Drumul cãtre si dinspre VEST trece pe la Wine Princess – obligatoriu!

aug. 03

Drumul cãtre si dinspre VEST trece pe la Wine Princess – obligatoriu!

Dragi prieteni,

Si anul acesta am dat o tura cu motoarele prin Europa noastra draga, nu atat de mult cat ne-am fi dorit, dar sa nu maniem pe D-zeu. De data aceasta am avut cu noi si consoartele – pai acum cand au si ele tot confortul sa nu profite?! Pai da, asa am hotarat sa o luam catre vest, ca cica acolo e mai bine – o fi bre!10405390_10153428297424250_2756844223074773951_n

Cum pistoanele nu puteau ramane nebaricate, am socotit ca drumul este mai bun pe ruta Arad… iar cum Braila este la capatul opus al tarii, am socotit ca avem nevoie de un popas. Evident ca nu puteam gasi un popas mai potrivit decat pensiunea de la Wine Princess din Paulis, undeva langa Arad. Am anuntat gazdele si am cerut 2 camere si ceva de-ale gurii (de mestecat si de baut). Drumul bun, cald si frumos, plin de soferi idioti, in fine, ajungem la destinatie. Fusesem avertizati de cand am facut rezervarea, ca ei nu au bucatarie ci pregatesc ceva simplu pentru oaspeti si in rest… vinul e baza 🙂 Apoi, dragii mei, asa a fost: cum am descalecat de pe caii de otel, am si rupt gatul unei sticle de spumant, asa de „welcome drink”, ne-am instalat, ne-am improspatat si hop-top la masa. Adevarat ca nu exista restaurant ci doar ospitalitate, asta e o chestiune despre care multi ar trebui sa mai invete cate ceva. Pai de ce? Pai pentru ca uneori ospitalitatea este cea care face ca un ciolan copt sa te incante mai mult decat orice alte fonfleuri. Asta am patit noi, zic; poate altii au alte experiente.

Intre timp am vizitat si crama si sala baricurilor si magazinul de vinuri – totul organizat, aranjat, curat, asa cum trebuie sa fie.

Dar sa trecem la subiect: VINUL ! Ca doar am spus ca baza este vinul, iar aici curge râuri; asa am patit noi va zic, poate altii… Le voi povesti11666231_10153427951909250_4493454635417596174_n aici pe toate, desi noi le-am degustat in 2 sesiuni, una la dus si alta la intors; ca asa de tare ne-a placut. Asadar din cele 10 vinuri degustate in total, cam 3 s-au suprapus, dar nu ne-a parut rau, mai ales ca de data aceasta degustarile au fost fara „scuipatoare”.

1. Spumantul Clarus – 2013 – din Mustoasa de Maderat, al carui vin de baza este facut la crama, insa a 2-a fermentatie este facuta in Ungaria. Un spumant surprinzator de bun, cu o perlatie intensa, cu bule jucause, curge usor pe gat si mai cere un pahar, doua, noua… Aromat, cu aluzii de fructe albe , cu un final usor migdalat si cu o aciditate exact cata vrei sa primesti de la un spumant. 83 pct.

2. Mustoasa 2014 – linistit. Nas vegetal cu zarzare si corcoduse, iar in gust cu o aciditate mare, numai buna sa-ti taie orice greata sau greturi… Sec de nu incape in cuvinte, cu un final de propolis. 84 pct.

3. Furmint 2013. Cu ce sa-l compari ? Pai doar cu un Furmint facut in Ungaria. La capitolul asta am avut ocazia pe parcursul anului sa degust destule creatii ale vecinilor si pot sa spun cu mana pe inima ca acesta este unul foarte bun. Nasul vine cu tei si miere, apoi in gust te invioreaza aciditatea si mineralitatea. Pe final ceva aluzii de busuioc si creson. Lung. 86 pct.

4. Cadarca 2013. Ierbos, vegetal, din zona tulpinii de rosie. Gustativ este suculent, cu note de sange si vanat. Taninurile sunt prezente dar m11403104_10153443049609250_2117710837780870172_noi, placute. Un vin ce merge direct la suflet. 85 pct.

5. Feteasca Neagra 2011 – un vin interesant, facut putin diferit decat celelalte vinuri, un stil ce te duce cu gandul la scoala spaniola. Nu foarte pe gustul meu, insa pe gustul partenerilor de calatorie(suficient de mult cat sa-l ia in Croatia si sa-l bem pe malul Adriaticei) . Corpolent, extractiv, ofera visina din visinata si condimente pe final. Suficient de lung sa nu-l uiti pana cand vine urmatoarea sticla 🙂 83pct.

6.Cuvee Roze 2014. Un roze mai intens, corpolent, cu cirese si fructe rosii din belsug, fin aromat, sustinut bine de aciditate, curge in serile toride de vara sau iti tine companie cand pescuiesti in mare si prinzi doar „somn”… 82 pct.

7. Cabernet Franc 2011 – cand l-am degustat (ma rog, baut si stors sticla) nu m-am gandit decat la un singur lucru: ca Balla Geza este un nostalgic si acest vin este facut pentru nostalgici. Nu stiu bre, asa mi-a venit. Cabernet Franc nu este pentru oricine, nu este un povestitor volubil; C.F este un discret, un fin, un moft pentru mofturosi. 86 pct.

8. Feteasca Neagra & Cabernet Franc – 2011 Stonewine – FAVORITUL MEU ! Poate din cauza C.F din el, poate de la Feteasca vinificat diferit de cea 11041222_10153433569384250_1357534295306606984_ndescrisa anterior, poate de la ambele, acest vin m-a incantat si mi-a ramas drag. Nasul condimentat de la inceput evolueaza mult in timp ce scade nivelul din sticla. Fructe negre, mobila, guma turbo sunt cateva impresii din nas care te intampina si gustativ. Taninuri catifelate si persistente. Condimentele iuti si fructele supracoapte lasa o amprenta de durata pe final. Alcoolul foarte frumos integrat face din acest vin un partener foarte versatil in asocierea cu mancarea. 88 pct.

9. Cuvee Aradinum 2009. Inca un vin deosebit, complex, catifelat, lung, cu potential mare de invechire. 86 pct.

10. Merlot 2006. Scos „de la naftalina”, intr-un moment de slabiciune al lui „Rudy”, m-a surprins cu o paleta larga de arome trecand de la piele si sudoare de cal, la ardei gras verde si fructe negre de padure. Un vin care a evoluat foarte frumos in sticla, inca viu si in putere, cu taninuri inca puternice. De meditatie. 86 pct.

Dar uite cum, baut pe nesimtite, era sa-l uit din nesimtire, tocmai pe „pompierul” cramei: FRIZZY !!! Asta micul, este un simpatic de friz11040396_10153443051379250_2542196668882759593_nant, de ne-a iesit in cale la intoarcere dupa un drum la 39 grade Celsius si ne-a stins setea pe nesimtite pret de ‘fo 2 sticlute. Un vin nepretentios, placut, cu bule, la un pret decent si care face minuni la momentul potrivit; un adevarat „pompier” cand te arde gatlejul. 83 pct.

Cam despre asta este vorba pe la Wine Princess si cam genul asta de vinuri ies din mana domnului Profesor Balla Geza. Sa-i dea Dumnezeu sanatate sa mai faca si noua sa-l mai vizitam si sa ne mai bucuram de ciolan, gratare, gulas si alte „porcarii” de sunt ei in stare sa faca acolo pe langa vinurile si atmosfera de exceptie.

Echipa „Pistoane Baricate” NU va recomanda sa incercati asa ceva daca sunteti „filfizoni” sau „pretiosi”. Asta este pentru oameni sanatosi, la cap si la ficat! 🙂

 

Mai jos Galeria Foto si dedicatia muzicala:

11709501_10153428297329250_3374629460568529622_n

 

 

Va las cu Mariza ! (asta mica cica bea inainte de fiecare concert cate o sticla de Furmint 😉 )

Noapte buna natiune !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *