A trecut Good Wine, au ramas „good wines”…

apr. 29

A trecut Good Wine, au ramas „good wines”…

A fost in weekend-ul ce-a trecut Targul de Vinuri Good Wine! Am facut mari eforturi si mi-am organizat timpul in asa fel incat sa ajung putin si pe acolo. Mi-as fi dorit sa pot sta toata perioada, insa m-a chemat la cateva sute de km, finutza Sofia Maria, s-o crestinam.

Astfel am dat vineri „o tura” prin Bucuresti si am degustat „fara swlw” ceva vinuri; in speta pe cele pe care nu le degustasem deja.

Am facut timp de 5 ore, pe care nici nu le-am simtit cum au trecut, turul tuturor standurilor, am revazut oameni dragi mie, am vorbit, am ras, am glumit…am cumparat , am platit. 🙂

Pentru ca n-am putut degusta cum se cuvine vinurile si am fost tot pe fuga si cu gandul la drum, nu pot spune ca mi-am facut o impresie clara asupra multor vinuri, dar, pot spune ca:

– targul este unul minunat, care merita vizitat, care acopera o mare parte a producatorilor de vinuri din tara;

– vinurile sunt in permanenta evolutie;

– producatorii „mici” ofera surprize mari;etc.

Totusi din goana calului am „daramat” 3 obstacole:

1. Oprisor, Caloian, Rhein Riesling 2013. Cu un nas de citrice si flori, aciditate ridicata si cu un final lung de pomelo, acest Riesling este o alegere foarte potrivita pentru o „competitie” de vara cu amicii, eventual in curte, in compania unui gratar nesfarsit de carnuri mai mult sau mai putin grase. Taie tot cu aciditatea lui si parol ca aluneca singur la vale pe gat.

Rhein Riesling 2013

Rhein Riesling 2013

2. Jidvei, NecPlusUltra, Roze 2013, demisec, Syrah & Cabernet Sauvignon. Nasul interesant de la Syrah, gustul tipic de la C.S.. Cam asa se prezinta acest roze. Este ierbos, cu final de corcoduse necoapte si cirese se Mai, destul de lung si cu o aciditate bine dirijata. Este foarte potrivit pentru introducerea celor curiosi, in lumea soiurilor rosii, fara a-i loci cu un C.S. in toata splendoarea lui, ci cu un roze care face introducerea foarte bine. E placut si interesant, mai ales daca il pozitionam acolo unde trebuie, insa parca n-as zice ca mai mult de atat nu se poate; sau poate ca la Jidvei… desi ma indoiesc stiind potentialul…

Jidvei, NecPlusUltra, Roze 2013, demisec, Syrah & Cabernet Sauvignon

Jidvei, NecPlusUltra, Roze 2013, demisec, Syrah & Cabernet Sauvignon

3. Elodie, Syrah Roze, Vin de Pays du Var, Provence. Este o aparitie in toate sensurile cuvantului. L-am degustat la recomandarea unui amic, apoi am achizitionat 6 fiole, am gonit ca nebunul cateva sute de km, iar cand am ajuns… paf, am deschis si am uscat o sticla cat ai zice „roze”.

 Elodie, Syrah Roze, Vin de Pays du Var, Provence.

Elodie, Syrah Roze, Vin de Pays du Var, Provence.

Culoarea consacrata zomani, un „nas” impresionant de capsuni, fragi, litchii, toate aromele primaverii parca se joaca cu tine. Gustativ confirma si te bucura cu o finete de exceptie. Un vin care m-a facut sa ma intreb , oare de ce nu fac si ai nostri roze din Syrah? Cu o aciditate bine armonizata, cu un fruct naucitor si un gust lung, revigorant, este candidatul ideal la acuzatia de trafic, cand vamesul nu intelege de ce ai portbagajul prlin cu vin pentru consum propriu, cand pleci in concediu pe malul unei mari cu ape turcoaz. Din partea mea, pana azi, vorbind, HIT-ul verii 2014 este „Elodie”, oricum cu un nume care daca ar fi promovat asa cum trebuie, ar prinde chiar si la romanii care au impresia ca rose-ul se obtine prin diluarea vinului rosu, cu apa, vin alb sau alte inchipuiri ale lor…

Pam , pam!

Usuc cu drag inca o sticla de Elodie si inspir briza unei mari turcoaz pe acordurile lui Giorgo Dalaras & Vassiliki Papageorgiu – Kali Tixi

Noapte buna natiune!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *