Incursiune in Veneto – DOCG

apr. 18

Incursiune in Veneto – DOCG

Dragi prieteni,

Nu cu mult timp in urma, am petrecut cateva zile in Verona. Pai daca tot le-am petrecut, am zis sa le dau si un rost. Astfel ca purces la degustarea unor vinuri din zona. Aflat in plimbare prin Piata Bra, m-a luat cu anafoare de la stomac asa ca am decis sa ciugulim ceva la o terasa. Evident ca ne-am asezat la terasa si… am comandat in limba romana; nu, nu pentru ca nu am fi stiut s-o facem altfel (aia sunt rusii :P) ci pentru ca ospatarita era romanca. Ne-a recomandat ea pizza, evident, iar la vinuri, m-a sucit din Soave in Lugana. Asa am ajuns sa degust la pizza un Lugana – S. Cristina DOC.

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

S. Cristina este o crama din zona sudica a Lacului Garda. Vinul este facut 100% din Trebbiano.

Vizual vinul isi arata tineretea si aciditatea ridicata prin stralucirea platinata a galbenului pai. Olfactiv te imbie cu o multitudine de arome florale si de fructe, placut si proaspat. Gustativ confirma cu o aciditate ridicata si o explozie de fructe exotice inchind cu ceva note discrete picante.

Crama Valpantena

Crama Valpantena

Cautand un nu stiu ce, am nimerit la Crama Valpantena. Aceasta este o cooperativa sub care se reunesc peste 300 cultivatori de vie, care detin impreuna peste 600 ha. Iata inca un exemplu demn de urmat de „taranii” nostri. Crama este maricica, curata, eleganta bla,bla,bla. A intrat sa o vizitam si normal ca ni s-au lipit de mana si cateva vinuri. Despre ele insa, nu voi divulga nimic, deoarece vor face obiectul unei degustari – povestim atunci.Va mai spun doar ca aveau la vanzare de la vinuri vrac, livrate cu un pistol gen pompele de la benzinarii, la vinuri tinere pana la invechite, de la 2 euro pana la 200.

Crame - Cesconi.

Crame – Cesconi.

Iata ca hoinarind catre nicaieri, am ajuns si in zina Trentino – Alto-Adige, pe niste drumuri intortocheate prin vii; si-am tot umblat asa, pana am nimerit in curtea altei crame – Cesconi. O afacere de familie, de duminica cum mi-au explicat chiar ei. Asta insemnand ca au cca. 20 ha de vie, pe care o lucreaza dupa ce se intorc de la job si in weekend. Asta nu-i impiedica sa faca vinuri foarte bune si sa exporte relaxati in S.U.A. si alte cateva tari. Vinuri scumpe si la crama, insa calitatea albelor ca Chardonnay sau Nosiola, m-au facut sa aduc si de aici cate ceva…tot pentru o degustare. Pai ce? noi sa nu stim ce fac ei acolo?

Crame - Cesconi.

Crame – Cesconi

Pai daca tot eram in Verona, cum as fi putut uita sa vizitez Beraria Spiller (fosta Paulaner) ? Caci numai aici poti avea cate putin din ambele culturi si cu siguranta ceva carnita de ingurgitat.  Pai da, am baut si bere, adica bere vere; ditamai halba de 1 ltr. cu „dunkel”, evident pentru curatarea papilelor… ;).

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

La insistentele recomandari ale chelneritei(tot romanca), am comandat un mix grill care continea si un burger de vita facut in casa.

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Trebuie sa recunosc ca era deosebit de bun si gatit exact asa cum trebuie. Oricum, aveai la indemana grill-ul cu carbuni incinsi, pe care iti puteai perpeli carnita dupa bunul plac.Ghiftuiti nevoie mare, am comandat si un „dulce” pentru fete. Doar ca de data asta „dulcele” era servit la sticla – sticle mici de 0,5ltr. ca nu aveai cum sa bei mai multa dulceata la pahar. Zenato Recioto della Valpolicella Classico DOCG 2007, caci despre dansul vorbim, a avut menirea de a ma convinge ca pot bea si vinuri dulci, nu ca nu as fi stiut asta. Desi nu ma dau in vant dupa astfel de vinuri, trebuie sa recunosc ca acesta m-a impresionat. Este un „blen” din trei soiuri rosii autohtone si anume: Corvina, rondinella si Molinara. Vinul inunda cavitatea bucala cu fructe rosii supracoapte, stafide si dulceturi. Gustul este foarte lung cu un postgust usor de cirese amare.

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Exceptand faptul ca vinul este usor piperat la pret, merita incercat macar o data. Eu m-am bucurat de el.

In una din seri am avut deosebita placere si onoare sa fiu invitat la un restaurant din centrul  Veronei – mai precis la Restaurantul „La Vecia Mescola dell’ Oste” , unde am fost servit ca la carte. Atmosfera de exceptie, muzica clasica in surdina si luminile romantice te faceau sa te relaxezi de la intrare. Am comandat   de mancare si-atat. Ei, aici se vede scoala sommelier-ului care s-a ingrijit de tot ceea ce era necesar. Intai au venit niste gustarele menite sa-ti potoleasca foamea pana soseste felul principal, dar sa se si digere pana atunci. Am mancat, am baut, am povestit. Pentru a face trecerea catre ce avea sa urmeze, ne-a fost servit un preparat exceptional – legume natur cu ghebe sotate in ulei

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Nu am cuvinte sa descriu cat de deosebita este aceasta asociere, o adevarata incantare a papilelor gustative. Vinul, tanar, cu un atac puternic al taninilor la inceput, a facut cu succes fata aromei devastatoare a trufelor. Foarte corpolent, evolueza frumos in pahar si se domoleste, etalandu-si catifelarea ca si cum taninii initiali nici nu ar fi fost ai lui. Cu senzatii gustaive ce amintesc de cirese amare si visine, usor picant si cu o tusa pamantie, m-a uns la suflet.  Stiind ca sunt amator de vita, ne-a servit 2 tipuri de vita, ca fel principal: tagliata di manzo si costata di manzo. E clar ca daca vreti sa mancati o vita de exceptie, trebuie sa o mancati in Italia. Trec peste partea cu deserturile, caci nu vreau sa recunosc cat de mult mi-au placut si ma grabesc sa trag concluziile, caci ma cam necajeste Mos Ene.

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Multumesc si pe aceasta cale Restaurantului si managerului/sommelier care mi-au oferit o seara memorabila, cu mancaruri si bauturi alese si bine imperecheate spre incantarea simturilor. Recomand cu caldura acest loc si voi reveni cu siguranta de fiecare data cand voi ajunge in Verona.

Si cea din urma experienta a fost acasa la un amic, care m-a invitat la o cina traditionala italiana. Posesorul unei case prea mari, evident ca este si posesorul unei crame bine aprovizionate. Astefel ca pe langa mancarurile foarte gustoase servite, si amintesc doar despre un risotto de exceptie si niste cotlete de berbecut fabloase, gazda noastra ne-a tratat si cu ceva vinuri.

De incalzire a fost un Viognier de Virginia – S.U.A, 2010, 13,2% vol. cu o culoare galben aurie, matura; nas placut floral dar cu o tipicitate clara de NewWorld; foarte onctuos si cu un gust de miere, fructe tropicale si condimente, ne-a facut incalzirea si a primit 85pct.

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Am continuat cu un Agricola Coali – Tenuta SAVOIA – Valpolicella Classico Superiore, DOC, 2006, 14,5% vol., care s-a prezentat cu o culoare rubinie intensa inca, cu nas discret de fructerosii coapte, si cu un gust placut, usor astringent cu tanini potoliti, corpolent si catifelat fix de 87pct.

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Am incheiat seara cu un vin cu totul special: Agricola Coali – Tenuta Savoia – Bepi e Tobi Savoia – „I Simieri” – rosso Veronese – 2005, 18% vol., un blend veronez de mare exceptie. Un buchet extraordinar, un nas de scortisoara si struguri botritizati, gemuri si condimente. Lung, catifelat cu tanini foarte bine integrati, la fel ca si alcoolul, care nu deranjeaza deloc. Un vin de baut doar la zile mari, cu prieteni dragi.

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Cum mi-a placut atat de mult, nu ma puteam intoarce cu mana goala!!!

Incursiune in Veneto

Incursiune in Veneto

Noapte buna natiune!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *