Aventuri oenogastronomice in Braila. Ep. 1

iul. 16

Aventuri oenogastronomice in Braila. Ep. 1

Dragi prieteni,

Uimit, intrigat si oarecum deranjat de autosuficienta unor ospatari, bucatari, barmani si proprietari de restaurante din Braila, m-am hotarat sa verific personal cam cat de bine isi fac treaba personajele respective si in ce conditii. NU imi doresc sa o fac pe desteptul si sa arunc cu noroi, dar imi doresc sa stiu atat eu, cat si ceilalti locuitori ai orasului nostru cam unde si ce pot gasi. Nu in ultimul rand, ma gandesc ca le-ar prinde bine si turistilor (putini cati sunt ei) ce trec sau poposesc o vreme in Braila.

Vizitele, se fac neanuntate, iar experienta o impartasesc asa cum este ea; indiferent daca acolo exista un ospatar foarte bun, dar pe tura cealalta, sau un bucatar exceptional, dar e in concediu. Asa cum pot prinde o „tura buna sau rea”, tot asa poate nimeri orice alt client. Pentru a nu fi o singura parere, mi-am propus sa-mi iau cate un insotitor special: un gurmand, un bucatar, un bautor etc. fel si chip, ce-oi mai gasi eu de cuviinta, ca sa fie cat mai interesanta experienta. So…

Lucrurile stau cam asa:

1. Experienta povestita;

2. Setul de „skill-uri” pe care le bifez;

3. Punctajul.

Primul restaurant vizitat a fost „La Fenice”, situat in str. Mihai Bravu 249 in spatele pietei centrale, cunoscute si ca „Piata Mare”. Restaurantul dispune si de o terasa acoperita si ingradita, mochetata integral, ceea ce m-a facut sa ma gandesc ca ar fi destul de safe la o vizita cu copilul care s-ar tavali pe jos. Asteptand gurmandul, pe care-l voi numi „Nicholas”, am fost abordat de catre proprietar – un italian de origine. Am observat ca saluta pe toata lumea si mi-a placut. Totusi, m-a recunoscut si am schimbat doua vorbe.

Terasa racoroasa, masa relativ curata, MUZICA NEDERANJANTA – da, scriu cu majuscule deoarece cred ca muzica data cu atat mai tare cu cat apar mai multi clienti, mi se pare mai grava decat un ospatar nepregatit.

Cat am asteptat, mi-am aruncat un ochi prin „Meniu”: Castel Huniade – 45 ron; LaSapata Babeasca Neagra – 40 ron; La Cetate Shiraz – 75 ron; vinul casei 18 ron. Mi-a placut ca are o diversitate destul de mare de vinuri si astfel am putut alege nestingherit. La capitolul mancare, clar specific italian, cu tot ce vrei si ce nu vrei, insa mi-a sarit in ochi „Pizza Braila” care contine sos rosii, mozzarella, „cremwursti”, pui, ciuperci, masline, ardei gras = 18 ron; si cand am zis ca mi-a sarit in ochi, m-am referit la faptul ca mi s-a parut o reteta total neinspirata :P.

Iata ca a venit si comeseanul meu, si ospatarita localului. Despre domnisoara… numai de bine, adica bi20140529_194323ne intentionata; in rest – bezna. Nu stia mai nimic din ce o intrebam, insa se straduia sa ne dea sau sa afle un raspuns; ori se straduia sa faca cumva sa fie bine.

Comanda: muschi de vita cu sparanghel si cartofi copti cu rozmarin – el; bisteca cu legume la gratar – eu; vinul a fost Chianti – Banfi 2012 DOCG 12,5%.

Evident ca vinul era la temperatura camerei, dar noroc ca era vorba despre camera din interior unde nu erau decat ‘fo 24 grade; oricum caldut, decapisonat uluitor, adica nedecapisonat, etc. toate cele neplacute aici erau facute, iar la final – servetelul cel rosu de hartie a fost atarnat ca papion la sticla. Bravos! M-ati dat pe spate!

Tacamurile insa, erau speciale pentru vita si asta apreciez. Totusi, rostogolind privirea de vultur peste mesele de la terasa, am constatat ca ceilalti clienti serveau vinul din renumitele pahare „pasabahce”.

Mancarea, trebuie sa recunosc ca nu arata rau deloc, ba chiar legumele mele erau foarte apetisante si ulterior am constatat ca si gustoase. Vita am cerut-o „mediu”, insa a mea a venit „in sange catre viu/vaca muuu in farfurie” si cu un minunat parfum de carne congelata si dezghetata la microunde. Bleah!  Totusi desertul „pana cota” a fost sublim!

Total amenda: 279 ron, ceea ce zic eu ca e cam mult pentru o carciumioara ascunsa si cu personal necalificat, ca daca nu serviciile, atunci ce mama naibii platesc la restaurant?

Mai jos sunt tabelele de evaluare:

LaFenicePDF  LaFenicePDF2

LaFenicePunctaj_page_001 LaFeniceSKILL_page_001

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *