Episodul 5

ian. 25

Episodul 5

Episodul 5. 02-12.01.2014 Austria

Echipaj: pilot – Iulian; copilot – Cristina; pilot 2 – Anonimul O.; copilot 2 – Anonima C;

Calatorind prin minunatele tinuturi ale florii de colt si marmotelor, am indraznit sa degustam cateva vinuri autohtone, dar si ceva de prin vecini…

Vin 1: Das Phantom – k+k Kirnbauer; Burgenland; Austria;

Cupaj de Blaufrankisch, Merlot, Cabernet Sauvignon si Syrah. 2011; 14,4%

Vinul de o culoare rosie violacee se prezenta frumos in pahar, limpede, destul de transparent.

Primul nas dezvaluie faptul ca a trecut printr-un baric, dupa care elibereaza fructele negre de padure.

Gustativ ne intampina cu ceva tanini neplacuti, verzi – zic eu tipice pentru Blaufrankisch de Austria (motiv pentru care nu sunt deloc incantat de acest soi). Astringenta este placuta totusi iar gustul destul de lung ia cu asalt toata gura. Pe postgust apar ceva condimente si cirese amare. Se simte un pic cam agresiv cand se mai incalzeste in pahar si parca alcoolul este de nestapanit.

Pentru ca nu a fost, nici nu va fi… la spalat pistoane cu el.

Vin 2: Scheiblhofer ; Burgenland; Austria;

Cabernet Sauvignon. 2012. 13,5%.

Culoare tanara, rubinie.

Primul nas este de vanilie, apoi de lemn afumat care persista si acapareaza tot.

Gustativ continua linia olfactiva si nu lasa sa se simta decat lemnul. Postgustul parca ar fi ceva ciocolata amara. Fiind destul de tanar, il suspectez de cipsare sau de baricare de la fermentatie pana la imbuteliere.

Absolut neplacut. La spalat pistoane cu el!

ep 5.1

Vin 3: Acest vin a fost degustat la restaurantul Hotelului Salnerhof 4*, o locatie excelenta, amenajat foarte frumos, un stil traditional de lux, rafinat si primitor. La fel de impresionanta a fost si servirea pe tot parcursul serii. Nota 10.

Vinul recomandat de ospatar a fost:

Josef Lentsch; Burgenland; Austria;

Pinot Gris; 2010; 12,5%; (38EUR in restaurant)

Nasul prim de drojdie, apoi intens mineral m-a dus imediat cu gandul la un Pinot Gris degustat la Cramele Branesti – Rep. Moldova.

Un vin inconfundabil si destul de solicitant , as zice.

Proaspat si intepator, provoaca salivatie abundenta si iti da increderea ca-si va face temeinic si munca digestiva. Gustul mediu catre lung, usor picant dezvaluie ceva fructe crude, iar la postgust vine dulce/acrisor.

L-am insurat cu un file de pike-perch(salau) pe pat de spanac si garni de cartofi natur. Totul aranjat superb, cu multa atentie la detalii si intr-o cantitate cumpatata.

Pentru ca a fost excelent si a mers de minune, il trimitem la baricuri si promit sa-l mai caut…

Vin 4: Chateauneufe du Pape; Domaine les Escondudes; Franta

Grenache; 2011; 15%

Culoare tanara, picioare frumoase.

Nas de fructe de padure, mure si afine.

Gustul incepe cu cirese, visine si continua cu fructe coapte de vara, din livada si termina cu cirese amare. Este lung si persista frumos pe bolta, iar astringenta ciupeste placut. Postgust discret de condimente.

Medaliat cu aur de catre Travel Guide Gilbert&Gaillard.

Se salveaza si merge cu dreptii la baric.

Vin 5: Villa Antinori; Toscana; Italia

I.G.T; 2011, 12%

Un vin alb, sec, usor, de seara. Cu o culoare alb verzuie, are un nas mineral si usor rezervat.

Se deschide incet in note de iasomie.

Gustul scurt, apos, fara pretentii. Persista ananasul si iasomia. Pentru ca a fost placut si la momentul potrivit, il salvez si-l trimitem la baricuri.

Vin 6: Stift Kloster Neuburg; St. Laurent;

Ausstich; 2010; 13%

Vin lejer, de baut vara. Fara corpolenta si pretentii isi tradeaza doar fermentatia in baric. Postgustul usor amarui fara specificatii clare. In rest, nimic.

Ala-bala- pistoneala…

Vin 7: Crozes Hermitage;

Syrah; 2009; 12,5%

Culoare tanara. Corpolent.

Nas specific cu spice-uri discrete.

Merge baut vara.

Deocamdata merge la spalat pistoane.

to be … drinked…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *