „Pistoane Baricate” si „Vin2.ro” sunt organizatorii acestui concurs. Nu mai intru in problemele de organizare ca nu intereseaza pe nimeni cata munca este in spatele unui astfel de eveniment, cat de greu este sa gestionezi probe sosite in concurs pe ultime suta de metri etc. ca astea trec si ramane doar implinirea, bucuria ca ai mai organizat o editie. Trebuie sa mentionez cine a facut posibila organizarea acestei editii: Organizatori: Iulian Grigorescu – www.blog.pistoanebaricate.ro si Razvan Stoenescu – www.vin2.ro Sponsori: Amb Wine – Liliac, Casa de vinuri Cotnari si Document – your office partner, carora le multumesc pentru sprijinul acordat! Parteneri: Vinul.ro , Restaurant Privighetoarea, Est Motors Ford Braila, Hotel Saint Germain, Vinus Mundi, carora le multumesc deasemenea! Juratii: Catalin Paduraru, Stefan Timofti, Razvan Stoenescu, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Eleonora Rusu, Viorica Ombun, George Ignat, Daniel Duica, Octavian Mita, Costel Tarbuc, Bogdan Dumitrescu, Laurentiu Horodnic, Andrei Cibotariu, Iulian Grigorescu, Marian Timofti, Catalin Galan, Diana Pavelescu, Catalin Mititelu, Zenaida Costea – iubitori ai vinului, prieteni ai mei, oameni frumosi carora le multumesc din suflet ca si-au sacrificat un week-end pentru a fi la Braila si a juriza vinurile din acest concurs! Somelieri: Cristian Vasiliu, Gabi Hornet, George Gheorghe si Anisoara, cei 4 care si-au facut meseria exemplar si au servit probele intr-o maniera exceptionala! Multumesc! Secretar: Diana-Maria Grigorescu – cea care este alaturi de mine, ma intelege si ma sustine! Multumesc iubire! Observatori: Nicolae Bogdan David si Lora Munteanu – ei pot confirma sau infirma corectitudinea si transparenta acestui concurs! Si acum sa trecem la cifre: Crame inscrise in concurs: 58 – Multumesc tuturor cramelor care au inscris probe in concurs! Tari din care au fost inscrise probe in concurs: 8 – Romania, Rep. Moldova, Ungaria, Grecia, Italia, Spania, Franta, Chile Probe inscrise in concurs: 221 MARE MEDALIE DE AUR SI TROFEUL “PISTONUL DE AUR”: 1. CARL REH – CRAMA OPRISOR – DRAGAICA ROSIE (C.S.+M.+SY.+P.N.) an 2013 – 92 Pct. 2. CRAMA DARIE – STRABUN – CABERNET SAUVIGNON – an 2014 – 92 Pct. CEL MAI BUN MONOVARIETAL ALB: – DOMENIUL VLADOI – ANCA MARIA – SAUVIGNON BLANC – an 2016 – 89 Pct. CEL MAI BUN MONOVARIETAL ROSU: – CRAMA DARIE – STRABUN – CABERNET SAUVIGNON – an 2014 – 92 Pct. CEL MAI BUN ASAMBLAJ ALB: – VIILE BUDUREASCA – PREMIUM FUME (CH.+S.B.+P.G.) – an 2015 – 87,33 Pct. CEL MAI BUN ASAMBLAJ ROSU: – CARL REH – CRAMA OPRISOR – DRAGAICA ROSIE (C.S.+M.+SY.+P.N.) an 2013 – 92 Pct CEL MAI BUN VIN STRAIN DIN CONCURS: – CHILE – VIU MANENT – SECRET – SYRAH – an 2013 – 90,33 Pct Clasamentul poate fi consultat si descarcat de aici: CLASAMENT 2017 PDF Alte informatii si mai multe fotografii si filmari de la concurs gasiti pe pagina de facebook a concursului: https://www.facebook.com/concursuldevinuripistonuldeaur/ Noapte buna natiune...

read more

7 siners, 7 wine&food sins

Posted by on 8:10 pm in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Evenimente vitoare | 0 comments

7 siners, 7 wine&food sins

Dragi prieteni, In curand pe blog voi incepe sa postez o serie de evenimente lunare/bilunare/saptamanale (nu am stabilit inca), din serialul „7siners, 7 wine&food sins”. Vom fi 7 personaje, 7 cupluri care au micile lor pacate oeno-gastronomice pe care le vom explora impreuna. Gatim, asociem cu vin si povestim; pentru ca viata este scurta si frumoasa, o sa incercam sa o facem lunga si savuroasa!!! Zic si eu. 🙂 Ca un teaser, azi am gatit dorada „en papillote” la cuptor ( pestele proaspat se curata, se cresteaza la 1 cm, se unge cu marinada, se impacheteaza in hartie de copt si se da la cuptorul incalzit la 200-220 grade, timp de 30 minute).# marinada: ghimbir tocat, coriandru verde tocat, tarhon verde, seminte, miere de albine, limeta. Garnitura a fost din legume la tigaie( morcov, zuchini, telina, pastarnac, ardei gras colorat, taiate toate la aceeasi lungime, si de grosime aprox. egala 0,5mm, trase in 30 gr de unt toput in tigaie cu un catel de usturoi strivit). Pont: zuchinii trebuie taiati si eliminat miezul cu seminte. Se trag la tigaie cca. 5 min. Se toarna putin sos de soia pt a sara legumele si se mai lasa 5 min. Este suficient pt a avea legume gustoase si crocante. Azi am adaugat o bagheta integrala unsa cu unt, ciocolata alba rasa si caviar. Am „stropit” gâtlejul cu un vin care a castigat Medalia de Aur la concursul „Pistonul de aur”- ed. a 6-a, un asamblaj de Viognier si Sauvignon Blanc 2014 de la EtCetera, Rep. Moldova. Un vin fresh, vioi, dar usor corpolent care a mers de minune cu dorada si legumele. La desert am pregatit inghetata din fructe de padure ( iaurt gras grecesc , 125gr, fructe de padure 300gr, 2 linguri de miere de albine, 3-4 frunze de busuioc verde; in blender, apoi in forme la congelator minim 45 min). Servit langa carpaccio de ananas si capsuni cu frisca- aici puteti da frau liber imaginatiei… Pe curand, „Let’s kick some corks!” Din categoria „siners”, va las cu baietii de la AC/DC si „the...

read more

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, editia a 5-a, Braila, 30.01.2016 RO/EN

Posted by on 11:49 pm in #winelovers, Club de vin, Concursuri, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Informatii utile | 0 comments

Concursul de vinuri „Pistonul de AUR”, editia a 5-a, Braila, 30.01.2016 RO/EN

RO Dragi prieteni, Luna Ianuarie reprezinta luna aniversara a blogului, iar anul acesta a fost un moment cu atat mai important cu cat vine dupa o alunecare nefericita in 2015, cand am fost pe punctul de a-l inchide definitiv; dar stiti cum se zice – tot raul spre bine, asa ca iata-ne sanatosi si voiosi la editia din acest an. Juriul, ca la fiecare editie aniversara, a fost si va fi format din specialisti si oameni implicati in industria vinului. Au participat un numar de 39 de crame/producatori, din Romania, Rep. Moldova, Grecia si Ungaria, totalizand 103 probe – un record absolut pentru concursul de la Braila. Pentru a evita orice comentarii, subsemnatul, care m-am ocupat de inregistrarea si secretizarea probelor, nu am facut parte din juriu. In plus, pentru mai multa transparenta (dar nu a pungilor), a fost prezent la eveniment un observator independent – Costel Tarbuc, care poate raspunde oricand la intrebari referitoare la seriozitatea si desfasurarea concursului. Si acum sa va prezint membrii juriului, ca sa stiti pe cine pupati/injurati… 🙂 Horia Hasnas – vinul.ro – presedinte comisia 2 Marian Timofti – OSR2011 – presedinte comisia 1 Razvan Stoenescu – vin2.ro Laurentiu Horodnic – oenolog.ro George Mitea – lucruribune.blogspot.ro Bogdan Dumitrescu – sommelier Stefan Timofti – sommelier Catalin Mititelu – sommelier George Ignat – sommelier Eleonora Rusu – proprietar magazin specializat – marelliwines.ro Octavian Mita – proprietar magazin specializat – vinusmundi.ro Catalin Galan – Lector Univ. Dr. Observator independent – Costel Tarbuc – Ordinul European al Cavalerilor Vinului Am beneficiat de ajutorul staff-ului tehnic: Diana Maria Stefan – 1/2 pistoane care fac motorul sa functioneze… – centralizare date Cristian Vasiliu – sommelier Partenerii concursului: Restaurant Nemo – restaurant cu specific pescaresc Estima Motors – dealer auto Toyota & Ford Braila – www.toyotabraila.ro Ultimii, dar cei mai importanti pentru supravietuirea concursului – SPONSORII: Casa de vinuri Cotnari             Amb Wine – Liliac – The wine of Transylvania             And the winner is: ***** Tiffan’s Lucia Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, 2009, Villany, care a castigat „Pistonul de AUR” cu 89 de puncte. Un vin inscris in concurs de importatorul www.bigwine.ro Pentru restul castigatorilor de medalii, va rog sa consultati fisierul Clasament ed a 5-a Din punctul meu de vedere, toate cramele sunt castigatoare pentru ca toti vinificatorii muncesc enorm de mult pentru a obtine un vin cat se poate de bun, iar noi, cei ce le criticam munca, nu trebuie sa uitam niciodata ca aceste vinuri sunt ca si copiii lor, sunt sufletul si pasiunea lor. Felicitari castigatorilor !!! Felicitari tuturor participantilor !!! Multumiri tuturor celor care au avut tangenta cu acest eveniment. A fost o editie incurajatoare, marcata de interes sporit din partea cramelor, fapt care ma obliga sa duc acest concurs doar in directia seriozitatii, impartialitatii, transparentei si increderii. In rest, pentru ca este totusi vorba de prieteni si prietenie, dupa concurs, am povestit, ne-am delectat cu bucate alese pe baza de peste, am sabrat spumante si sampanie, am ras si am glumit asa cum ne sta noua bine. Pana la editia viitoare: noapte buna natiune! …va las cu un titan al muzicii si cu mesajul transmis de el (singura optiune pe care o avem in viata): „we are…” EN “Golden Piston” Wine Contest 5th...

read more

Aventuri oenogastronomice in Braila – Restaurant Peskano

Posted by on 1:01 am in #winelovers, Club de vin, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Recenzii | 0 comments

Aventuri oenogastronomice in Braila – Restaurant Peskano

Dragi prieteni, Pentru ca in 2016 mi-am propus sa fiu mult mai activ decat in 2015, am inceput sa-mi fac incalzirea inca de pe acum, astfle incat am luat in vizor restaurantele din Braila. De foarte putin timp, s-a deschis restaurantul Peskano, un restaurant amenajat pe Dunare, pe un ponton, asa cum ii sta bine unui oras de pe Dunare. Peskano a fost amenajat cu fonduri EU si cred ca ar vrea sa fie un restaurant cu specific pescaresc, nimic rau sau gresit, insa pentru un locuitor al orasului, recunosc ca nu acest aspect m-a atras foarte mult. Am si eu viciile mele, iar unul din ele se numeste VITA! Ei da, de cand asteptam sa pot striga in gura mare ca se poate manca vita gustoasa si pregatita conform solicitarii si in Braila. Iata ca acum pot, si ma bucur nespus pentru asta. Asadar, intr-o seara minunata am decis impreuna cu cativa prieteni sa mergem la locul faptei. Intrand in restaurant, m-a intampinat o atmosfera foarte placuta, calduroasa si primitoare care m-a determinat imediat sa vreau sa facem o recenzie, chiar daca nu asta planificasem. Amenajat cu foarte mult gust, cu stuf si bambus, cu lemn si funii, restaurantul parca te face sa uiti ca esti intr-un loc public si iti da o senzatie de „acasa”, ceea ce este minunat, mai ales ca asta inseamna sa stai si sa faci consumatie… Am fost intampinati de un ospatar echipat elegant, amabil si zambitor (mai rar asa ceva). Meniu de bucate, de bauturi si carte de vinuri, toate ne-au fost prezentate spre consultare. Este drept ca mi-as fi dorit ca suportul sa fi fost mai elegant, insa am aflat ulterior ca este doar o varianta provizorie, cele definitive urmand sa soseasca la inceputul anului 2016. Mi-a placut foarte mult ca nu se fumeaza in interior, viciosii fiind asteptati de scrumiera afara, la briza Dunarii, ceea ce permite savurarea mancarurilor si a bauturilor. Un alt aspect foarte interesant este ca mesele sunt la o distanta apreciabila una de cealalta iar scaunele permit ospatarului sa faca serviciul corect. Fiind pasionat de vita, am comandat vita; asa cum imi place mie, rare-medium…ceea ce am si primit. Da, surprinzator sau nu, am primit ceea ce am cerut. Carnea frageda, gustoasa si prezentata foarte elegant pe platouri de piatra. Am stropit-o cu un minunat Blaufraenkisch de la Lacerta servit la temperatura corecta. Desi mi-am propus sa fiu scurt, nu pot incheia fara sa amintesc de desertul absolut fabulos – Moelleux au chocolat, facut atunci si acolo, cu un gust desavarsit. (am aflat ca bucatarul este obsedat de deserturi – norocul nostru)! Toata distractia pentru 4 persoane, mancare, bautura si desert = 336 ron, un scor foarte decent. Din grila de recenzie au rezultat 85,5 puncte din 100, ceea ce il face PRIMA recomandare pentru servirea mesei in Braila. As vrea sa mentionez ca n-am scris recenzia pana nu am revenit pentru a ma convinge ca nu a fost o intamplare. Astfel ca am revenit singur si am cerut un „tomahawk”, adica o bucata de carne de 950 gr, o specialitate pentru gurmanzi. Am primit „toporul”, adus pe gheridon, servit de catre ospatar, transat si fript la standardul clientului pe piatra incinsa, chiar langa masa. Absolut delicios si la numai 120 lei/ portia de 950 gr,...

read more

Hell NO! Under the Sign of the Sun ! english

Posted by on 10:53 am in #winelovers, Degustari cu prietenii, Editoriale | 0 comments

Hell NO! Under the Sign of the Sun ! english

Dear friends, After a short pause of wandering, introspection and recovery, I decided to keep going further this way, with this passion that brings me so much happiness. Like a meteor, I come, go, and come back –only that this time it is forever. As „Game Over” was a page of a life story, so it is with „Under the Sign of the Sun”. That which does not kill you, makes you stronger, and a kick in the ass is a step forward. After the Moon sets, the Sun inevitably rises; the Sun always rises. However, there are some that fail to see it ever again. The way you use to get through the night, if you ever find it, makes the difference; and you will surely succeed if there is someone to be your light and a candle, in the meandering night; someone that in the dawn of the new day will get you out of your bed sheets and outside will make you sit on the beach of your life and show you the rising Sun. There are some people, like myself, lucky enough to have those guardians overnight, and reach their sea to watch the sunrise, so beautiful, so warm, so strong. I watched it and I took from it all the light and heat. From the bottom of my heart a big thanks to the ones who stood over me in the meandering night, without names – they know themselves. Good wine is even better if you share it with real friends, with beautiful people; and I share this glass with you. And I share this glass with my soul that deserves the best and now enjoys the heat of the Sun. Nietzsche said that if you look deep into the abyss, then the abyss will look deep into you. It may sound scary but somehow the inner light is the one that makes the difference. After taking all the light and heat from the Sun, you get up and stand tall, with a dignified look, it’s life, happiness, honor that shine in your eyes. Being like this is how I dared to look deeper into the abyss and I saw terrible monsters and they looked deep into me and went blind because they saw the light, felt the heat, because horses do not die just because the dogs want so! (this is a Romanian saying and it is a word by word translation, the horses won’t choose to die just because the dogs want it) Therefore, let’s enjoy life and what it offers to us, to enjoy our family, our friends and all they offer; to enjoy ourselves, our passions and of all accomplishments as we deserve them. Let us all enjoy the Sun and savor it. Sun 2009 from Vinarte – my soul cellar–a delicious wine, a delight to all senses. Still the best Cabernet Sauvignon from Romania (at least for me), every bottle confirms the care and attention of the winemaker, Iustin Urucu, for his creation and his clients. For maximum pleasure, give it air, let it breathe properly and as you need air to be alive, breathe deeply and move forward. Time spent in the decanter will relax it enough to offer you its best, it will make it want to...

read more

HELL NO !!! Sub semnul SOARElui !

Posted by on 11:47 pm in #winelovers, Editoriale, Informatii utile | 1 comment

HELL NO !!! Sub semnul SOARElui !

Dragi prieteni, Dupa o scurta pauza de ratacire, reculegere si regasire, am decis sa merg totusi mai departe pe acest drum, cu aceasta pasiune care imi aduce atata bucurie. Si cum meteoritii vin, pleaca, revin, tot asa revin si eu – definitiv de data aceasta. Si dupa cum „Game Over” a fost o fila de poveste de viata, tot asa este si „Sub semnul SOARElui”. Ceea ce nu te omoara, te face mai puternic si un sut in fund inseamna un pas inainte. Dupa ce apune Luna, inevitabil rasare Soarele; intotdeauna rasare Soarele. Unii insa, nu reusesc sa-l mai vada vreodata. Diferenta o face modul in care reusesti sa treci peste noapte, daca reusesti; si reusesti cu siguranta daca in noaptea ratacirii este cineva acolo sa ti-o lumineze fie si cu o lumanare; cineva, acel/acei cineva care in zorii noii zile sa te scoata in cearsafuri afara, sa te aseze pe plaja vietii tale si sa-ti arate Soarele rasarind. Cum unii, cum sunt si eu, au norocul sa aiba acei paznici peste noapte, iata ca ajung pe plaja marii lor si privesc rasaritul, atat de frumos, atat de cald, atat de puternic. Eu l-am privit si voi lua de la el toata lumina si caldura. Acelora care mi-au vegheat noaptea ratacirii le multumesc din suflet, fara sa dau nume – se stiu singuri. Vinul bun este si mai bun daca il imparti cu prietenii adevarati, cu oameni frumosi; iar eu impart acest pahar cu voi. Si impart acest pahar cu mine, cu sufletul meu care merita tot ce-i mai bun si care se incalzeste acum de la Soare. Nietzsche a spus ca daca privesti adanc in abis atunci si abisul va privi adanc in tine. Suna cumva infricosator insa lumina interioara este cea care face diferenta. Dupa ce iei toata lumina si caldura de la Soare, te ridici si stai drept, privesti demn inainte si in ochii tai straluceste viata, fericirea, onoarea. Astfel fiind am indraznit sa privesc adanc in abis si i-am vazut monstrii cumpliti iar acestia au privit adanc in mine si au orbit pentru ca au vazut lumina si au simtit caldura, caci nu mor caii cand vor cainii! Asadar sa ne bucuram de viata si de tot ce ne ofera ea, sa ne bucuram de familie, de prieteni si de tot ce ne ofera ei; sa ne bucuram de noi, de pasiunile noastre si de toate implinirile pentru ca le meritam. Sa ne bucuram de Soare si de toata savoarea lui. Soare 2009, de la Vinarte – crama mea de suflet – un vin savuros, o desfatare a tuturor simturilor. Inca cel mai bun Cabernet Sauvignon din Romania (cel putin pentru mine) ne confirma cu fiecare sticla grija si atentia vinificatorului Iustin Urucu, pentru creatia sa, pentru clientii sai. Pentru ca placerea sa fie maxima, da-i aer, lasa-l sa respire cum si tu ai nevoie de aer in viata, pentru a respira adanc si a merge mai departe. Un timp petrecut in decantor il va incanta si relaxa suficient incat sa-ti ofere tot ce are mai bun de oferit, il va face sa vrea sa-ti spuna povestea lui – nu-ti mai ramane decat sa o descoperi. Tu, bucura-te de el cu cineva drag, cu un prieten bun sau cu persoana iubita. Nu fi egoist si...

read more

VINUL ! de la NASTERE la MOARTE, de la BUCURIE la DURERE

Posted by on 2:06 am in #winelovers, Ajuta, Cavalerii Vinului, Club de vin, Concursuri, Cursuri, Degustari cu prietenii, Degustari la restaurante, Editoriale, Evenimente vitoare, Galerie foto, Informatii utile, Recenzii, zambeste | 0 comments

VINUL ! de la NASTERE la MOARTE, de la BUCURIE la DURERE

Dragi prieteni, Desi cred ca logic ar fi ca acest articol sa fie cel mai lung, voi incerca sa-l fac cat mai scurt, in cele din urma, ca sa nu mai zica lumea ca scriu prea mult si nu citeste nimeni tot – so what? I don’t give a fuck! Este adevarat si multi o spun pe la prezentari ca strugurii sunt ca oamenii, iar vinul ne insoteste de la nastere pana la moarte. Un om caruia ii port mult respect spunea ca omul rupe strugurii de pe vita ca si cum ai lua un copil de la sanul mameai, iar acestia isi jura ca se vor razbuna pe omul rau care l-a luat si l-a chinuit; si o face cand este must, o face cand este „tulburel”, o face cand este vin, dar mai ales cand este ” ce mai vin”! Si ne insoteste de la Botez la Impartasamie si de la Cununie la Inmormantare, fiind acolo de fiecare data, cu bune si/sau cu rele. Mi-am propus sa ma exprim mai putin dar sa va dau o tema de gandire tuturor. Cu ceva vreme in urma vorbeam cu un prieten, Nicu Vasiliu – vinificator intr-un combinat de-al Vincon; si acesta mi-a spus, poate cumva mi-a reprosat ca scriem doar despre beneficiile vinului, despre bucuria de a-l bea, despre vinurile alese etc. si niciodata nu ne-am gandit poate (recunosc ca eu n-o facusem pana atunci) la partea intunecata, de la problemele si luptele duse in industrie pana la efectele nocive ale consumului de vin. I-am promis atunci ca ma voi gandi la acest aspect si am facut-o, insa abia acum am simtit cu adevarat ca pot sa si scriu. Scriu acum pentru ca in diverse moduri, vinul s-a transformat si mi-a transformat bucuria in durere; de la a ma servi si a ma bucura, m-a posedat si m-a deposedat de tot ce era mai bun in mine sau in jurul meu. Da, oare n-ar fi bine sa ne gandim la cat rau face consumul iresponsabil de vin? La cate drame, batai, abuzuri, crime duce? Oare n-ar trebui sa ne indreptam atentia catre milioanele de litri de otrava sociala ce se vinde anual pe piata? Oare „(stirile) violul de la ora 5” bausera Chianti? Va las pe fiecare din voi sa rezonati si sa reflectati in felul vostru asupra acestei teme.   Eu, pentru ca in urma cu 15 ani, am deschis ochii in lumea vinului cu VINARTE – crama la care tin si pentru care voi avea intotdeauna ceva aparte in suflet, am decis sa inchei meteorica mea existenta in lumea publica a vinului, cu aceeasi crama. Pentru ca in curand imi aniversez 35 de ani de viata traita la frecventa maxima, mi-am facut cadou o „Aniversare”: Acest vin are nevoie de o decantare prelungita, pentru ca este unul din vinurile noastre  de top, este un vin inca viu si puternic, cu taninuri vii, un vin puternic si artagos, care se deschide incet si dezvaluie o paleta aromatica fabuloasa, un vin de zile mari, cum ar fi ziua in care cineva alege sufletul in detrimentul ratiunii; cand cineva umple paharul cu acest vin minunat, cu lacrimi, lacrimi de durere, acestasta este o aniversare sinistra. Mai multe, vor descoperi cei curiosi. Multumesc tuturor persoanelor care au insemnat ceva in viata...

read more

Drumul cãtre si dinspre VEST trece pe la Wine Princess – obligatoriu!

Posted by on 12:06 am in #winelovers, Degustari cu prietenii, Editoriale, Galerie foto | 0 comments

Drumul cãtre si dinspre VEST trece pe la Wine Princess – obligatoriu!

Dragi prieteni, Si anul acesta am dat o tura cu motoarele prin Europa noastra draga, nu atat de mult cat ne-am fi dorit, dar sa nu maniem pe D-zeu. De data aceasta am avut cu noi si consoartele – pai acum cand au si ele tot confortul sa nu profite?! Pai da, asa am hotarat sa o luam catre vest, ca cica acolo e mai bine – o fi bre! Cum pistoanele nu puteau ramane nebaricate, am socotit ca drumul este mai bun pe ruta Arad… iar cum Braila este la capatul opus al tarii, am socotit ca avem nevoie de un popas. Evident ca nu puteam gasi un popas mai potrivit decat pensiunea de la Wine Princess din Paulis, undeva langa Arad. Am anuntat gazdele si am cerut 2 camere si ceva de-ale gurii (de mestecat si de baut). Drumul bun, cald si frumos, plin de soferi idioti, in fine, ajungem la destinatie. Fusesem avertizati de cand am facut rezervarea, ca ei nu au bucatarie ci pregatesc ceva simplu pentru oaspeti si in rest… vinul e baza 🙂 Apoi, dragii mei, asa a fost: cum am descalecat de pe caii de otel, am si rupt gatul unei sticle de spumant, asa de „welcome drink”, ne-am instalat, ne-am improspatat si hop-top la masa. Adevarat ca nu exista restaurant ci doar ospitalitate, asta e o chestiune despre care multi ar trebui sa mai invete cate ceva. Pai de ce? Pai pentru ca uneori ospitalitatea este cea care face ca un ciolan copt sa te incante mai mult decat orice alte fonfleuri. Asta am patit noi, zic; poate altii au alte experiente. Intre timp am vizitat si crama si sala baricurilor si magazinul de vinuri – totul organizat, aranjat, curat, asa cum trebuie sa fie. Dar sa trecem la subiect: VINUL ! Ca doar am spus ca baza este vinul, iar aici curge râuri; asa am patit noi va zic, poate altii… Le voi povesti aici pe toate, desi noi le-am degustat in 2 sesiuni, una la dus si alta la intors; ca asa de tare ne-a placut. Asadar din cele 10 vinuri degustate in total, cam 3 s-au suprapus, dar nu ne-a parut rau, mai ales ca de data aceasta degustarile au fost fara „scuipatoare”. 1. Spumantul Clarus – 2013 – din Mustoasa de Maderat, al carui vin de baza este facut la crama, insa a 2-a fermentatie este facuta in Ungaria. Un spumant surprinzator de bun, cu o perlatie intensa, cu bule jucause, curge usor pe gat si mai cere un pahar, doua, noua… Aromat, cu aluzii de fructe albe , cu un final usor migdalat si cu o aciditate exact cata vrei sa primesti de la un spumant. 83 pct. 2. Mustoasa 2014 – linistit. Nas vegetal cu zarzare si corcoduse, iar in gust cu o aciditate mare, numai buna sa-ti taie orice greata sau greturi… Sec de nu incape in cuvinte, cu un final de propolis. 84 pct. 3. Furmint 2013. Cu ce sa-l compari ? Pai doar cu un Furmint facut in Ungaria. La capitolul asta am avut ocazia pe parcursul anului sa degust destule creatii ale vecinilor si pot sa spun cu mana pe inima ca acesta este unul foarte bun. Nasul vine cu tei si miere, apoi in gust te invioreaza aciditatea si mineralitatea....

read more

Astro Lab – made in Romania

Posted by on 12:13 am in Ajuta, Club de vin, Informatii utile | 0 comments

Astro Lab – made in Romania

Dragi prieteni, Cum romanul in general plange cu un ochi si rade cu celalalt, iar in momentul acesta tot mai multi sunt consternati de intarziata condamnare a celor 7 animale din Vaslui; m-am gandit sa vin si cu o veste buna, si vorba lui Andi Moisescu: „…pentru occident”. Vestea buna este ca se intampla si lucruri bune si frumoase in Romania, ca tinerii mai au si preocupari frumoase, sanatoase, educative, stiintifice, etc. ceea ce ne poate da speranta cu nu vom apuca la batranete inceputurile „Idiocratiei”. Dar ce s-o mai lungesc atata, hai sa va spun despre ce este vorba: 3 tineri, frumosi (mai ales ea) si destepti (neah ca se poate) s-au inscris in Competitia Nationala de Rovere EXO-RO ( rovere , nu lovele, nu manele), organizat de ROSA ( romanian space agency). De la inscriere pana la finala, nu este decat un pas mici de geniu, pas pe care cei trei „nazdravani” l-au si facut, astfel ca ne-am pricopsit cu echipa Astro Lab selectata in finala competitiei. Mai departe va mai spun ca au nevoie de sprijin moral, material si publicitar pentru a castiga competitia. Acum ce sa va zic, optiunea este a voastra: puteti paria pe campioni, sau nu; dar asta va va face sa regretati amarnic ziua in care nu veti bea din cupa invingatorilor alaturi de ei. Ei da, fac lobby pentru ei si ma si mandresc cu asta! De ce? Pentru ca merita! Pentru ca muncesc, invata si creeaza, asa ca noi ne-am mobilizat pentru a ajuta acesti tineri. O puteti face si voi in cateva moduri: 1. dati un „LIKE” la pagina lor – AstroLab; 2. dati un „share” sau „invite” tot pentru pagina lor de FB; 3. Mediatizati evenimentul si proiectul ; 4. Donati o suma de bani, oricat de mica, bani ce vor fi folositi in realizarea proiectului. Si acum despre ei: Echipa AstroLab AstroLab este una dintre echipele finaliste ale Competiției Naționale de Rovere EXO-RO organizată de Agenția Spațială Română, ce are loc în luna septembrie. Acest concurs are scopul de trezi interesul tinerilor față de domeniul spațial, de a crește calitatea învățământului prin formarea de competente profesionale pentru tineri și, nu în ultimul rând, de a încuraja promovarea educației și a viitorilor oameni de știință. Echipa este formată din trei elevi, Irina Terente, Răzvan Neacșu și Dinu Adrian, cu toții învățând la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” din Brăila. Ei au ales să își unească cunoștințele dobândite pentru a construi un rover autonom, care, prin mecanismele, senzorii și instrumentele sale va reuși să analizeze diferite medii și situri de observații științifice, pentru a conclude dacă acestea pot sau nu să fie locuite de oameni. Echipa este sponsorizata de Primaria Municipiului Brãila, cluburile Rotary si Interact Braila, Clubul de vinuri “Pistoane Baricate”, ce o ajuta in popularizarea proiectului si colectarea de fonduri pentru construirea roverului. Cine sunt membrii echipei? Irina Terente este eleva in clasa a zecea si are rezultate remarcabile obținute la Olimpiada Națională de Matematica, unde a obținut o medalie de bronz, la care se adaugă o participare la Olimpiada Națională de Fizică. De asemenea, pe lângă pasiunea pentru matematica, Irina are multe alte calități, printre care se numără o coordonare buna a sarcinilor in interiorul echipei. In timpul liber, Irina face o mulțime de activități, precum cântatul...

read more