Agapa de Sf. Ilie

iul. 21

Agapa de Sf. Ilie

Dragi prieteni,

De Sf. Ilie „nu sarbatoresc dar primesc”, adica nu tin Iulian din Ilie, dar primesc felicitari. OK. Acum ce-o sa fac? Sa le stric placereaa oamenilor de a ma felicita? Sau sa ratez ocazia de a sarbatori? In cele din urma am hotarat sa NU, nici, nici…        20140720_174722

Astfel ca ieri, dupa ce am facut o plimbarica calare pe calul de otel, m-am postat in bucatarie si la gratar, pentru a pregati o mica agapa. I-am zis eu „Agapa de Sf. Ilie”. Cum se mananca peste iar eu cu o zi inainte fusesem la pescuit cu fotograful de serviciu – Georgica – zis si georgefoto.ro, am decis sa fac o saramura asa cum n-am mai facut de cand era lupu’ catel. Zis si aprins gratarul, pus discul deasupra pentru mai mult spatiu, si insirat nebuniile pe „hieratania incinsa”.

Si iaca, dragi prieteni, a iesit o saramura de pomina. Dar cum nimic nu se duce pe gat fara ajutor, am apelat si eu la ajutorul unui Chardonnay de la Domeniul Vladoi, care a ajutat de minune.

Si pentru ca va stiu pe multi „Toma”, va dau si reteta…dar daca o pregatiti, nu uitati sa mentionati si sursa, ca asa-i frumos bre’:

Saramura gospodarului:

3 ltr, apa;                                                                                                                                                                       20140720_182006

1,5 kg peste – albitura de Dunare+ (oblet, baby avat:))), sabita, jai, guvid, caras, biban, rosioara etc.);

1 ardei capia mare;

1 ardei gras galben mare;

1 capatana de usturoi (preferabil romanesc);

1 ceapa alba mare;

1 morcov mare;

5-6 ardei bulgaresti;

1-2 ardei iuti mari (dupa preferinte);

1-2 ardei iuti in otet;                                                                                                                                     20140720_182006

3 linguri de otet de la ardei sau otet de mere;

cimbru su busuioc verde – 2-3 fire;

3-4 rosii potrivite;

1 legatura de patrunjel verde;

sare, piper;

– Se pun pestii(curatati si sarati in prealabil) pe gratar,  rosiile, ardeii(capia, grasi, iuti, bulgaresti), 1/2 cateii de usturoi, morcovul(feliat pe lung, in felii de 2-3 mm), ceapa taiata rondele groase de 1 deget.

– Apa se pune la fiert intr-o oala suficient de mare >6ltr.

– Cand sunt pestii facuti se scot.

– Cand sunt legumele facute se scot si se taie felii sau cuburi de cca. 1-2 cm. , la ochi, si se pun peste peste. Rosiile se curata de 20140720_184431 coaja si se toaca la cutit. Usturoiul copt se paseaza cu cutitul si se adauga peste legume.

– Se pun toate in apa, se adauga ardeiul din otet taiat si el, otetul, usturoiul ramas(zdrobit) si se drege cu sare si piper dupa gust( Atentie! sarea si piperul se simt dupa cateva minute si dupa ce s-a amestecat bine compozitia, altfel riscati sa puneti prea mult).

– Intre timp se pune si de mamaliga – din malai de moara preferabil.

– Din alt usturoi se face un mujdei gros.

– Dupa ce saramura a dat un clocot, se pun firele de cimbru si busuioc si se adauga patrunjelul tocat. Se acopera si se lasa la „infuzie” 5 minute (cam cat aranjati masa).

– Se serveste pestele cu legume, mamaliga si mujdei.

* Musai, trebuie stropit cu ceva vin!

* Pont: daca aveti, puneti la fiert in apa pentru saramura o capatana mare de somn, salau, novac si le puteti lasa acolo sau scoate inainte de a pune pestele – vor da un gust deosebit.                                                                                20140720_194837

Dar nu va las pana nu va zic si de-un „desert” neaos si de sezon – porumb copt pe jarul ce-a ramas. Uns bine cu sare si baut cu un Rkatsitelli; io l-am baut cu unul de-al meu, dar voi puteti sa-l beti cu oricare, ca de-al meu nu prea aveti…

Mancarea si bautura parca nu-s implinite fara putina muzica de pahar:

Tudor Gheorghe – La Chilia-n port

Hai noapte buna natiune !

 

 

 

 

 

 

 

One comment

  1. La multi ani, Ilie!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *