Prince Stirbey – dulce-mut-nemteste-gut!!!

feb. 10

Prince Stirbey – dulce-mut-nemteste-gut!!!

Dragi prieteni,

In urma cu ceva vreme am fost invitat in Bucuresti la aniversarea amicului Razvan Stoenescu (aka vin2.ro). Cum nu puteam rata un IMG_1154motiv de chef si voie buna, plus vinuri de tot felul, m-am infiintat cu consoarta la locul cu pricina; acesta nefiind altul decat caldurosul Ethic Wine, birjarit cu dibacie de Bogdan Sandu.Ajunsi acolo, am intrat repede in atmosfera si am inceput sa petrecem, alaturi de alti iubitori de vinuri si alaturi de gazda noastra- sarbatoritul, care a facut ceva kilometri, ca sa stea cate putin la masa fiecaruia si sa inchine un pahar de vin cu fiecare. Ei, dar nu asta vreau sa va povestesc – desi petrecerea a fost pe cinste- ci altceva: cam toata lumea a venit cu un cadou din cele obtinute prin zdrobirea strugurilor; cum am facut si eu de altfel. Si ce sa faca amicul Razvan, iata IMG_1159ca arunca pe mese spre degustare aproape toate vinurile. Si s-a degustat si s-a dat cu parerea….hei…ore, hei!!! Pe la spartul targului, cand sa ne luam bun-ramas, hop-top, ne-am trezit cu o sticla de vin in traista: „ia sa o degusti si vorbim” sau cam asa ceva a bolborosit Razvan. Eh, ce sa fac? sa refuz omul? sarbatoritul? nu, nu puteam!

Pentru ca am mai stat in Bucuresti cateva zile, insotit de consoarta, m-am hotarat sa desfac sticla cu pricina, asa de impresie artistica, vazand exasperat ca este un vin dulce. Apreciez orice vin, insa nu prea ma dau in vant dupa dulceturi la sticla. Unde mai pui, ca era si o vechitura de 10 ani, cu putintel suport alcoolic, doar 12%vol.

Asadar, recapitulam: Prince Stirbey – Tamaioasa Romaneasca – 2004 -Dragasani – dulce, 12%vol.IMG_1190

Acesta este vinul cu pricina. Il desfac sfios cu teama de „cork”, miros si rasuflu usurat – e bun. Purced la turnarea in pahare si-i intind consoartei ca s-o dau pe spate, sa bea tot si sa scap de chin. Ei dar pacatul ma impinge sa-l studiez, sa-l miros, sa-l evaluez, daca tot trebuie sa beau putin… WOW !!! Si inspiri si expiri si gusti, si inghiti, si gusti, si-l pupi, si-l inspiri si-l inghiti, ba nu-l inghiti, ba vrei sa-l bei tot, ba nu vrei, si-l inspiri, si-l expiri, si-l gusti, si-l inghiti, nu vrei sa-l inghiti, vrei sa bei pana dai in diabet, oare dai in diabet? sau te roade stomacul de la citricele alea vii si galagioase? Am zis STOP! Oricat as vrea, nu-l putem savura singuri! Si asa a fost. In seara urmatoare l-am dus la Zexe, unde aranjasem cu o trupa sa

IMG_1214

IMG_1213 facem un BYOB, prin amabilitatea lui Marian Timofti. Si l-am dus…si, si, sa incep iar? nu, ca vi se pare ca nu-s coerent si ca ma repet si ca bat campii. Poate ca da, sau poate ca nu; poate ca asa simti cand il gusti, valuri de arome te lovesc in palat, cu o dulceata imbracata foarte elegant intr-o aciditate tipica vinurilor nemtesti. Sa fie oare o coincidenta ca atat proprietarii cat si oenologul sunt… Ba bine ca da! Vinul se deschide incet, in timp si e nevoie de rabdare si de aerare serioasa ca sa elibereze valurile olfactive de trandafiri, iasomie, flori de lamai, iod, miere, stafide, citrice si tot asa, valuri de arome. Gustativ te izbeste aciditatea la care nu te-ai mai astepta (prejudecati) si care imbraca elegant dulceata care nici nu mai conteaza, nici nu te mai deranjeaza. Totul e minunat, alune de padure, miere, pepene galben, caise se plimba prin gura succesiv, facandu-te sa exclami(adica eu): „asta e un vin despre care vreau sa scriu!”. Nu-i dau puncte, insa dupa unele standarde spun ca ar fi „OUTSTANDING”.IMG_1257

IMG_1270

Felicitari familiei Kripp pentru ceea ce fac la crama lor, felicitari Ralucai si lui Oliver Bauer, pentru vinurile minuna mestesugite acolo!

Noapte buna natiune! Pana data viitoare, va las in compania altei natiuni…

https://www.youtube.com/watch?v=8ejVor497wQ

2 comments

  1. trebuie mentionat ca sticla de Tamaioasa 2004 P. Stirbey a fost primita de la Raluca Bauer in data de 15 ianuarie la Ethic, zi in care si Raluca isi serba ziua de nastere. Multumesc Raluca si La Multi Ani!

  2. Da, adevarat. Inca o data LA MULTI ANI ! Raluca Bauer si Razvan Stoenescu! Si felicitari Raluca si Oliver pentru vinurile exceptionale cu care ne incantati papilele gustative!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *