Degustare si interviu cu oenologul de la Bucium

ian. 14

Degustare si interviu cu oenologul de la Bucium

La multi ani pe 2015!!! Si numai vinuri bune tuturor!

 

Iata ca dupa ce am batut carari nebanuite si a baut vinurile gasite, evident toate in scop de perfectionare, a venit vremea sa mai si pun ceva pe ….ecran.

So…: Bucium si ale sale vinuri din gama Fresca, intr-un interviu cu oenologul cramei:

P.B: Buna seara si bine v-am gasit la Vatra Dornei!
I.C: Buna seara!

P.B: Stam de vorba cu:
I.C: Ilie Ciomaga, oenolog la Agro Industriala Bucium SA, una dintre societatile de marca in producerea vinurilor din Romania.

P.B: Ati prezentat 3 vinuri: o Feteasca Alba, o Busuioaca de Bohotin si un Cabernet Sauvignon, toate 2013, gama Fresca. N-ati fost foarte activi pe piata pana acum. Ce s-a intamplat? Sunteti hotarati sa intrati mai puternic pe piata?
I.C: Da, acesta este si scopul. Chiar daca am avut aceasta gama de D.O.C-uri, cu vinuri bune, premiate la concursuri, in ultimii 2 ani ne-am focusat foarte tare pe recastigarea segmentului de piata – HoReCa.

P.B: Fresca este dedicate segmentului i horeca?
I.C: Fresca este destinata restaurantelor de lux si magazinelor specializate pentru ca daca va uitati si pe contraeticheta, este un vin deosebit in editie limitata.

P.B: 1949 pe sigla si pe materialele promotionale? V-ati inspirit de la vecinii de peste Prut?
I.C: Poate ca este si putina inspiratie, dar 1949 este anul in care a fost infiintata societatea, de unde a rezultat acest brand, care este si sigla societatii. Fresca a rezultat in urma imbogatirii plantatiei cu 2 soiuri noi – Busuioaca de Bohotin si Cabernet Sauvignon. Aceasta s-a datorat preluarii a 30 ha de vita de vie din zona Cozmesti de la fosta Vinia S.A; iar noi ne-am gandit ca ar fi pacat ca acel bazin sa se piarda. Cine nu a auzit de Busuioaca? Cine nu a auzit de Cozmesti? Astfel am preluat aceste suprafete. Ajutati si de anul 2013, care a fost foarte bun, am reusit sa aducem 2 vinuri care-si merita locul in aceasta gama pentru restaurante de lux. Bineinteles alaturi de Feteasca Alba , din struguri din Dealul Pietraria unde mai sunt cateva hectare, ingrijite de dl. luca , unul din cei care au construit IAS Bucium.

P.B; Cate hectare lucrati in prezent?
I.C: In total lucram 210ha, din care 30ha sunt pe Cozmesti si 180 pe Suletea, o zona pe partea Murgeniului cu un microclimat foarte apropiat de Cozmesti.

P.B: Care este tehnologia folosita pentru producerea vinurilor dumneavoastra?
I.C: Poate cei care cunosc Buciumul , stiu ca Buciumul a fost intotdeauna “in pas cu moda”; sa nu uitam ca intotdeauna ceea ce a fost nou, s-a implementat imediat si la Bucium; pentru ca daca nu faci vinul cu tehnologie ca la carte nu vei obtine niciodata vinuri de calitate. Vorbim aici de enzime si drojdii selectionate precum si de fermentare controlata.

P.B: Care este nivelul de pret la poarta cramei pentru vinurile din gama Fresca?
I.C: Toate cele 3 vinuri sunt 26 ron. Busuioaca a luat medalie de argint la IWCB. Ne-a bucurat foarte tare ca in primul an sa fim si medaliati. Noi dorim sa extindem suprafetele de Busuioaca la Suletea prin accesarea unor fonduri pentru reconversie iar planul nostru este de a planta 70 ha si cu dorinta de a ajunge la 210 ha doar acolo. Cu busuioaca, in primul rand, pentru ca este o mare cerere pentru acest soi, cel mai mare iubitor al acestui vin este consumatorul german. 70% din productia de anul trecut a fost exportata in Germania. Fiind si primul an in care am produs Busuioaca de Bohotin, am tinut sa reluam vechile legaturi cu colaboratorii din Germania, astfel incat anul acesta sa putem sa marim gama de vinuri destinate lor, dar sa si putem aloca o cantitate mai mare de Busuioaca de Bohotin pentru piata interna.

P.B: Cate soiuri vinificati ?
I.C: In momentul de fata vinificam 8 soiuri din care: Muscat Ottonel, Feteasca Alba, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Busuioaca de Bohotin, Riesling Italian,- acum avem un Riesling Italian cum n-am mai avut din 1988. Un I.G. deosebit. S-a intamplat ca in perioada campaniei a trebuit recoltat Muscat Ottonel-ul, astfel ca 4 ha de Riesling au ramas nerecoltati si au ajuns la 280 gr zahar. Acelea le-am imbuteliat si le-am pus in vinoteca si vor fi scoase din 2014- 2015 in piata

P.B: Ce planuri de viitor aveti?
I.C: In primul rand sa reintregim zestrea de plantatii viticole.

P.B: cum stati cu spumantele?
I.C: Avem cunoscutul Muscat Ottonel si din 2012 am venit pe piata cu un spumant brut. Se vede ca piata a inceput sa se orienteze si spre aceste vinuri seci, iar noi, vazand ca vanzarile au fost neasteptat de bune la spumantul brut, vom merge si anul acesta cu el.

P.B: Ce metoda de fermentare folositi?
I.C: Metoda Asti, fermentarea in autoclave.

P.B: Ati adus un Cabernet Sauvignon tanar! De ce C.S. asa?
I.C: Stim , in piata C.S. inseamna 2,3,4,5-6 ani. Dar daca stiu ca in ultimii ani lumea cere vinuri tinere albe, am zis de ce sa nu incercam si cu rosii? Am vrut sa fie ceve nonconformist, ceva rebel. Si fara falsa modestie a prins foarte bine.
P.B: Ma bucur ca ne-am intalnit si va multumesc pentru timpul acordat.
I.C: Si eu ma bucur si va multumesc.

NOTA PERSONALA: vinurile sunt in general rustice, aspre, cu taninuri verzi deranjante. se vede orientarea catre cantitate si nu calitate. Busuioaca are potential, fiind terroi-ul de partea ei, insatot vinificatia va fi cea care va face diferenta. Rieslingul demisec, este pentru categoria sa decent, insa nu va imaginati culori de steag cu negru in ele… eticheta decenta, prezentarea oenologului frumoasa, coerenta, insa paharele(de la restaurant) si vinurile mai trebuiesc lucrate. Evident ca asta vine si cu mentalitatea managerilor cramei. Poate si ceva suflu tanar in partea de vinificare nu strica.

 

va las sa savurati o Busuioaca de Bohotin si sa ascultati un maestru al muzicii romanesti in momentele de varf ale carierei sale:

pe curand natiune…

 

One comment

  1. Ei, chiar sunt curios să încerc și Busuioaca lor ca să o compar cu cele care sunt de referință pentru mine.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *